11 C
București
sâmbătă, 1 aprilie, 2023

UNTRR: Transportatorii îi cer președintelui Iohannis să solicite Franței renunțarea la protecționism

Dată:

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR – solicită președintelui Klaus Iohannis „să apere ferm” interesul transportatorilor români cu ocazia vizitei președintelui Franței în România, se arată într-un comunicat transmis de Uniune.

„UNTRR solicită Președintelui Klaus Iohannis să apere interesul României și al industriei românești de transport rutier cu ocazia vizitei oficiale pe care președintele Franței, Emmanuel Macron, o va realiza în țara noastră pe 24 august 2017 – întâlnire în cadrul căreia se va aborda subiectul lucrătorilor detașați, care ocupă un loc important pe agenda franceză”, se arată în comunicatul Uniunii.

„Reamintim faptul că președintele francez Emmanuel Macron este inițiatorul legii Macron, legea protecționistă prin care Franța impune plata salariului minim francez și măsuri administrative împovărătoare transportatorilor români și estici, în scopul eliminării acestora de pe piața franceză și europeană de transport internațional”, arată UNTRR.

Comisia Europeană derulează în prezent o procedură de infringement împotriva aplicării „loi Macron” în sectorul transporturilor deoarece creează bariere administrative care împiedică funcționarea pieței interne, afectând libera circulație a serviciilor și a mărfurilor.

În acest context, atenționează UNTRR, „Franța și alte state vest-europene sunt extrem de interesate de actualul proces european de revizuire al Directivei lucrătorilor detașați, pe care doresc să o utilizeze ca instrument împotriva angajaților și serviciilor mai competitive din Estul UE”.

„Prin aplicarea abuzivă a acestei Directive în transporturi, s-a ajuns la situația în care un șofer român care operează transport internațional în UE este considerat detașat în toate țările vest-europene în care operează pe parcursul unei luni, iar angajatorul său român trebuie să-i plătească salarii diferite în aceeași lună conform legilor naționale din Franța, Germania sau Austria”, se arată în comunicat. UNTRR solicită, astfel, „excluderea clară a șoferilor profesioniști care operează transporturi rutiere internaționale din domeniul de aplicare al Directivei detașării lucrătorilor, având în vedere faptul că transportul rutier este o activitate economică foarte specifică, având un caracter mobil ridicat, care nu poate fi inclusă în cadrul de aplicare al unor reglementări nespecifice sectorului, precum Directiva detașării lucrătorilor”.

În opinia UNTRR, „România trebuie să se opună ferm protecționismului francez în transporturi și preocupării ipocrite a Franței pentru plata egală pentru muncă egală, aplicată selectiv numai angajaților, nu și firmelor de transport care sunt plătite sub costul de referință francez”.

De asemenea, preocuparea Franței și a altor state vestice privind plata unui salariu minim pentru șoferii estici „este doar un pretext, obiectivul real fiind creșterea costurilor de operare ale transportatorilor rutieri din Estul UE”. Șoferii români care efectuează transporturi internaționale în Franța și în UE „sunt foarte bine plătiți, câștigând venituri între 1.800 și 2000 de euro pe lună, care potrivit statisticilor depășesc nivelul veniturilor obținute de 98% din populația României. În consecință, „acuzația de dumping social la adresa firmelor românești de transport rutier este nejustificată și în același timp, atragem atenția asupra faptului că veniturile obținute de transportatorii români sunt cu 30-50% mai mici decât veniturile obținute de cei francezi. Tarifele mult mai mici plătite transportatorilor români de către clienții sau expeditorii francezi anulează orice avantaj al transportatorilor români cu costurile salariale, fiind de fapt venituri suplimentare pentru expeditorii francezi, care sunt taxate conform legislației franceze”, menționează UNTRR.

Potrivit Comitetului National Rutier (CNR) din Franta (www.cnr.fr ), o firmă franceză de transport rutier de marfă nu poate opera sub costul de referință de 1,25 euro. În consecință, „o firmă franceză este plătită în general cu un tarif de 1,5 euro/km (cost de referință CNR + marja de profit), în timp ce o firmă românească de transport rutier este plătită pentru același serviciu cu un tarif de numai 1 euro/km. În majoritatea cazurilor, clienții plătesc un tarif de 1,5 euro/km transportatorilor sau expeditorilor francezi, din care aceștia plătesc subcontractorilor români doar 1 euro/km. Pentru profiturile obținute din această intermediere, firmele franceze plătesc impozite în Franța”, mai arată reprezentanții transportatorilor români.

Potrivit UNTRR, „dacă Franța dorește aplicarea principiului plată egală pentru muncă egală în același loc pentru angajații estici, conform legii Macron, atunci firmele românești trebuie să beneficieze în egală măsură de același principiu, respectiv aceleași tarife pentru aceleași servicii în același loc prin aplicarea simultană a legislației franceze privind costul de referință CNR, deoarece doar prin obținerea aceluiași tarif (mai mare) pentru o operațiune de transport internațional în Franța un transportator român poate acoperi costul salarial din Franța (mai mare) precum și costurile administrative suplimentare”.

Totodată, UNTRR solicită președintelui Klaus Iohannis să mai includă pe agenda întâlnirii oficiale cu președintele Franței Emmanuel Macron, problematica legii franceze care interzice șoferilor profesioniști români să își mai efectueze odihna săptămânală normală în cabina camioanelor. O astfel de lege națională este contrară prevederilor Regulamentului european 561/2006 privind timpii de conducere și de odihnă ai șoferilor profesioniști. Acest regulament european este neschimbat din 2006 până în prezent, iar în tot acest timp a fost interpretat de Comisia Europeană și de toate statele membre în sensul acceptării efectuării perioadei de repaus săptămânal normale de 45 de ore în cabina autovehiculelor.

„Legea națională adoptată de Franța reprezintă o interpretare națională protecționistă a Regulamentului European, fiind îndreptată împotriva transportatorilor români și estici și nu a celor francezi care în mod evident își vor efectua odihna acasă și nu în cabină. Mai mult, Franța solicită șoferilor străini să doarmă la hotel, deși este bine cunoscut faptul că în Franța, dar și în întreaga UE, există o lipsă acută de parcări sigure și securizate, care să poată oferi cazare șoferilor străini în condiții de siguranță atât pentru aceștia, cât și pentru vehiculele lor și marfa transportată. Mai mult, Franța nu a comunicat din 2014 încoace o listă de parcări sigure cu spații de cazare pentru șoferi. Autoritățile franceze răspund cu întârziere solicitărilor UNTRR, ultimul răspuns primit fiind datorat vizitei Președintelui francez în România”, atenționează Uniunea Transportatorilor.

În fine, vizita Președintelui francez în România „reprezintă o oportunitate de a aborda deschis actualele provocări și de a agrea soluții de armonizare economică și socială pe termen lung, renunțând la măsuri naționale protecționiste și construind mai departe, împreună, proiectul european, pentru că Europa este mai puternică și mai competitivă dacă rămâne unită”. În acest context, UNTRR solicită implicarea activă a președintelui României în apărarea industriei românești de transport și a valorilor europene la care România a aderat.

Despre UNTRR

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 14.000 de membri – operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...