32.5 C
București
sâmbătă, 20 iulie, 2024

Case pasive: Atrea atenționează că din 2020 UE va impune standarde energetice speciale pentru clădirile noi

Dată:

În ultimii ani, conceptul de casă pasivă a luat amploare în ţara noastră, deoarece românii au început să pună preţ pe economisirea energiei, dar şi datorită unei Directive privind performanța energetică a clădirilor, care prevede că începând cu anul 2020 nu vom mai primi avize de construire dacă planurile imobilului nu se referă la case care să îşi producă singure energia. Cu alte cuvinte, „nu vom mai putea construi decât imobile cu un grad ridicat de inteligenţă şi cu un consum aproape egal cu zero”, atenționează experții companiei Atrea, specializată în echipamente de eficientizare energetică.

Atunci când ne cumpărăm o maşină ne interesează consumul, fiind unul dintre cele mai importante criterii de alegere. Ei bine,  în cazul unei case pasive, consumul este aproape egal cu zero, acesta fiind principiul care stă la baza noilor case.

Nu înseamnă doar că aceste case nu consumă energie, ci și că îşi produc singure necesarul. Acestea se numesc „case pasive”.

Casele pasive sunt mai scumpe, dar investiția se recuperează rapid

Gradul ridicat de confort oferit de temperaturi interioare constante și uniforme, nivelul optim de umiditate sau  prospeţimea aerului sunt doar câteva dintre avantajele unei case pasive.

Deşi costurile pentru construcţie sunt mai mari cu aproape 30% faţă de o locuinţă normală, casele pasive permit reducerea costurilor pentru încălzire sau răcire cu până la 90% comparativ cu o casă existentă şi cu până la 75% comparativ cu o casă nou-construită.

„Costurile ajung la 1.000 de euro pe metru pătrat în medie, iar recuperarea investiţiei se face în circa 10 ani”, arată experții de la Atrea.

Casele pasive din Amber Gardens demonstrează că adevăratul lux este în zona ECO

În momentul de faţă, există sute de mii de case pasive construite în toată Europa, în mod special în Germania, Austria, Suedia şi Elveţia, conform statisticilor Passivhaus Institut din Germania.

Şi în România s-au pus în practică astfel de proiecte, un exemplu fiind cartierul Amber Gardens din Otopeni, primul proiect rezidențial din România cu locuinţe verzi, inteligente.

Ansamblul respectă în totalitate standardele de eficienţă energetică, durabilitate și calitate a clădirilor, au un design modern, oferă un grad ridicat de confort, un mediu sănătos şi siguranţă.

Casele au o structură compactă care nu permite pierderea energiei, iar structura clădirii este realizată cu materiale de înaltă calitate.

Grosimea izolaţiei este de patru ori mai mare faţă de izolaţia unei case tradiţionale – minimum 40 de centimetri de polistiren faţă de 10 cm. Acest strat protector este foarte important, fiind o barieră în transferul de căldură nedorit între interiorul clădirii şi mediul ambient.

Dincolo de materiale, casele din Amber Gardens sunt dotate cu aplicații Smart Home, prin care proprietarul casei are posibilitatea de a controla temperatura, umiditatea, calitatea aerului, luminile şi camerele de supraveghere oriunde s-ar afla, astfel că locuinţele consumă cu 90% mai puțină energie faţă de o casă convenţională.

Ventilația cu recuperare de căldură, esenţială în casele pasive

Pe lângă panouri solare pentru apă caldă, panouri fotovoltaice, pompă de căldură, sistem innovator cu iluminat cu LED, sistem de protecție anti-îngheț, sistem centralizat de aspirație, vilele Amber Gardens sunt dotate şi cu unităţi de ventilație cu recuperare a căldurii de la Atrea.

Aceste sisteme micşorează substanţial costurilor de întreţinere a casei, indiferent de sezon. Datorită aparatelor de la Atrea casa se aeriseşte singură, având permanent aer proaspăt în interior fără să deschizi geamul.  Grija umidităţii crescute, a condensului,  problema lipsei aerului și așa numitul “efect de seră” nu există.  Aerul viciat este extras din casă prin grile de ventilație, iar căldura sau aerul rece se transferă aerului de afară pe care centrala îl bagă în casă după ce în prealabil îl filtrează.

Pe lângă avantajul economic, sistemele de ventilaţie cu recuperare de căldură  protejează în acelaşi timp sănătatea cât şi natura.

Având în vedere că mai este doar un an până la intrarea în vigoare a Directivei 2010/31/UE privind performanța energetică a clădirilor, este important să fim informaţi, mai ales dacă dorim să construim o casă.

Chiar şi în cazul în care imobilul este deja construit, se pot aduce elemente cheie ale unei case inteligente cu ajutorul Atrea, care oferă sisteme de ventlaţie cu recuperare de căldură care pot fi montate chiar şi după construcţie.

Indiferent de stadiul lucrării, consilierii Atrea oferă soluţia optimă pentru alegerea modelului şi instalarea unui sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură potrivit care ajută construcţia să intre în rândul caselor pasive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...