14.1 C
București
vineri, 31 martie, 2023

ACUE cere consultarea reală a mediului de afaceri în reforma salariului minim și a sistemului destinat consumatorilor vulnerabili de energie

Dată:

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie – ACUE – solicită urgentarea definirii noilor criterii de acordare a venitului minim de incluziune și reforma sistemului de sprijin pentru consumatorii vulnerabili de energie. „Avem convingerea că un dialog real între autorități și mediul de afaceri va conduce la identificarea soluțiilor sustenabile pe termen lung”, arată ACUE, într-un comunicat transmis luni.

Membrii ACUE își exprimă îngrijorarea cu privire la desele modificări ale legislației muncii, promovate de Guvern într-un orizont de timp foarte scurt, „insuficient dezbătute cu partenerii sociali și fără o analiză aprofundată a efectelor pe care acestea le vor avea în economie”.

Măsuri „adoptate pripit, fără consultarea mediului de afaceri”

Măsuri precum introducerea unui salariu minim diferențiat, cu impact major în întrega economie, „nu trebuie adoptate pripit, fără consultarea reală a mediului de afaceri și fără un studiu de impact adecvat”, menționează Federația.

ACUE solicită autorităților ca stabilirea salariului minim pe economie să fie realizată printr-un mecanism bazat pe criterii transparente și obiective, care să determine predictibilitatea acestuia.

„Un proces amplu de consultare publică pentru definirea unui astfel de mecanism a fost lansat anul trecut, dar din păcate, acesta a fost abandonat, fără explicații, de către autoritățile competente”, arată ACUE.

Dialog real pentru ajustarea salariului minim

Toate sectoarele economiei se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă, iar angajatorii sunt conștienți că un nivel cât mai ridicat al salariului este un stimulent important pentru ocuparea unui loc de muncă. Din acest motiv, „avem convingerea că un dialog real al autorităților cu partenerii sociali va conduce la adoptarea unor soluții durabile privind ritmul și cuantumul ajustărilor salariului minim, în beneficiul tuturor angajaților și angajatorilor”, mai arată Federația.

Noile criterii – „Urgent în dezbatere publică!”

De asemenea, membrii ACUE solicită autorităților să lanseze urgent în dezbatere publică noile criterii de eligibilitate a acordării venitului minim de incluziune alături de un sistem reformat de sprijin pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Guvernul a decis să amâne, din nou, de data aceasta cu doi ani, aplicarea Legii 196/2016 privind venitul minim de incluziune, prin care se instituie un sistem de sprijin financiar al consumatorilor vulnerabili de energie îmbunătățit față de cel actual.

Măsura a fost introdusă în OUG adoptată recent de Executiv, care instituie cadrul legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor şi al vechimii în muncă.

ACUE a propus, în ultimii ani, mai multe soluții privind diminuarea sărăciei energetice și protecția consumatorilor vulnerabili.

„Reafirmăm disponibilitatea Federației de a identifica împreună cu autoritățile, prin dezbateri transparente și constructive, măsurile optime pentru sprijinirea celor aflați în situația de sărăcie energetică”, a mai transmis ACUE.

Despre ACUE
Înfiinţată în mai 2012, Federaţia ACUE are 30 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, respectiv E.ON România, ENGIE România, ENEL România, CEZ România, C.N.T.E.E. Transelectrica SA, Societatea Energetică Electrica SA, WIEE, WIROM GAS, GAZ EST, cu un număr total de circa 27.000 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de Euro. Valoarea totală a investițiilor realizate de membrii ACUE în perioada 2005-2017 este de peste 10 miliarde de euro.
Impactul activității companiilor membre în economie este semnificativ, susținând indirect alte câteva zeci de mii de locuri de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...