11 C
București
sâmbătă, 1 aprilie, 2023

60% dintre restaurante, baruri și cafenele din România falimentează în primele 9 luni de la deschidere

Dată:

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) trage un semnal de alarmă cu privire la situația actuală din industria HORECA autohtonă, publicând rezultatele mai multor studii realizate de-a lungul timpului pe acest segment de piață.

Astfel, 60% dintre restaurantele, barurile și cafenelele din România dau faliment în primele 9 luni de la deschidere, iar 80% în primii 5 ani de funcționare. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât românii sunt pe ultimul loc în clasamentul european al cheltuielilor la restaurante sau cafenele, ca procent din veniturile unei gospodării. Potrivit Eurostat, românii cheltuie doar 1,1% din venituri la restaurante sau cafenele, în timp ce spaniolii alocă 14,6%. Media UE este de 6,8%.

În plus, economia românească se îndreaptă către o criză acută de personal calificat, în condițiile în care datele statistice arată că numărul locurilor de muncă vacante aproape s-a dublat, de la 38.625 în 2009 la 59.753 în 2016, potrivit unui studiu KeysFin – iar industria HORECA este printre cele mai afectate sectoare.

Potrivit HORA, principala cauză pentru această întreagă situație o reprezintă lipsa educației și profesionalizării din industrie, care influențează în mod direct politicile de personal și managementul business-urilor.

Să înțelegem o dată pentru totdeauna că nu mai putem face lucrurile după ureche! Educația și formarea continuă reprezintă singura soluție sustenabilă de a rezolva problema lipsei de personal calificat din industrie și a combate managementul defectuos. Resursa umană este singura care poate, într-adevăr, să producă resurse noi. Un plan de business adaptat la realitatea economică românească este singurul care îți poate oferi un viitor predictibil într-o piață mereu schimbătoare. De aceea, antreprenorii din HORECA trebuie să investească mai mult în obținerea de know-how. Dacă vrei să fii mereu cu un pas în fața celorlalți, trebuie să participi constant la workshop-uri sau la cursuri de perfecționare. Așa că, înainte să dăm vina pe cauzele externe, să ne întrebăm dacă am făcut tot ce ține de noi să ne asigurăm succesul”, arată Dragoș Petrescu, președinte HORA.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...