0.8 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

RBL: Mediul privat pune resurse pentru a-i sprijini pe profesori să devină factori ai schimbării

Dată:

Principalul factor demotivant al profesorilor este chiar sistemul de învățământ, conform unui studiu realizat de Open-I Research și comandat de Romanian Business Leaders cu ocazia lansării proiectului pentru profesori, SuperTeach. Romanian Business Leaders (RBL), cea mai importantă comunitate de antreprenori și executivi de top din România, în parteneriat cu EDUCATIVA și Institutul pentru Dezvoltare Personală lansează proiectul SuperTeach, cu scopul de a-i sprijini pe profesori să devină mentori. Primul proiect educațional al RBL, Merito, a fost lansat în urmă cu doi ani cu scopul de a revaloriza statutul profesorului în România.

Peste 60% dintre profesori consideră că sistemul de învățământ în sine este principalul factor demotivant, însă, în același timp 18% dintre profesori consideră că ar fi motivați dacă s-ar implica în ceva care să contribuie la schimbarea sistemului educațional, este concluzia unei cercetări realizate de Open-I Research pentru Romanian Business Leaders. Cercetarea a fost realizată pentru lansarea proiectului educațional SuperTeach, care își propune să îi sprijine pe profesori să își schimbe mentalitatea și să devină mentori.

Profesorii trebuie să devină mentori și să colaboreze între ei. În sistemul actual de învățământ copiii învață să concureze între ei, iar noi ca angajatori, avem nevoie de oameni care să colaboreze”, a spus Dragoș Anastasiu, director general Eurolines și unul dintre inițiatorii SuperTeach.

Proiectul își propune să creeze în cinci ani o comunitate de 1.000 de profesori care, formați cu instrumente inovatoare de dezvoltare personală, să aibă impact asupra altor 30.000 de profesori și să schimbe sistemul din interior, astfel încât elevii acestora să aiba acces la educație în pas cu standardele la zi și în ritm cu nevoile pieței.

Până să facă „sistemul” ceva, noi, comunitatea de business, putem genera schimbări profunde pentru educația viitoarelor generații. Având profesori deschiși la minte și suflet vom reuși să inspirăm și să educăm copiii pentru viața reală, care devine din ce în ce mai competitivă”, a spus Felix Tătaru, președintele GMP Group și unul dintre inițiatorii proiectului.

SuperTeach va organiza o serie de conferințe inspiraționale și motivaționale pentru profesori, la care vor participa speakeri români și internaționali din domeniile cultură, antreprenoriat, educație. Conferințele vor fi urmate de workshop-uri care vor constitui baza de selecție pentru profesorii care vor participa la traininguri oferite de Institutul Arbinger, lider mondial în traininguri pentru schimbarea mentalității.

Cea mai mare problemă a sistemului este mentalitatea. Rolul profesorului nu este doar să predea și să corecteze, ci să asculte, să construiască relații, să se conecteze cu elevul, iar asta nu pot obține decât printr-o schimbare profundă de mentalitate”, a spus Cristina Gheorghe, director general la Institutul Dezvoltării Personale, reprezentantul Arbinger în România și inițiator al proiectului.

Prima conferință SuperTeach va avea loc pe 25 noiembrie la Universitatea Româno-Americană din București, iar cea de-a doua pe 27 ianuarie la Iași.

Educația înseamnă și acțiune, nu doar cunoaștere. Astăzi profesorii se axează prea mult pe a transmite cunoștințe și a pune note și prea puțin pe a forma abilități de viață la elevi”, a spus Alexandru Ghiță, Președinte Educativa și inițiator al proiectului.

„PIB-ul României ar crește cu 1,2 miliarde de dolari dacă acești copii, peste 14 ani când vor fi evaluați, nu ar mai fi în zona de analfabetism funcțional”, a explicat Măriuca Talpeș, liderul proiectului Merito care și-a declarat, de asemenea, susținerea pentru proiectul SuperTeach.

Informații suplimentare

Conform studiului realizat  Open-I, 55% din profesori consideră că prioritatea MEC trebuie să fie infrastructura și dotarea școlilor, iar 45% cadrul legislativ.
Cu toate acestea, profesorii consideră că sunt lucruri de îmbunătățit în sistemul de învățământ de către ei înșiși, astfel încât acesta să fie mai performant, în special cu privire la modul în care informația este transmisă copiilor. Profesorii ar vrea să folosească mai multe metode interactive de predare (67%), să-i ajute pe elevi să-și dezvolte abilitățile de viață (66%) și să utilizeze tehnologia în predare (55%).

Atitudinea profesorilor români este echilibrată între așteptările pe care le au de la MEC și efortul pe care consideră că trebuie să-l facă ei pentru a progresa. Deschiderea lor de a schimba modul în care comunică cu copiii este un semnal optimist mai ales că o mare parte din profesori fac această meserie din pasiune, 77% consideră lucrul cu copiii principalul factor motivator, în ciuda nemulțumirii pe care o au față de remunerația primită, 42% demotivați de acest aspect.” a spus Adina Nica, Managing Partner Open-I.

SuperTeach este organizat de RBL în partneriat cu Educativa și IDP. Inițiatorii SuperTeach sunt: Dragoș Anastasiu, Felix Tătaru, Cristina Gheorghe și Alexandru Ghiță.

În urma evenimentului de lansare din 17 octombrie la care au participat peste 70 de specialiști în educație, antreprenori, profesori, lideri de opinie, echipa SuperTeach s-a lărgit, aproape toți participanții declarându-și sprijinul pentru proiect.

Mai multe detalii găsiți pe www.superteach.ro

Susținătorii inițiali ai SuperTeach sunt: Eurolines, GMP Group, Itsy Bisty, Universitatea Româno-Americană, Bulboacă și Asociații, Citygrill Group, Narada, Valvis Group. 

Despre Fundația Romanian Business Leaders

Fundația Romanian Business Leaders este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit, înființată în iulie 2011. Obiectivul său este să dezvolte o platformă de acţiune şi implicare socială pentru liderii din mediul privat. Scopul este ca România să devină o ţară mai bună pentru business-ul responsabil şi, în felul acesta, pentru toţi românii. Mai multe detalii aici.

Despre EDUCATIVA

EDUCATIVA este un grup de întreprinderi sociale ce dezvoltă şi promovează o gama largă de oportunităţi de dezvoltare personală pentru tinerii din România. Printre proiectele curente se numără: RIUF – Romanian International University Fair, EDMUNDO – Consiliere gratuită pentru studii în străinătate, UNIVERSALIO – Consiliere pentru admitere la universități de top, REVIRO – Serviciu de recrutare pentru tinerii români cu studii sau experiență internațională, AdmitereOnline.ro – Platforma online de înscriere la universitățile din România.

Despre IDP

Institutul Dezvoltării Personale oferă programe și modele de dezvoltare personală și de transformare organizațională pentru lideri. IDP folosește metodologii și modele confirmate academic,  modele confirmate la nivel local și internațional. Din 2016 IDP este reprezentant unic în România al Institutului Arbinger, lider mondial în schimbarea mentalității. Mai multe informații www.idp-romania.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...