14.1 C
București
vineri, 31 martie, 2023

Românii au construit 40.378 de case în primele 9 luni, cu peste 1.000 mai multe decât în aceeași perioadă din 2017

Dată:

În perioada ianuarie-septembrie 2018 au fost terminate 40.378 de locuinţe, în creştere cu 1.006 unități faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent, arată datele comunicate luni de Institutul Național de Statistică – INS.

Pe medii de rezidenţă, în perioada ianuarie-septembrie 2018, cele mai multe locuinţe au fost date în folosinţă în mediul urban, ca pondere reprezentând 58,3% din total.

Repartiţia pe surse de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, în perioada ianuarie-septembrie 2018, faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent, a crescut numărul locuinţelor realizate din fonduri private cu 1.283 de locuinţe, iar numărul locuinţelor realizate din fonduri publice a scăzut cu 277 de unități.

Cine sunt campionii creșterilor

Distribuţia în profil regional pune în evidenţă o creştere a numărului de locuinţe terminate în următoarele regiuni de dezvoltare: Nord-Vest (+725 de locuinţe), Sud-Vest Oltenia (+435), Vest (+268), Sud-Muntenia (+212) şi Centru (+148).

Scădere a numărului de locuinţe terminate s-au înregistrat în regiunile de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (-402 locuinţe), Nord-Est Moldova (-351) şi Sud-Est (-29).

Orășenii, mai harnici în trimestrul III

Potrivit INS, în trimestrul III 2018 au fost date în folosinţă 17.363 de locuinţe, în creştere cu 1.048 de unități faţă de trimestrul III 2017.

Pe medii de rezidenţă, în trimestrul III 2018, cele mai multe locuinţe au fost construite în mediul urban (62,4%).

Repartiţia pe fonduri de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, în trimestrul III 2018, faţă de trimestrul III 2017, numărul locuinţelor terminate a crescut atât din fondurile private cât şi din fondurile publice – cu 882 de locuinţe, respectiv cu 166.

Distribuţia în profil regional evidenţiază o creştere a numărului locuinţelor terminate în trimestrul III 2018 înregistrată în următoarele regiuni de dezvoltare: Bucureşti-Ilfov (+606 locuinţe), Centru (+441), Sud-Vest Oltenia (+409),  Nord-Est Moldova (+207) şi Sud-Muntenia (+98).

Scăderi au avut loc în următoarele regiuni de dezvoltare: Sud-Est (-406 locuinţe), NordvVest (-275) şi Vest (-32 ).

În terminologia statisticienilor, locuinţele terminate sunt „locuinţele ridicate în cursul perioadei de referinţă, ale căror elemente, inclusiv fundaţia, s-au construit pentru prima dată şi la care s-au finalizat toate lucrările prevăzute în documentaţia tehnică şi au fost recepţionate de beneficiar”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...