10.4 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

Patronatele și sindicatele din domeniul Asigurărilor au agreat un acord special privind munca de la distanță

Dată:

PIAR și FSAB au salutat la unison înțelegerea legată de aplicarea modelului de muncă de tip hibrid
Patronatul Industriei Asigurărilor din România (PIAR) și Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB) au semnat în a doua jumătate a lunii mai un Acord privind munca de la distanță, aplicabil în companiile semnatare. Scopul acordului este acela de a clarifica drepturile și obligațiile angajaților și angajatorilor, în contextul accelerării digitalizării și adoptării la scară largă a muncii de la distanță, ca parte a muncii în model hibrid.

Patronatul Industriei Asigurărilor din România (PIAR), o organizație înființată în 2020, ale cărei companii membre sunt Groupama Asigurări, UNIQA Asigurări, UNIQA Asigurări de viață, PAID și BRD Asigurări de Viață, a negociat împreună cu Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci un acord privind munca de la distanță, care reglementează principiile care ghidează companiile membre în procesul de implementare a muncii de la distanță.

Inițiativa vine într-un context în care cele mai multe companii din industria de asigurări intenționează să mențină pe termen lung un sistem de lucru hibrid, care îmbină munca de la birou și munca de la distanță, mixul fiind adaptat în funcție de contextul intern și extern.

Acordul reglementează principiile desfășurării muncii de la distanță, care vor sta la baza politicilor interne ale companiilor semnatare, proporționalitatea solicitărilor și a așteptărilor de ambele părți, dialogul permanent în ceea ce privește noile provocări și tendințe ale muncii de la distanță.

Am toată încrederea că, prin acest acord, vom găsi un punct de echilibru între motivarea angajaților, protecția sănătății și a mediului, productivitatea individuală și performanța companiilor. Piața muncii din România este una extrem de tensionată, astfel că este important ca industria asigurărilor să rămână una atractivă, iar munca de la distanță, ca parte a modelului de lucru hibrid, este un element cheie de flexibilitate și atractivitate.
François Coste
Președintele Patronatul Industriei Asigurărilor din România

La rândul ei, și FSAB a considerat încheierea acordului privind munca de la distanță ca fiind una importantă din cel puțin două puncte de vedere.

Pe de o parte, acordul este un document ale cărui principii reprezintă o sursă valoroasă de măsuri pe care partenerii de dialog de la nivelul unităților membre le vor avea în vedere la negocierile contractelor colective de munca și, pe de altă parte, este un eveniment istoric, deoarece este pentru prima dată în sectorul de asigurări din România când se constituie o instituție de dialog social, formată dintr-o parte patronală și o parte sindicală, care vor pune bazele unei colaborări solide capabile să răspundă provocărilor economice și sociale cu care se confruntă sistemul de asigurări atât la nivel european cât și la nivel național.
Constantin Paraschiv
Președintele FSAB

Mă bucur de semnarea acestui acord, pentru că el vine în lumina unei misiuni pe care ne-am asumat-o la Concordia, aceea de a întări dialogul social în România și de a avea negocieri fructuoase între angajatori și angajați. Este și un semn al direcției în care colegii noștri de la PIAR doresc să dezvolte organizația și iată că la puțin peste un an de la înființare vedem un astfel de acord. Nu în ultimul rând, este și o măsură a schimbărilor profunde pe care pandemia le-a adus, munca la distanță fiind probabil una dintre cele mai importante. Nu cred că angajații și angajatori se vor mai întoarce vreodată la modelul de lucru dinainte de pandemie și viitorul muncii va însemna mai multă muncă de la distanță în industriile unde acest lucru este posibil. Cred că este o veste foarte bună că patronatul și sindicatul din industria asigurărilor și-au dat mâna pentru a desena și agrea împreună cadrul pentru munca la distanță astfel încât toată lumea să fie cîștigată, oameni și companii.
Radu Burnete
Directorul Confederației Patronale Concordia la care PIAR este afiliată

Patronatul Industriei Asigurărilor din România (PIAR) este o organizație patronală, constituită în anul 2020, în baza Legii 62/2011 a Dialogului social. Patronatul a fost înființat la inițiativa Groupama Asigurări, UNIQA Asigurari, UNIQA Asigurări de viață și PAID, iar în prezent numără cinci membri, prin alăturarea ulterioară a BRD Asigurări de Viață.

Principalele obiective ale PIAR sunt reprezentarea industriei de asigurări în dialogul public, inițierea de soluții privind îmbunătățirea legislației în vigoare pe piața muncii din România, precum și promovarea de bune practici în domeniu.

La rândul ei, Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB) este o organizație sindicală înființată în anul 2002 cu scopul de a realiza o reprezentativitate reală a sindicatelor la nivelul ramurii ASIGURĂRI și BĂNCI din România.

Începând cu anul 2012, Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci îndeplinește condițiile de reprezentativitate la nivelul sectorului de activitate „Activități financiare, bancare și de asigurări”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...