17.4 C
București
marți, 21 martie, 2023

Taxele și impozitele topesc o treime din bugetele familiilor. Cum își cheltuiesc românii banii: 8 lei pentru alcool și tutun, 70 de bani pentru educație

Dată:

În trimestrul IV 2018, cheltuielile medii ale unei gospodării au reprezentat 86,4% din venituri. Din totalul cheltuielilor, 60,9% sunt destinate consumului, 32,4% se duc pe taxe, impozite și contribuții și doar 0,3% sunt destinate investițiilor, arată datele centralizate de Institutul Național de Statistică – INS – rezultate din cea mai recentă Anchetă asupra Bugetelor de Familie.

Cheltuielile medii ale unei gospodării au fost în trimestrul IV 2018 de 3.891 de lei lunar (1.531 de lei pe persoană) şi au reprezentat 86,4% din veniturile medii, care au fost de 4.608 lei (1.722 lei pe persoană).

Ponderea de mai puțin de 87% a cheltuielilor în venituri arată o ameliorare – pe medie – a situației bugetelor de familie. În anii de criză, ponderea era de peste 95%. În context european, însă, familiile românilor se confruntă cu constrângeri bugetare extrem de mari, în condițiile în care în majoritatea țărilor dezvoltate din UE ponderea cheltuielilor este mai mică de 60% din venituri.

Pe ce se duc banii românilor

Potrivit INS, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei.

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,3%), arată datele INS.

8 lei pentru alcool și tutun, 70 de bani pentru educație

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul IV 2018, în medie, 32,1% din consumul gospodăriilor.

Pentru băuturi alcoolice și tutun, gospodăriile cheltuiesc în medie 7,9% din bugetul destinat consumului (7 lei și 90 de bani la suta de lei cheltuită). În schimb, pentru educație sunt alocați doar 0,7% din bugetul familiei (70 de bani din fiecare sută de lei) – apropo de declarațiile oficiale care clamează că educația ar fi o „prioritate națională”.

De unde vin banii

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.243 de lei lunar pe gospodărie (1.632 lei pe persoană), iar veniturile în natură – 365 de lei lunar pe gospodărie (140 de lei pe persoană).

„Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (68,2% din veniturile totale ale gospodăriilor)”, menționează INS.

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (17,9%), din agricultură (1,6%), din activităţi neagricole independente (2,1%), din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,2%), precum şi veniturile în natură (7,9%), în principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,4%).

În terminologia statisticienilor, veniturile totale cuprind „ansamblul încasărilor băneşti provenite din diferite surse de provenienţă pentru care nu există obligaţia de restituire şi veniturile în natură, evaluate în lei”, iar cheltuielile totale cuprind „ansamblul cheltuielilor băneşti, indiferent de destinaţie şi contravaloarea consumului din resursele proprii ale gospodăriilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...