15.8 C
București
marți, 21 martie, 2023

Asociația Administratorilor de Păduri: Programul „Pădurea de Mâine” a continuat  în Parcul Național Călimani, Suceava

Dată:

Proiectul ,,Pădurea de Mâine”, inițiat de Asociația Administratorilor de Păduri – AAP – în parteneriat cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Grupul Holzindustrie Schweighofer  a organizat cea mai amplă acțiune de voluntariat din județul Suceava, pe 12 mai, în Parcul Național Călimani. Au fost plantați 6.340 de puieți de molid, brad și larice, iar mobilizarea a fost impresionantă: aproape 600 de voluntari.

Revista Patronatelor redă în continuare, integral, un comunicat al AAP emis cu prilejul organizării evenimentului din județul Suceava.

Pe 12 mai, proiectul „Pădurea de Mâine” a mobilizat aproape 600 de voluntari care au ajutat la reîmpădurirea cu 6.340 de puieți de molid, brad și larice pe o suprafață de 2 hectare de teren, situată în Parcul Național Călimani, pe raza localității Poiana Negrii, comuna Dorna Candrenilor – județul Suceava.

Proiectul „Pădurea de Mâine” a fost lansat în septembrie 2017 în parteneriat de Asociația Administratorilor de Păduri, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Holzindustrie Schweighofer, pentru a ajuta proprietarii privați și administrațiile locale din toată țara să reîmpădurească suprafețele de fond forestier cu dificultăți de regenerare.

La debutul proiectului, în 2017, au fost plantate 4,7 hectare cu peste 21.210 de puieți la Poieni-Solca, iar în primăvara anului 2018 au fost plantate în total 6 suprafețe cu 142.640 puieți, în județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Brașov, Suceava, Harghita și Covasna.

„Pădurea de Mâine” sprijină micii proprietarii de pădure și furnizează puieți, material de plantare, logistică, voluntari și specialiști, acoperind toate costurile aferente. Sprijinul financiar, acordat în totalitate de Holzindustrie Schweighofer, se ridică la peste 1 milion de euro pentru a planta 1 milion de puieți în timpul celor 7 ani de proiect.

La evenimentul de sâmbătă, de la Poiana Negrii, au luat parte membri ai comunității locale, voluntari veniți din diferite părți ale județului, Salvamont Vatra Dornei, Asociația Vatra Dornei Tineret și angajați Holzindustrie Schweighofer de la fabricile din Rădăuți și Siret. Toate lucrările au fost supravegheate din punct de vedere tehnic de către specialiștii Ocolului Silvic Privat Dorna, Direcției Silvice Suceava prin Ocolul Silvic Dorna Candrenilor, precum și de către Administrația Parcului Național Călimani.

Ionuț Apostol, manager de proiect ,,Pădurea de Mâine”, a declarat: ,,Mă bucur că în primăvara aceasta am revenit în Bucovina și că împreună dăm viață unei noi păduri. Este impresionant că astăzi s-au adunat aproape 600 de persoane care rezonează cu scopul proiectului nostru și că împreună putem ajuta natura. Pe lângă componenta tehnică și de mediu, proiectul nostru are și o componentă educațională. Este îmbucurător faptul că la aceste acțiuni ni s-au alăturat atâția tineri dornici să învețe despre pădure, să se implice și să fie un exemplu pentru toți cei din jur”.

De asemenea, la eveniment, s-au alăturat, studenți, elevi și coordonatori de la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității ,,Ștefan cel Mare” din Suceava, Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, Liceul Teoretic ,,Ion Luca” Vatra Dornei, Școala Militară de Jandarmi Fălticeni, Liceul Tehnologic ,,Tomșa Vodă” din Solca, Colegiul ,,Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni, Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” din Cajvana și Colegiul Tehnic ,,Petru Mușat” din Suceava.

Suprafața de 2 hectare de la Poiana Negrii, aflată în proprietate privată, a fost afectată în ultimii ani de calamități naturale. Documentația de reîmpădurire a fost elaborată de Ocolul Silvic Privat Dorna, care administrează zona și care va supraveghea lucrările de plantare, completare și întreținere pentru instalarea unei păduri sănătoase și în anii ce urmează.

