18.9 C
București
duminică, 21 aprilie, 2024

Studiu GiftShare: Doi din cinci români preferă să participe cu bani la cadourile celor dragi

Dată:

Când dăruiesc un cadou, doi din cinci români preferă să participe cu bani la un cadou mai consistent, cumpărat de un grup mai mare de persoane, și alți aproape 20% spun că sunt deschiși la o astfel de posibilitate, arată un sondaj desfășurat de GiftShare, o platformă online care propune o soluție inedită de a primi și a dărui cadouri, unică pe piața din România.

„Lipsa unui buget suficient pentru cadoul pe care și-ar dori să-l cumpere, lipsa de inspirație în alegerea cadoului potrivit sau lipsa de timp pentru a merge la cumpărături sunt principalele motive pentru care respondenții întâmpină dificultăți în achiziția unui cadou”, arată autorii sondajului.

Unul din trei nu se pricepe la cadouri

Potrivit studiului, 56,5% dintre respondenți au spus că nu au întotdeauna bugetul pe care și-ar dori să-l poată aloca pentru cadou, iar aproape 37% susțin și că nu se pricep să aleagă un cadou pentru persoana sărbătorită.

Totodată, când vine vorba despre dificultăți în alegerea darurilor, 21% spun că nu au destul timp să meargă la cumpărături și 18,6% susțin și că nu le face plăcere să alerge după cadouri, iar peste 7% nu își amintesc de evenimentele speciale ale celor dragi.

Ce bugete aveți pentru daruri?

Pentru un singur cadou pe care au în plan să îl dăruiască unui membru al familiei sau unui prieten la o ocazie specială, 43% dintre respondenți cheltuiesc între 100 și 250 de lei, 36% între 50 și 100 de lei, iar aproximativ 7% mai puțin de 50 de lei.

Cu toate acestea, peste jumătate dintre respondenți (51,6%) recunosc că pentru cadourile destinate colegilor sau cunoștințelor mai îndepărtate, bugetul de cadou scade la jumătate sau chiar mai puțin, în timp ce alți 22% cheltuie cu 25% mai puțin în astfel de cazuri.

Dacă ar dispune de mai mulți bani, șase din zece respondenți se arată însă dispuși să ofere cadouri mai consistente, mai arată datele sondajului GiftShare.

Tocmai pentru că știm că oamenii își doresc să dăruiască mai mult și, implicit, preferă de multe ori să strângă bani împreună cu alți prieteni și membri ai familiei sărbătoritului așa încât cadoul să fie mai consistent, am creat GiftShare (www.giftshare.ro). Platforma online simplifică întreg procesul prin care cei dragi pot pune la comun bugetul lor pentru cadou și oferă persoanei sărbătorite o modalitate simplă prin care să-și aleagă cadoul perfect.

Adina Carapencea, co-fondator GiftShare

Cel puțin trei cadouri pe lună

Cei mai mulți dintre respondenți (60,4%) cumpără până la trei cadouri în fiecare lună pentru persoane apropiate, iar alți aproximativ 9% dăruiesc mai mult de trei cadouri, restul declarând că nu prea fac cadouri.

Alegerea și cumpărarea acestor cadouri presupune timp, iar foarte puțini declară că reușesc să le cumpere pe toate într-o singură sesiune de cumpărături. Din contră, opt din zece respondenți spun că aleg un singur cadou într-o sesiune de cumpărături care poate dura până la două ore, în timp ce aproape 15% dintre respondenți spun că au nevoie de mai mult de două ore pentru a găsi cadoul potrivit.

Mall-urile, locurile preferate pentru căutarea cadourilor

Unul din doi români cumpără cel mai adesea cadourile din mall-uri, 24% fac cumpărăturile pentru cadouri din magazinele online, iar 20,4% – din magazinele stradale sau din cele la care ajung ușor.

