Grija față de mediu și de comunitățile locale devine din ce în ce mai importantă pentru banca cu capital austriac
Raiffeisen Bank România și-a consolidat rolul de facilitator în tranziția către o economie verde și o comunitate sustenabilă, prin integrarea principiilor sustenabilității în întreaga activitate a băncii. Potrivit celui de-al 13-lea Raport de Sustenabilitate publicat de Raiffeisen Bank, indică faptul că sustenabilitatea și digitalizarea sunt puncte esențiale pentru ea în următorii ani, pentru atingerea unor obiective setate pe dimensiunile ESG atât la nivel de grup, cât și în context internațional.
În ianuarie 2021, Raiffeisen Bank International a devenit semnatar al Principiilor ONU pentru Banking Responsabil, un cadru unic pentru o industrie bancară sustenabilă. Mai mult, Raiffeisen Bank România și-a reafirmat în 2021 angajamentul pentru banking responsabil și de impact pentru mai mult de 2.2 milioane de clienți persoane fizice, aproape 100.000 de clienți IMM și peste 6000 de clienți companii, îmbunătățind constant oferta de produse și servicii în direcția unei bănci digitale cu componentă umană.
În activitatea noastră de zi cu zi pornim în minte cu gândul că vrem să oferim „Banking așa cum trebuie”, un angajament care presupune gândire pe termen lung și un bun echilibru între activitatea economică profitabilă și grija față de mediu și față de comunitățile din care facem parte. Așa că ne-am asumat rolul de facilitator în tranziția către o economie verde și o comunitate sustenabilă: ne-am orientat spre finanțarea companiilor și proiectelor sustenabile și spre susținerea proiectelor comunitare, în special cele dedicate zonei de educație financiară și antreprenorială. De asemenea, am îmbunătățit procesele interne pentru a reduce impactul asupra mediului și am creat noi oportunități pentru dezvoltarea unui mediu de lucru divers și incluziv pentru colegii noștri.
Corina Vasile
Director de comunicare și sustenabilitate Raiffeisen Bank România
Obiectivul Uniunii Europene de a atinge neutralitatea din punct de vedere climatic până în anul 2050 accentuează nevoia de investiții masive și mobilizare de capital către sectoarele care pot asigura o tranziție rapidă și eficientă către un model economic sustenabil. Raiffeisen Bank a înțeles această nevoie, așa că o parte dintre eforturile de sustenabilitate ale băncii s-au concentrat pe acordarea de creditări sustenabile și pe programe dedicate clienților pe diverse teme legate de integrarea principiilor ESG în activitatea lor.
Astfel, 14% din portofoliul de credite pentru companii medii și mari reprezintă finanțări pentru proiecte sustenabile, iar 40% dintre creditele ipotecare acordate au fost pentru imobile eficiente energetic. Mai mult, Raiffeisen Bank a fost prima bancă din România care a emis obligațiuni verzi, iar fondurile au fost utilizate pentru clădiri verzi, transport ecologic, agricultură sustenabilă.
Eforturile de digitalizare s-au concentrat pe eficientizarea proceselor și pe facilitarea accesului clienților la produsele și serviciile financiare. În 2021, Smart Mobile, aplicația de banking pentru persoane fizice, a depășit 1.000.000 de utilizatori, cu 42% mai mult față de sfârșitul anului 2020. Mai mult, aplicația oferă posibilitatea de a deveni client al băncii pe un flux 100% digital.
Raiffeisen Bank a fost prima bancă din România care, în iulie 2021, a digitalizat în totalitate relația cu Casa Națională de Pensii. Ordinele de plată (OP) pentru clienții persoane juridice au început să fie transmise exclusiv în format digital, la fel ca și oferta de economisire. Pentru clienții premium ai Raiffeisen Bank a fost lansat RaiConnect, un nou model bancar cu fluxuri digitale E2E, dar și opțiunea de a avea acces la distanță la un bancher personal.
Conform datelor oficializate, Raiffeisen Bank a raportat în 2021 47 de afaceri finanțate cu 1,9 milioane de euro prin Factory by Raiffeisen Bank, susținerea a 37 de tineri fermieri prin programul Masterclass of Business Agriculture, dar și a 27 de cursanți în cadrul GreenFields, programul dedicat fermierilor pentru a face tranziția la o agricultură durabilă.
În plus, Raiffeisen Bank a indicat 1.85 milioane de euro investiți în proiecte comunitare, 99 de parteneri comunitari, 191.000 beneficiari ai proiectelor comunitare, 572 angajați au voluntariat 890 de ore, iar 30% din bugetul de investiții comunitare a mers către programe de educație. Pe de altă parte, 78% dintre cheltuielile cu furnizorii au fost direcționate către cei 91,68% furnizori locali.
Aceeași companie nu a evitat să doneze sau să refolosească 208 laptopuri şi 17.621 kilograme de mobilier, ca măsură de circularitate, iar 37% din consumul de energie electrică a provenit din surse regenerabile. 5.184 de nuci au fost plantați la Copșa Mică, în județul Sibiu, în timp ce 17.248 kilograme de deșeuri periculoase (corpuri de iluminat, baterii, DEE-uri) și 44.308 kilograme de deșeuri nepericuloase reciclate. Asta ca să nu mai amintim și amănuntul conform căruia sediile administrative ale băncii dispun de un sistem de colectare selectivă a deșeurilor.