15.8 C
București
marți, 21 martie, 2023

ALERTĂ | În industrie au scăzut și vânzările, și comenzile noi, cu peste 13%. Sunt afectate aproape toate sectoarele

Dată:

În luna august, atât cifrele de afaceri (vânzările), cît și comenzile noi (cererea) de mărfuri industriale au scăzut cu 13,5% față de iulie, fiind afectate aproape toate sectoarele și marile grupe industriale, arată datele comunicate vineri de Institutul Național de Statistică – INS.

Cifra de afaceri din industrie, în luna august 2019, comparativ cu luna precedentă, pe total, „a scăzut cu 13,5%, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri înregistrate în industria prelucrătoare (-13,7%) și în industria extractivă (-3,4%)”, arată un comunicat al INS.

Pe marile grupe industriale scăderi ale cifrelor de afaceri au înregistrat: industria bunurilor de capital (-23,9%), industria bunurilor intermediare (-9,9%) industria energetică (-9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-7,8%) și industria bunurilor de uz curent (-5%).

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna august 2019, comparativ cu luna precedentă, au scăzut cu 13,5% „ca urmare a scăderilor înregistrate în industria bunurilor de uz curent (-17%), industria bunurilor de capital (-14,4%) şi în industria bunurilor intermediare (-12,5%)”. Industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 4%.

Reamintim că scăderea cererii este una din marile îngrijorări ale industriașilor, exprimată în aproape toate sondajele de opinie publicate în cursul verii 2019.

Creșteri și scăderi în august 2019 comparativ cu august 2018

Cifra de afaceri din industrie, în luna august 2019, faţă de luna august 2018, a crescut pe ansamblu cu 1,2%, ca urmare a creșterii înregistrate în industria extractivă (+13,2%) și în industria prelucrătoare (+0,9%).

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna august 2019, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au crescut cu 1,3%, datorită creșterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+29,3%) și în industria bunurilor de capital (+2,6%).
Scăderi au înregistrat industria bunurilor intermediare (-3%) și industria bunurilor de uz curent (-0,9%), a mai comunicat INS.

Avansuri pe toată linia în primele opt luni

Cifra de afaceri din industrie, în perioada ianuarie-august 2019, comparativ cu perioada ianuarie-august 2018, a crescut pe ansamblu cu 5,8% datorită creşterii industriei extractive (+13,9%) și industriei prelucrătoare (+5,5%).

Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor intermediare (+8,2%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+6,1%), industria bunurilor de capital (+5,4%), industria energetică (+4,7%) şi industria bunurilor de uz curent (+3%).

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în perioada ianuarie-august 2019, comparativ cu perioada ianuarie-august 2018 au

crescut pe ansamblu cu 5,3%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+12,8%), industria bunurilor de capital (+6,5%), industria bunurilor de uz curent (+2,9%) şi industria bunurilor intermediare (+2,8%).

În terminologia statisticienilor:
Cifra de afaceri reprezintă „veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta”. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe
Comenzile noi din industrie reprezintă „valoarea contractelor încheiate în luna de referinţă între un producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate”. Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile şi discount-urile, atunci când acestea sunt acordate contractual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...