Asociația Națională a Agențiilor de Turism – ANAT – solicită continuarea programului și distribuirea voucherelor de vacanță la începutul fiecărui an, pentru ca turiștii să poată profita de perioada de Înscrieri Timpurii, al cărei vârf este între ianuarie și martie – când își pot alege vacanța potrivită dintr-o multitudine de oferte cu reduceri.
„Valoarea voucherelor de vacanță emise în primele nouă luni ale anului a ajuns la 230 de milioane de euro, o sumă de opt ori mai mare față de cea de anul trecut, 2018 fiind anul în care voucherele acordate și angajaților din sistemul public au impulsionat toate segmentele turismului intern. Litoralul, muntele, zonele balneo, Delta Dunării au înregistrat în acest an creșteri de până la 25% față de anul anterior”, menționează ANAT.
Recorduri pe „piața” voucherelor
Numai în luna septembrie au fost emise vouchere de vacanță în valoare de 7 milioane de euro, însă cea mai mare valoare a fost înregistrată în luna iunie, 125 de milioane de euro, când au început să fie distribuite și bugetarilor.
Voucherele de vacanță au încurajat românii să călătorească și au susținut litoralul românesc în lunile ploioase și la final de sezon ori zonele turistice mai puțin vizitate în anii anteriori. Pentru prima dată, în acest an, mai mulți români au fost în vacanță la Marea Neagră, ori zone turistice mai puțin frecventate au început să crească în statistici. Suntem convinși că sunt suficiente argumente pentru continuarea programului și mai ales pentru acordarea din timp a voucherelor.
Nicolae Demetriade, președintele ANAT
Potrivit statisticilor ANAT, în 2018, majoritatea proprietarilor de vouchere de vacanță s-a adresat agențiilor de turism pentru valorificarea acestora, aproximativ trei sferturi dintre ei alegând pachete turistice.
O nouă ediție a Tîrgului Național de Turism, la Romexpo
Beneficiarii care nu și-au valorificat încă vaucherele „le pot folosi pentru vacanțe în timpul iernii și chiar vara viitoare, pe care le găsesc și la Târgul Național de Turism organizat la Romexpo, în perioada 15-18 noiembrie”.
Potrivit ANAT, 50 de agenții de turism membre ale Asociației Naționale a Agențiilor de Turism aduc la Târg vacanțe cu transport, cazare, servicii de masă, tratament și alte servicii asociate în toate zonele turistice din România, pachete care au reducere de până la 30%.
Despre ANAT
ANAT este asociația patronală agențiilor de turism din România, cărora le reprezintă interesele profesionale la nivel național, european și internațional. Asociația are ca membri activi 500 de agenții de turism, cele mai importante din țară, care cumulează peste 85% din vânzările pachetelor de turism și călătorie, estimate la aproape un miliard de euro anual și au împreună peste 4.600 de angajați. Industria turismului în România are peste 120.000 de angajați și contribuie la economia națională cu aproape 2% din PIB.