5.7 C
București
sâmbătă, 7 decembrie, 2024

ASF: Românii au încheiat asigurări de 5 miliarde de lei în semestrul I, din care RCA 1,8 milliarde de lei

Dată:

Societățile de asigurare autorizate și reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF – au subscris, în primul semestru al anului 2018, prime brute în valoare de 5,04 miliarde de lei, din care 79% reprezintă prime brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale (3,97 miliarde de lei), iar 21% sunt prime aferente asigurărilor de viață (1,07 miliarde lei), a anunțat joi instituția.

„Îmbunătățirea indicatorilor de solvabilitate a societăților de asigurare a continuat și pe parcursul primelor șase luni ale anului. La sfârșitul lunii iunie a anului 2018, toate societățile de asigurare îndeplineau atât cerințele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), precum și cerințele minime de capital (MCR), astfel că ratele SCR și MCR, la nivelul pieței (calculate ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile să acopere cerințele de capital și valoarea totală a necesarului de capital) au înregistrat valori supraunitare”, precizează ASF.

În primul semestru al anului 2018, aproximativ 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți din cele 29 de societăți care desfășurau activitate de asigurare/reasigurare la 30 iunie 2018.

Aproape 15 milioane de contracte, prime de 2,4 miliarde de lei

La nivelul întregii piețe de asigurări, numărul de contracte de asigurare, în vigoare la finalul semestrului I al acestui an, a fost de 14.973.036, în creștere față de anul precedent cu aproximativ 6%.

Potrivit ASF, societățile de asigurare au raportat indemnizații brute plătite (excluzând maturități și răscumpărări parțiale și totale), cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de 2,43 miliarde de lei, astfel:
– 2.346.346.150 de lei sunt aferente contractelor de asigurări generale (96%), înregistrând o creștere cu 20% față de perioada similară a anului 2017 (1.958.217.305 lei);
– 89.824.583 de lei sunt sume plătite pentru indemnizații brute aferente asigurărilor de viață, înregistrând o creștere cu circa 20% comparativ cu semestrul I 2017 (74.656.797 lei).

„Valoarea fondurilor proprii eligibile să acopere cerința de capital de solvabilitate se afla la finalul primului semestru al anului 2018 la nivelul de 5,10 miliarde lei, în creștere cu 2,60% comparativ cu valoarea înregistrată în semestrul I al anului 2017”, a mai comunicat ASF.

Asigurările de locuințe, creștere de 3,5%

Pe ansamblul pieței asigurărilor de locuințe (obligatorii și facultative), în primele șase luni ale anului 2018 s-a consemnat o creștere a primelor brute subscrise de aproximativ 3,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Atenție la RCA: Prima medie scade, dauna medie crește

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările de răspundere civilă auto (RCA), în primul semestru al anului 2018, a atins valoarea de 1,84 miliarde de lei.

„Restul până la totalul clasei A10 (1,919 miliarde de lei) reprezintă asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuș și asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor”, mai arată datele ASF.

Pe ansamblul întregii piețe, prima medie RCA anualizată a scăzut, în primele șase luni ale anului cu aproximativ 17% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, înregistrând valoarea de 604 lei.

Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale în primul semestru al anului 2018 a crescut, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, cu 5,23%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu 5,87%.

În primul semestru din anul 2018, asigurătorii RCA au încheiat un număr de 169.578 de clauze de decontare directă, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 12.282.670 de lei.

Scăderi ușoare la brokerii de asigurări

În urma centralizării raportărilor transmise de brokerii de asigurare și/sau reasigurare, la data de 30 iunie 2018, „se constată o scădere procentuală față de aceeași perioadă a anului 2017 a valorii primelor intermediate pentru asigurări generale și asigurări de viață, de 1,73%, de la 3.178.840.312 la 3.123.895.838 de lei”, a mai anunțat instituția de supraveghere.

ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...

Analiză CITR| Numărul companiilor de impact în dificultate atinge cel mai înalt nivel din 2013 până în prezent.

43% din totalul companiilor de impact sunt restructurabile sau aflate în insolvență iminentă. Numărul companiilor în insolvență iminentă a ajuns la 6.949, cel mai...