0.8 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

Statul majorează la un miliard de lei plafonul programului „Investește în Tine” | DOCUMENTE Nota de fundamentare și proiectul normativ

Dată:

Plafonul de garantare pentru creditele acordate prin programul „Investește în tine” va fi majorat, în 2019, la un miliard de lei, arată un proiect normativ postat pe site-ul Ministerului Finanțelor.

„În urma consultării cu Comisia Națională de Strategie și Prognoză și având în vedere previzionatul succes de care se va bucura programul în următorii ani, precum și interesul manifestat atât de potențialii beneficiari cât și de actorii importanți ai pieței bancare, se propune un nivel al plafonului garanţiilor care pot fi emise în anul 2019, în sumă de 1.000 milioane lei”, arată Nota de Fundamentare a viitorului act normativ.

„Pentru nivelul plafonului s-au luat în considerare evoluţia programului și aspectele relevate de implementarea acestuia, precum și gradul  ridicat de utilizare a plafonului în decursul a doar 3 luni de funcţionare a programului în anul 2018”, motivează inițiatorii.

Cum a mers programul

Potrivit Ministerului Finanțelor, în anul 2018 a fost aprobat un plafon total al garanțiilor de 600 de milioane de lei, alocat în mod egal în favoarea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și Fondului Român de Contragarantare (FRC), iar pentru anii următori plafoanele anuale ale garanţiilor de stat se vor aloca fondurilor de garantare în funcţie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate acestora în anul precedent.

În cadrul programului s-au înscris 4 finanțatori, dintre care CEC BANK și Banca Transilvania au solicitat alocare de plafon, iar BCR și Raiffeisen Bank şi-au exprimat intenția de înscriere în viitor ca bănci partenere.

Programul a demarat la sfârşitul lunii octombrie 2018, iar „până la data de 31 decembrie 2018 au fost acordate un număr de 1.049 de garanții în valoare totală de 29,14 milioane de lei, pentru o valoare a finanțărilor de 36,42 milioane de lei”, precizează Ministerul Finanțelor.

Scopul finanțărilor

În luna septembrie 2018 a fost emisă Hotărârea Guvernului nr. 741/2018 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2018 privind implementarea Programului guvernamental „Investește în Tine”.

Programul are ca obiect facilitarea accesului la finanțare pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 ani și până la 26 de ani, precum și pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 26 și 55 de ani și care sunt cuprinși în sistemul de învățământ sau care efectuează cursuri de specializare, respectiv cursuri de reconversie și/sau specializare profesională autorizate de către Ministerul Educației Naționale, și după caz, de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

Facilitarea accesului la finanţare constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 40.000 de lei, în proporţie de 80% de către stat prin FNGCIMM și FRC, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare.

Plăţile de dobândă pentru creditul acordat, precum şi cheltuielile privind comisionul de gestiune a garanţiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

FNGC și FRC sunt mandatate de Ministerul Finanţelor în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice în cadrul programului.

Hotărârea de Guvern nr. 741/2018 reglementează  modul și condiţiile de acordare a garanţiilor în numele și în contul statului aferente finanţărilor acordate persoanelor fizice care îndeplinesc criteriile de eligibilitate în cadrul Programului, condiţiile de eligibilitate ale băncilor, regulile de gestionare ale garanţiilor, precum și plafonul anual al garanţiilor.

DOCUMENTE
Nota de Fundamentare a proiectului normativ poate fi descărcată de AICI
Proiectul normativ poate fi descărcat de AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...