11 C
București
sâmbătă, 1 aprilie, 2023

Brexit: Ce riscuri îi amenință pe transportatorii români și europeni în lipsa unui acord al Marii Britanii cu UE | Analiza UNTRR

Dată:

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR – avertizează, într-un comunicat transmis vineri, asupra faptului că votul din Parlamentul britanic împotriva Acordului Brexit negociat cu Uniunea Europeană (UE) „sporește semnificativ riscul ieșirii Marii Britanii din UE fără un acord, cu efecte negative în sectorul transportului rutier”.

REVISTA PATRONATELOR redă în continuare, integral, comunicatul UNTRR referitor la riscurile ce-i amenință pe transportatorii europeni Brexit-ul fără un acord al Marii Britanii cu UE (intertitlurile și unele sublinieri ne aparțin nouă, Redacției RP).

„UNTRR este profund îngrijorată de efectele unui Brexit fără un acord cu UE, efecte care se vor răsfrânge asupra transportului rutier de mărfuri și de persoane către și dinspre Marea Britanie.

Planurile de urgență ale Comisiei Europene și ale Guvernului britanic nu vor putea răspunde nevoilor operaționale actuale ale companiilor de transport rutier comercial și ale clienților acestora.

Un Brexit fără un acord cu UE nu ar fi trebuit să fie o opțiune, dar, în momentul de față, este aproape realitate. Cu doar două luni până la ieșirea Marii Britanii din UE, lipsa clarității reprezintă cea mai mare provocare. Se prevede un viitor cu consecințe economice extrem de grave pentru societate și mediul de afaceri, deoarece lipsesc clarificările privind vama și accesul pe piață pentru milioane de operațiuni de transport rutier care efectuează, în mod regulat, curse din și spre Marea Britanie.

Mărfurile vor fi supuse supravegherii și controlului vamal

Marea Britanie va fi o țară terță în relația cu UE, ceea ce presupune faptul că mărfurile vor fi supuse supravegherii și controlului vamal, care va implica aplicarea de taxe vamale, interdicții sau restricții pentru anumite bunuri, îndeplinirea formalităților vamale, iar autorizațiile vamale emise de Marea Britanie nu vor mai fi valabile în UE.

Comerțul și furnizarea de mărfuri vor suferi, iar costurile vor crește cu cel puțin 10%. Într-o zi obișnuită, până la 10.000 de camioane trec numai prin portul Dover.

În ciuda tuturor planurilor de urgență, operatorii de transport rutier, clienții și guvernele lor nu sunt pregătiți pentru un scenariu fără acord până la 30 martie 2019.

Fără un acord, companiile de transport rutier își vor reduce drepturile de exploatare a pieței în mod serios și acest lucru va avea un impact negativ asupra furnizării mărfurilor.

Un număr din ce în ce mai mare de companii din UE au în vedere suspendarea operațiunilor în zilele următoare termenului limită Brexit.

Autoritățile române ar trebui să se implice mai activ

UNTRR solicită implicarea activă a factorilor de decizie politică din România, prin Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, și Marea Britanie să ofere claritate în ceea ce privește modul de urmat după 30 martie 2019 și să-și intensifice eforturile pentru a pune în aplicare soluțiile potrivite pentru transportul rutier.

Reamintim că Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord va ieși din Uniunea Europeană (UE) vineri, 29 martie 2019, la miezul nopții. Începând cu data de 30 martie 2019, Regatul Unit va deveni o țară terță, iar legislația UE va înceta să se aplice Regatului Unit.

Atenție la licențe și certificate!

Conform Comisiei Europene, repercusiunile în diferitele domenii ale transportului rutier sunt, în special, următoarele:
– Certificatele și atestatele de competență profesională emise conform legislației UE de către Regatul Unit nu vor mai fi valabile în UE-27
–  Licențele comunitare pentru transportul internațional de marfă eliberate de autoritățile competente ale Marii Britanii nu vor mai fi valabile în UE-27.

Operatorii de transport rutier de mărfuri stabiliți în Marea Britanie nu vor mai avea acces la piața internă a transportului rutier de mărfuri din Uniune.

Licențele comunitare pentru transportul internațional de persoane cu autocarul și autobuzul eliberate de autoritățile competente ale Marii Britanii nu vor mai fi valabile în UE-27.

De asemenea, Regatul Unit nu se va mai încadra în domeniul de aplicare al Acordului Interbus privind transportul internațional ocazional de călători cu autocare și autobuze.

Guvernul britanic a publicat în luna iunie 2018 un document referitor la structura-cadru pentru parteneriatul dintre Marea Britanie și UE în domeniul transportului rutier. În acesta se menționează că Marea Britanie va recunoaște certificatele de formare profesională a conducătorilor auto din Uniunea Europeană, în speranța că și UE va proceda la fel.

Transporturile rutiere de mărfuri și călători – context

Afacerile dintre UE și Regatul Unit se bazează pe o piață înglobată a transporturilor rutiere transfrontaliere, care susține importurile și exporturile și menține lanțurile de aprovizionare integrate.

Autovehicule de transport marfă: în perioada 2017 – martie 2018, un număr de 3,5 milioane de autovehicule de transport marfă au efectuat operațiuni rutiere din Regatul Unit în Europa, iar în 2017, autovehiculele de transport marfă înregistrate în Regatul Unit au efectuat 261.000 de operațiuni de transport din Regatul Unit către Europa continentală și 83.000 de operațiuni de transport din Regatul Unit în Republica Irlanda.
Transportul mărfurilor: Peste 80% din mărfurile transportate de autovehiculele grele de marfă între Regatul Unit și Europa continentală sunt operate de transportatori din UE.
Transportul călătorilor cu autocarul: în 2016, un număr de 1,4 milioane de vizitatori din UE au călătorit cu autocarele în Regatul Unit și 1,5 milioane de rezidenți din Regatul Unit au călătorit cu autocarele în UE.
Automobile personale: în 2016, au fost efectuate 5,8 milioane de călătorii cu automobile personale înregistrate în Regatul Unit către UE (cu excepția călătoriilor transfrontaliere cu automobile personale în Republica Irlanda).

Regatul Unit dorește o soluție durabilă care să elimine necesitatea autorizațiilor, a documentelor suplimentare și a verificărilor sistematice ale documentelor pentru toți participanții la trafic.

Obiectivele Regatului Unit/UE:
Transportul rutier de mărfuri: menținerea accesului liberalizat, inclusiv cabotajul și „drepturile comerțului transfrontalier”
Transportul rutier de călători: transportul de călători cu autocarul și autobuzul să rămână, în continuare, liberalizat în cadrul călătoriilor transfrontaliere.

În ceea ce privește introducerea obligativității deținerii unui pașaport la intrarea în Marea Britanie, situația este puțin probabilă având în vedere că există țări non-UE din jurul României care acceptă doar cartea de identitate la intrarea în țară.

Realitatea este că nimeni nu cunoaște ce se va întâmpla după 29 martie 2019, cea mai mare probabilitate fiind ca perioada de tranziție să fie prelungită, urmând un Brexit dur.”

Despre UNTRR
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise – operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...