GiftShare este un instrument util și pentru cei care nu au timp să umble după cadouri prin magazine sau nu știu ce să aleagă. Tot ce trebuie să facă este să acceseze pagina de eveniment a persoanei sărbătorite, fie din link-ul trimis de aceasta, fie direct pe platformă, și să dăruiască suma dorită pentru cadou printr-o plată securizată cu cardul. Astfel, durează doar câteva minute pentru a dărui cadoul perfect.

Adina Carapencea, co-fondator GiftShare

Cu ce ocazii dăruim

Ocaziile speciale pentru care românii cumpără cele mai multe cadouri într-un an țin de zilele de naștere (91% dintre respondenți), Crăciun (70,7%), aniversările copiilor (46%), Paște (38%), botez (24,4%), nuntă (circa 24%).

Aproape 15% dintre respondenți spun că dăruiesc de obicei fără niciun motiv.

Cumpără cadouri fără a ști ce își dorește sărbătoritul

Când aleg un cadou, cei mai mulți români (53%) merg pe intuiție, alegând unul care cred că i-ar face plăcere persoanei căreia îl vor dărui. Doar 19% dintre români merge la țintă, după ce află de la persoana sărbătorită sau de la cineva apropiat exact ce își dorește sau are nevoie.

Circa 14% optează pentru un cadou practic, chiar dacă nu au siguranța că va fi util celui care îl va primi. Pe lângă ei, unii preferă să dăruiască o sumă de bani ce poate fi folosită oricum (7,6%), să cumpere ce găsesc, cel mai important lucru fiind să se încadreze în bugetul stabilit (3,3%), ori să cumpere un card cadou, ca cel care îl primește să își aleagă singur ce dorește (3,1%), mai arată sondajul GiftShare.

Cele mai multe cadouri dăruite se încadrează în categoria haine și încălțăminte (21,3%), produse de beauty/înfrumusețare (15,2%), bijuterii și accesorii (13,6%), produse pentru casă (10,4%), cărți (6,3%), cadouri haioase/amuzante (7,1%), electronice/gadget-uri (7,3%) sau vouchere cadou (10,9%).

În medie, 34,3% consideră că pentru persoana iubită le este cel mai greu să găsească cadoul potrivit, 25,2% aleg cu dificultate darurile pentru prieteni, iar 19,2% pentru părinți.

În schimb, pentru copii și viitoare mame găsesc cadourile potrivite mai ușor.

Sondajul GiftShare a fost desfășurat în perioada 1 aprilie – 1 mai 2018 pe un eșantion format din 2.286 de respondenți din mediul urban.

Despre GiftShare

GiftShare este o platformă dedicată cadourilor perfecte pentru zile de naștere, aniversări, petreceri de casă nouă, cununii, petreceri cu ocazia venirii pe lume a unui nou membru de familie sau orice tip de ocazie specială.
Concret, un grup de membri din familie și prieteni pot pune la comun o sumă de bani care poate fi folosită de persoana sărbătorită pentru a alege și cumpăra cadoul dorit. Banii strânși pot fi folosiți pentru achiziționarea unuia sau mai multor vouchere la magazinele partenere GiftShare, platforma punând la dispoziție o gamă variată de idei de cadouri, de la vacanțe, gadget-uri sau produse pentru bebeluși și copii și până la experiențe de petrecere a timpului liber sau momente de relaxare.
Lista magazinelor partenere este extinsă permanent, ca parte a strategiei GiftShare de a oferi utilizatorilor o gamă cât mai largă de opțiuni în a-și alege cadoul perfect.
Totodată, GiftShare pune gratuit la dispoziție platforma celor care aleg să fie responsabili social și să se implice activ în comunitate pentru a crea o lume mai bună. Astfel, prin intermediul platformei pot fi strânși bani pentru proiectele ONG-urilor care influențează în bine comunitățile. De asemenea, bugetul strâns cu ocazia unei zile de naștere, de pildă, poate fi donat unei cauze sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...