22 C
București
marți, 23 iulie, 2024

8 Septembrie, Ziua Petrolistului: Federația Patronală Petrol și Gaze cere mai multă protecție pentru consumatorii vulnerabili

Dată:

Petroliștii cer politici publice pentru încurajarea investițiilor în sector, pentru sporirea rolului industriei în dezvoltarea economiei naționale și pentru protecția eficientă a consumatorilor vulnerabili de energie, arată un comunicat transmis cu ocazia Zilei Petrolistului, 8 Septembrie, de Federația Patronală Petrol și Gaze – FPPG.

Din 1990, Ziua Petrolistului este sărbătorită în fiecare an, la data de 8 septembrie. La iniţiativa Federaţiei Sindicatelor Libere şi Independente Petrom, Ziua Petrolistului se desfăşoară sub patronajul Sf. Maria, aleasă drept protectoare a petroliştilor și este dedicată personalului din industria petrolului, celor care lucrează în foraj, extracție, prelucrarea şi cercetarea petrolului și gazelor naturale.

„Sectorul românesc de țiței și gaze solicită încă o dată Parlamentului și Guvernului asigurarea unui cadru de reglementare transparent, stabil și predictibil, în beneficiul deopotrivă al consumatorilor, al statului și al investitorilor”, menționează FPPG.

Susținem accesibilitatea gazului natural pentru consumatorii finali români. Acest lucru este posibil prin creșterea concurenței pe piața cu amănuntul a clienților casnici, precum și adaptarea nivelului de protecție acordat acelor consumatori vulnerabili. În continuare, reiterăm nevoia de a încuraja investițiile în sectorul de producție din România. Odată ce vom reuși să îmbunătățim interconexiunile României cu piața de gaze naturale din Uniunea Europeană, dependența de cantitățile de gaze naturale transportate prin Ucraina va fi diminuată considerabil. Continuarea lucrărilor la conducta BRUA va însemna îndeplinirea acestui angajament și va spori interconexiunile între piața românească și cea europeană a gazelor naturale. Pentru luarea deciziilor finale de investiții în ceea ce privește gazele naturale din Marea Neagră, atunci este nevoie de predictibilitatea cadrului de reglementare, liberalizarea pieței, interconexiunile și stabilitatea fiscală. Prin descoperirile recente de gaze, România are o oportunitate pe care puține state o au: de a-și asigura independența energetică și de a avea acces la surse de energie curate, versatile și sustenabilă.
Franck Neel, președintele FPPG

Petrolul românesc, o istorie plină de premiere mondiale

România are o istorie a petrolului de 152 de ani, istorie plină de premiere mondiale și rezultate extraordinare.

În anul 1857 România a înregistrat trei premiere mondiale: prima țară din lume cu o producție de țiței de 275 tone, urmată de SUA în 1859, Italia în 1860, Canada în 1862 și Rusia în 1863, Bucureștiul primul oraș din lume iluminat cu petrol și rafinăria fraților Mehedințeanu, prima rafinărie din lume, înființată în județul Prahova, la Ploiești.

Tot în Ploiești este Universitatea Petrol și Gaze, instituție de învățământ superior în domeniul petrolier, înființată în urmă peste 70 de ani, dar și Muzeul Național al Petrolului înființat în 1959.

Tot România a fost prima țară din lume care a exportat benzină (1900) și prima țară care a înființat o școală de maiștri sondori (1904).

În 1937, România ocupa locul 7 în lume și atrăgea în continuare atenția mapamondului cu invenții și premiere care aveau să rămână în istoria exploatărilor petroliere. Una dintre aceste mari realizări aparține societății „Creditul Minier”: în 1934, la Chițorani, s-a atins adâncimea de 3.300 de metri, a doua din lume, după recordul mondial absolut de 3.458 de metri înregistrat în California.

De asemenea, trebuie să menționăm și contribuțiile tehnice aduse de inventatorii români. Inginerul Virgiliu Tacit a inventat prevenitorul de erupție, iar Inginerul Ion Basgan a brevetat în 1934 un procedeu de extracție care îi poartă numele, folosit după 1944 nu numai în Romania, dar și în SUA.

În ceea ce privește sectorul gazelor naturale din România, acesta are o istorie de 110 ani, primele emanații de gaz natural au fost descoperite la Sărmășel, jud. Mureș în anul 1909.

Anul 1910 marchează prima intenție din Europa de transport a gazelor, finalizată în 1914 cu prima conductă de transport gaze naturale din Europa, de la Sărmășel la Turda pe o distanță de 55 km, iar în 1915, se înființează prima societate din Europa, Ungarische Erdgas Gesellschaft (UEG), cu obiectul de activitate exclusiv: explorarea, forarea, exploatarea, transportarea și distribuirea gazelor naturale din bazinul transilvănean.

„Prin munca și dedicația lor, petroliștii români au reușit să aducă țara noastră pe primele locuri în clasamentele mondiale și să se mențină în competiție directă cu marile puteri ale lumii. Le mulțumim zecilor de mii de oameni dedicați care lucrează în prezent, zi de zi, cu atâta energie în această industrie de importanță strategică națională și sărbătorim împreună cu ei Ziua Petrolistului. La mulți ani!”, a mai transmis FPPG.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...