0.8 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

UNSAR consideră că autoritățile au luat cea mai bună decizie privind asigurările de garanție

Dată:

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România – UNSAR – consideră că decizia autorităților privind menținerea asigurărilor de garanție reprezintă soluția corectă care asigură o concurență sănătoasă pe piață.

Prin Hotărârea de Guvern privind procesul de atribuire a contractelor de achiziții publice, apărută în Monitorul Oficial, luni, pe 18 iunie 2018, asigurările de garanții, atât cele de participare, cât și cele de bună execuție sunt acceptate în continuare în cadrul procedurilor de licitație publică.

UNSAR împreună cu celelalte entități implicate au reacționat prompt la proiectul de lege care excludea societățile de asigurare din procesul de emitere a acestor produse financiare. UNSAR alături de PRBAR, UNSICAR, ASF și ANAP au pus bazele unui grup de lucru cu scopul de a identifica cele mai coerente soluții pentru păstrarea asigurărilor de garanții în cadrul procedurilor de achiziții publice.

În urma întâlnirilor din grupul de lucru, asociațiile au transmis către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) și Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) o serie de propuneri pentru modificarea Proiectului de Hotarare de Guvern care ar fi limitat accesul pe piața achizițiilor publice a investitorilor care nu au o capacitate financiară suficientă ca să susțină atât costurile necesare obținerii unor instrumente de garanție emise de instituțiile de credit, cât și costurile de realizare a investiției.

UNSAR a avut un dialog permanent cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice care a fost extrem de deschisă în identificarea unor măsuri conexe pentru eficientizarea modului de funcționare a produselor și   menținerea acestora în procesul licitațiilor publice.

Efortul comun și colaborarea cu toate părțile implicate au dus la cea mai bună decizie și astfel s-au obținut soluții viabile care conduc la o dezvoltare sănătoasă a pieței de asigurări. Grupul de lucru nou înființat, format din UNSAR, ANAP, ASF, UNSICAR si PRBAR își va continua activitatea și are ca obiectiv realizarea unui cod de bune practici, astfel încât soluțiile propuse să poată fi valorificate eficient în piață.

Societățile de asigurare emit încă din 2009 instrumente de garantare de tipul garanțiilor de participare la licitație și garanțiilor de bună execuție, asigurând astfel o alternativa la clasica scrisoare de garanție bancară.

Raționamentul care a stat la baza introducerii dreptului operatorilor economici de a prezenta garanția de participare și de bună execuție și sub forma unui instrument de garantare emis de o societate de asigurări a fost tocmai pentru a limita costurile pe care aceștia le suportă în cadrul participării la licitațiile publice, dar și pentru a stimula concurența în zona IMM -urilor.

Măsura a vizat stimularea economiei, obiectiv care se constituie prioritar și în prezent pentru România. În acest context, UNSAR consideră că este absolut necesar ca industria de asigurări să fie utilizată pentru creșterea și dezvoltarea investițiilor în proiecte de țară, prin oferirea solvabilității companiilor în contractele de achiziții publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...