Parcul Național Călimani are o zonare internă: o zonă de protecție integrală în care nu se intervine absolut deloc și o zonă-tampon care încearcă să limiteze impactul activităților antropice spre zona de protecție integrală. Astăzi ne aflăm în zona tampon și prin activitatea pe care o desfășurăm urmărim să sprijinim natura în pașii ei de a-și reocupa terenul. Se folosesc puieți de proveniență locală, și nu puieți aduși din altă parte, în așa fel încât șansa de prindere să fie foarte mare

ing. Dan Grigoroaea, ranger în cadrul Parcului.

 

Ne bucurăm că astăzi avem posibilitatea de a fi împreună atât de mulți. Este o ocazie extraordinară de a împărtăși pasiunea noastră pentru pădure și celor mai tineri și ne bucurăm că avem alături atât elevi dar și studenți de la Universitatea din Suceava. Chiar dacă, desigur, sunt multe păreri legate de faptul că avem din ce în ce mai puțină pădure sunt conștient că în astfel de situații totuși, această idee începe să devină mai puțin pregnantă. Ar trebui să vedem și partea aceasta mai puțin vizibilă a silviculturii – faptul că se execută numeroase lucrări de regenerare și aceasta este o preocupare permanentă a silvicultorilor, care se produce tot timpul. Sperăm ca prin proiectul Pădurea de Mâine să inducem această idee a faptului că pădurea este permanentă, este o resursă regenerabilă care poate fi folosită întrun mod sustenabil și responsabil o mulțime de ani de acum încolo.

Ciprian Palaghianu, director de proiect din partea Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Silvicultură.

Despre „Pădurea de Mâine”

„Pădurea de Mâine” este un proiect multianual, național, elaborat de Asociația Administratorilor de Păduri și de Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, cu sprijinul Holzindustrie Schweighofer. Proiectul răspunde unei nevoi urgente de reîmpădurire a terenurilor private. Terenurile forestiere s-au retrocedat în mai multe etape, iar diferite situații au dus, în unele cazuri, la degradarea pădurilor. Există subvenții pentru împădurire (pădurile plantate pe terenuri non-forestiere), dar nu pentru replantare în aceste zone.
Campania de replantare este deschisă oricărui proprietar privat de pădure și oricărei primării, care pot depune propuneri pe www.padureademaine.ro, o platformă în care potențialii solicitanți și orice parte interesată pot găsi informații detaliate despre proiect, metodologia și progresul acestuia.
În cadrul proiectului „Pădurea de Mâine” vor fi plantați în total 1 milion de puieți, cu scopul de a:
– sprijini proprietarii de păduri care nu au capacitatea să regenereze pădurile degradate
– crea un puternic impact pozitiv la nivelul comunităților locale, care vor fi implicate activ în proiect
– contribui substanțial la conservarea resurselor forestiere, la prevenirea eroziunii, alunecărilor de teren și inundațiilor din zonele respective

Despre AAP

AAP este o organizație non-guvernamentală, apolitică, non-profit, asociația profesională a administratorilor de păduri. Asociația a fost înființată în anul 2004 și are statut de utilitate publică din anul 2015. Membrii asociației sunt 109 ocoale silvice private. Ocoalele din asociație administrează 1,5 milioane hectare de fond forestier, din proprietatea unităților administrativ teritoriale (64%), persoanelor juridice (30%) și fizice (6%).

Despre Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava

Componentele principale ale activității Facultății de Silvicultură din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava sunt învățământul și cercetarea științifică în domeniul forestier. Instituția pregătește ingineri silvici pentru activitățile de cultură a pădurilor, exploatarea și transportul masei lemnoase, industrializarea primară și recoltarea lemnului. Facultatea de Silvicultură Suceava este foarte activă în planul cercetării științifice, derulând numeroase proiecte de cercetare la nivel național și european, activând ca membru fondator al EFI CEEC – Centrul Regional pentru Europa Centrală și de Est  al Institutului Forestier European (EFI).

Despre Grupul Schweighofer

Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de bioenergie, silvicultură și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producție a panourilor din lemn și o fabrică de cherestea în Germania. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având la momentul actual aproximativ 3.100 de angajați. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de țări din întreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...