25.1 C
București
luni, 17 iunie, 2024

Sisteme de ventilație cu recuperare de căldură: sunt mai potrivite cele centralizate sau cele descentralizate? Recomandările Atrea

Dată:

Cererea de sisteme de ventilație a luat amploare în România, evoluția fiind strâns legată de cea a pieței construcțiilor și a normelor europene impuse în acest domeniu. Legislația națională prevede încă din 2011 obligativitatea includerii unei soluții de ventilație sau climatizare în clădirile nou construite sau care suferă reparații. Experții companiei Atrea explică, în continuare, avantajele și dezavantajele principalele categorii de sisteme de ventilație cu recuperare de căldură – centralizate și descentralizate.

Creșterea pieței acestor sisteme se datorează și interesului față de calitatea aerului din interior, împreună cu nevoia reducerii consumului de energie în zona rezidențială.

Inițial, sistemele de ventilație cu recuperare de căldură se adresau companiilor, însă – odată cu dezvoltarea construcțiilor – cererea pentru astfel de sisteme a devenit tot mai mare pentru apartamente și case.

Pentru ce este preferat sistemul descentralizat

Deși sistemele de termoizolare sunt tot mai eficiente, în majoritatea locuințelor apare problema lipsei de ventilație care poate cauza umiditate crescută, condens sau igrasie.

Pentru a putea beneficia cu adevărat de avantajele sistemelor de ventilație cu recuperare de căldură, trebuie ales aparatul potrivit construcției, iar aici apare întrebarea: sistem descentralizat sau centralizat?

Sistemul descentralizat este o soluție potrivită doar pentru apartamentele vechi sau noi sau pentru case deja locuite, dar este bine de știut că prezintă o serie de inconveniente.
De exemplu, pentru utilizarea optimă a acestui tip de sistem este necesară amplasarea unor ventilatoare de extracție în băi. Cu toate acestea, poate apărea o problemă de reglare a debitului de aer între interior și exterior, mai ales când se deschid ușile, iar aerul rece de afară intră necontrolat în casă și anulează o parte din beneficiile unui sistem de ventilație.

Dublu flux, sau flux reversibil?

Sistemele de ventilație descentralizate pot funcționa cu dublu flux sau flux reversibil.

Prima soluție poate fi deficitară din punct de vedere tehnic, cea mai mare problemă constând în lipsa de acoperire cu aer proaspăt a încăperii.
Un astfel de aparat nu are suficientă putere pentru a împinge aerul pe toată suprafața camerei, practic el ventilează zonal, la maximum doi metri de locul în care e montat. Mai mult, prezintă un risc mare de „scurtcircuitare” a aerului viciat cu cel proaspăt.

Aparatul care funcționează cu flux reversibil merge timp de 50-70 de secunde pe o singură direcție, după care ventilatorul schimbă direcția și merge în sens invers.
Practic, aparatul trage aerul din casă timp de 70 de secunde, căldura se înmagazinează într-un miez ceramic care la rândul lui va încălzi aerul care intră în casă, adică după 70 de secunde în care funcționează în sens invers, aerul este încălzit de recuperatorul ceramic.

„Ideal ar fi ca aparatele să se lege în pereche, în timp ce unul introduce, altul scoate. În acest fel se creează o acoperire de aer pentru toată suprafața casei, ceea ce reprezintă un avantaj față de cel de mai sus”, menționează specialiștii de la Atrea.

Un alt avantaj al sistemul reversibil este lipsa formării condensului, pe când cel cu dublu flux poate acumula abur pe recuperatorul care este montat la limita dintre exterior și interior. Astfel, există un risc mare de îngheț când temperatura de afară scade sub 0 grade Celsius și este posibil ca apa din recuperator să se reverse în interior.

Sistemele descentralizate nu au tubulatură, se montează în peretele exterior fiind vizibile doar grilele de ventilație, care permit zgomotului stradal să intre în casă.

Pentru ce sunt preferate aparatele centralizate

„Aparatele centralizate sunt cea mai potrivită soluție pentru o locuință nouă”, apreciază specialiștii.

Unul dintre cele mai importante aspecte este faptul că există extracție din băi/bucătărie/hol și introducere prin dormitoare și living. În acest fel se asigură un echilibru de flux și nu există riscul de a avea curenți de aer necontrolați în casă.

Spre deosebire de aparatele descentralizate, acestea au pe tubulatură un mediu uscat, nu se produce condens și prin urmare nu există risc de depunere a bacteriilor și a microbilor.

În plus, tubulatura poate fi curățată și igienizată cu ușurință.

Sistemul de tubulatură cu care este dotat un sistem centralizat cu recuperare de căldură ajută ca aerul să fie distribuit uniform în toată casă. De asemenea, sistemul centralizat este conceput cu un by-pass de vară și asigură o răcire mecanică în sezonul cald pe timp de noapte, atunci când temperatura din exterior este mai scăzută decât cea din interior.

„Putem spune că eficiența de recuperare a căldurii este mult mai mare, din simplu motiv că miezul ceramic este mult mai mare în comparație cu miezul unui aparat descentralizat. În plus, zgomotul este mult redus, fiindcă va fi montat un singur aparat în camera tehnică”, arată specialiștii.

Concluzii

Cu alte cuvinte, pentru o casă nouă este recomandat un sistem de ventilație cu recuperare de căldură centralizat, iar pentru locuințe vechi și blocuri de apartamente sistemul descentralizat poate fi o soluție potrivită, cu condiția montării mai multor aparate pentru asigurarea unui flux și presiuni constante.

Trebuie știut că ambele sisteme oferă confort și ajută la menținerea unui mediu plăcut, iar alegerea rămâne la îndemâna proprietarilor care pot apela cu încredere la tehnicienii de la Atrea, specializați în sisteme de ventilație cu recuperare de căldură.

Despre Atrea
Prezentă în România din 2015, Atrea este unul dintre cei mai importanți producători din domeniul sistemelor de ventilație și recuperare de căldură. Compania a intrat pe această piață într-un moment în care prețurile la energie au continuat să crească.

Atrea reușește să reducă pierderile de energie ale clădirilor, fie că vorbim de școli, spitale, clădiri de birouri, case sau apartamente, și conservă în totalitate energia prin refolosirea energiei existente.
Obiectivul principal al companiei este de a garanta calitatea produselor și eficiența energetică ridicată. De asemenea, confortul, economia și grija față de mediul înconjurător sunt principiile după care Atrea se ghidează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...