5.6 C
București
duminică, 3 martie, 2024

Comisia Europeană și-a revizuit drastic în jos prognozele de creștere economică pentru România: 3,6% în 2018 și 3,8% în 2019

Dată:

Creșterea economică a României se va diminua în perioada următoare, pe măsură ce creșterea consumului privat va încetini și balanța negativă a exporturilor nete va crește. Produsul Intern Brut (PIB) este așteptat să crească mai moderat în anii următori, estimările Comisiei Europene fiind de 3,6% în 2018, 3,8% în 2019 și 3,6% în 2020, arată prognoza de toamnă a Comisiei Europene, publicată joi.

În prognozele anterioare, Comisia Europeană estima creșteri de peste 4% pentru economia românească.

„Principalul motor este în mod clar slăbit”

Conform previziunilor economice, „principalul motor al economiei, consumul privat, este în mod clar slăbit, în principal din cauza inflației care continuă să fie la un nivel ridicat”, menționează Comisia Europeană într-un comunicat.

La acest fapt au contribuit – potrivit CE – „creșterea prețurilor la energie și efectele tot mai reduse ale politicilor publice care vizau creșterea veniturilor populației”.

În această perioadă, investițiile vor rămâne la un nivel redus în România, dacă nu se îmbunătățește absorbția fondurilor europene.

„Deficitul bugetar va depăși 3% din PIB”

Prognoza CE mai arată că deficitul bugetar al României va continua să crească și „va trece de valoarea de 3% din PIB”, în special „din cauza majorărilor semnificative ale salariilor și pensiilor din sistemul public”.

Astfel, deficitul bugetar va ajunge la cele mai ridicate valori din UE în perioada 2018-2020, crescând de la 3,3% în 2018, la 3,4% anul viitor, respectiv 4,7% în 2020.

Piața muncii va continua să fie tensionată

În timp ce șomajul este așteptat să rămână în continuare la un nivel redus, piața muncii va continua să fie tensionată.

Inflația a atins punctul culminant în primăvara anului 2018, dar se va tempera în anii următori.

Totodată, datoria publică va urca, de la 35,1% anul acesta, la 38,2% în 2020.

Creștere economică de 2,2% în UE

În aceeași perioadă la nivelul Uniunii Europene, se preconizează o creștere economică de 2,2% în 2018, 2,0% în 2019 și 1,9% în 2020.

Deficitul public va crește de la 0,6% din PIB în 2018 la 0,8% în 2019, urmând apoi să scadă la 0,6% în 2020.

Condițiile de pe piața forței de muncă au continuat să se îmbunătățească în prima jumătate a anului 2018, creșterea ocupării forței de muncă rămânând constantă, chiar și în condițiile diminuării creșterii economice.

Situația internațională „excepțional de favorabilă” din 2017 a contribuit la susținerea unei activității economice puternice și a investițiilor.

„În absența unor șocuri majore, Europa ar trebui să poată susține o creștere economică peste potențial, crearea intensă de locuri de muncă și scăderea șomajului. Acest scenariu de referință este însă supus unui număr de riscuri negative”, menționează Comisia Europeană.

Următoarele previziuni ale Comisiei Europene vor consta într-o actualizare a previziunilor privind PIB-ul și inflația în cadrul previziunilor economice intermediare din iarna anului 2019, care vor fi publicate în luna februarie a anului 2019.

Două prognoze pe an

Începând cu acest an, Comisia Europeană a revenit la publicarea, în fiecare an, a două seturi de previziuni cuprinzătoare (în primăvară și în toamnă) și a două seturi de previziuni intermediare (în iarnă și în vară), în locul celor trei seturi de previziuni cuprinzătoare (de iarnă, primăvară și toamnă) pe care le-a publicat în fiecare an începând din 2012.

Previziunile intermediare examinează evoluția anuală și trimestrială a PIB-ului și a inflației pentru anul în curs și pentru anul următor pentru toate statele membre și pentru zona euro, precum și datele consolidate la nivelul UE.

Această modificare marchează revenirea la ritmul de publicare a previziunilor adoptat anterior de Comisie și realiniază calendarul previziunilor Comisiei la cel al altor instituții (de exemplu, al Băncii Centrale Europene, al Fondului Monetar Internațional, al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...