Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România – BAAR – va iniția în perioada următoare demersurile necesare în vederea inființării la nivelul asociației a unei secțiuni de accidentologie. Un prim demers al acestei noi activități îl reprezintă inițierea unei colaborări științifice la nivel instituțional cu Facultățile tehnice de profil , cum ar fi cele de
autovehicule rutiere, TCM, automatică și altele, ale principalelor universități din Romania.
Inițiativa are în vedere constituirea unui colectiv comun de specialiști care va avea drept obiectiv realizarea unor studii și cercetări în legătură cu domeniul auto, cu scopul îmbunătățirii siguranței rutiere.
„Ne așteptăm ca parteneriatul cu universitățile tehnice de profil să fie unul de succes pentru ambele părți. Astfel, pe lângă studiile din domeniul accidentologiei s-ar putea ajunge inclusiv la măsurarea și chiar determinarea unor elemente care nu sunt tocmai accesibile consumatorilor. Un exemplu poate fi modul de calcul al orei de manoperă și costurilor ce o compun. Un alt exemplu este calculul timpilor de demontare/reparare care, pentru anumite tipuri de autovehicule, nu se regasesc complet in sistemele de specialitate „ a declarat Mădălin Roșu, președintele BAAR
Cercetările se vor îndrepta atât în direcția îmbunătățirii măsurilor de securitate activă ( buna funcționare a sistemelor tehnice esențiale – direcție, frânare, semnalizare etc) ) cât și a măsurilor de securitate pasivă (sisteme care contribuie la diminuarea efectelor accidentelor- centura de siguranță, airbag etc).
Colaborarea dintre specialiștii BAAR și cei ai universităților tehnice are în vedere și identificarea unor soluții la unele probleme fundamentale de circulaţie rutieră şi de tehnică auto cum ar fi cele legate de procesul de întreținere și exploatare a acestora, respectiv de reparabilitate prin adoptarea unor soluții corecte de înlocuire sau reparație a unor piese sau subansamble, conform specificațiilor producătorului și în acord cu legislația din domeniu, cu scopul de respectare și creștere a siguranței rutiere.
Nu în ultimul rând, în cadrul colaborării, BAAR iși propune realizarea unor studii tehnice care să stea la baza programelor de cercetare a dinamicii accidentelor de circulaţie. Printre acestea amintim cele legate de gradul de utilizare a dispozitivelor de siguranță și efectele folosirii incorecte a acestora în accidentele de circulație, protecția copiilor în deplasarea cu automobilul, influența infrastructurii asupra siguranței rutiere etc.
BAAR adresează pe această cale Poliției Rutiere precum și altor instituții cu atribuții în domeniu, invitația de a se alătura noii secțiuni și parteneriatului cu Universitățile tehnice, prin participarea la acțiuni comune menite să contribuie la identificarea unor soluții practice de îmbunătățire a siguranței rutiere.
Proiectul inițiat de BAAR se înscrie în preocupările și atribuțiile acestei instituții, de a elabora și publica analize și studii comparative referitoare la asigurările auto la nivel național și internațional precum și alte informații relevante privind asigurarea RCA.