4.2 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

Comisia Europeană și-a revizuit drastic în jos prognozele de creștere economică pentru România: 3,6% în 2018 și 3,8% în 2019

Dată:

Creșterea economică a României se va diminua în perioada următoare, pe măsură ce creșterea consumului privat va încetini și balanța negativă a exporturilor nete va crește. Produsul Intern Brut (PIB) este așteptat să crească mai moderat în anii următori, estimările Comisiei Europene fiind de 3,6% în 2018, 3,8% în 2019 și 3,6% în 2020, arată prognoza de toamnă a Comisiei Europene, publicată joi.

În prognozele anterioare, Comisia Europeană estima creșteri de peste 4% pentru economia românească.

„Principalul motor este în mod clar slăbit”

Conform previziunilor economice, „principalul motor al economiei, consumul privat, este în mod clar slăbit, în principal din cauza inflației care continuă să fie la un nivel ridicat”, menționează Comisia Europeană într-un comunicat.

La acest fapt au contribuit – potrivit CE – „creșterea prețurilor la energie și efectele tot mai reduse ale politicilor publice care vizau creșterea veniturilor populației”.

În această perioadă, investițiile vor rămâne la un nivel redus în România, dacă nu se îmbunătățește absorbția fondurilor europene.

„Deficitul bugetar va depăși 3% din PIB”

Prognoza CE mai arată că deficitul bugetar al României va continua să crească și „va trece de valoarea de 3% din PIB”, în special „din cauza majorărilor semnificative ale salariilor și pensiilor din sistemul public”.

Astfel, deficitul bugetar va ajunge la cele mai ridicate valori din UE în perioada 2018-2020, crescând de la 3,3% în 2018, la 3,4% anul viitor, respectiv 4,7% în 2020.

Piața muncii va continua să fie tensionată

În timp ce șomajul este așteptat să rămână în continuare la un nivel redus, piața muncii va continua să fie tensionată.

Inflația a atins punctul culminant în primăvara anului 2018, dar se va tempera în anii următori.

Totodată, datoria publică va urca, de la 35,1% anul acesta, la 38,2% în 2020.

Creștere economică de 2,2% în UE

În aceeași perioadă la nivelul Uniunii Europene, se preconizează o creștere economică de 2,2% în 2018, 2,0% în 2019 și 1,9% în 2020.

Deficitul public va crește de la 0,6% din PIB în 2018 la 0,8% în 2019, urmând apoi să scadă la 0,6% în 2020.

Condițiile de pe piața forței de muncă au continuat să se îmbunătățească în prima jumătate a anului 2018, creșterea ocupării forței de muncă rămânând constantă, chiar și în condițiile diminuării creșterii economice.

Situația internațională „excepțional de favorabilă” din 2017 a contribuit la susținerea unei activității economice puternice și a investițiilor.

„În absența unor șocuri majore, Europa ar trebui să poată susține o creștere economică peste potențial, crearea intensă de locuri de muncă și scăderea șomajului. Acest scenariu de referință este însă supus unui număr de riscuri negative”, menționează Comisia Europeană.

Următoarele previziuni ale Comisiei Europene vor consta într-o actualizare a previziunilor privind PIB-ul și inflația în cadrul previziunilor economice intermediare din iarna anului 2019, care vor fi publicate în luna februarie a anului 2019.

Două prognoze pe an

Începând cu acest an, Comisia Europeană a revenit la publicarea, în fiecare an, a două seturi de previziuni cuprinzătoare (în primăvară și în toamnă) și a două seturi de previziuni intermediare (în iarnă și în vară), în locul celor trei seturi de previziuni cuprinzătoare (de iarnă, primăvară și toamnă) pe care le-a publicat în fiecare an începând din 2012.

Previziunile intermediare examinează evoluția anuală și trimestrială a PIB-ului și a inflației pentru anul în curs și pentru anul următor pentru toate statele membre și pentru zona euro, precum și datele consolidate la nivelul UE.

Această modificare marchează revenirea la ritmul de publicare a previziunilor adoptat anterior de Comisie și realiniază calendarul previziunilor Comisiei la cel al altor instituții (de exemplu, al Băncii Centrale Europene, al Fondului Monetar Internațional, al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...