11 C
București
sâmbătă, 1 aprilie, 2023

CONCORDIA: Guvernul îngrijorează mediul de afaceri și afectează încrederea în actul de guvernare

Dată:

Confederația Patronală CONCORDIA, reprezentativă la nivelul economiei naționale, își exprimă preocuparea față de modul în care Guvernul anunță, fără niciun fel de dezbatere sau analiză adecvată, o serie de măsuri cu un potențial impact negativ asupra economiei românești.

Modificările propuse în programul de guvernare, cele mai multe cu aplicabilitate începând de la 1 ianuarie 2018, care se suprapun peste alte măsuri deja anunțate sau adoptate de guvernul anterior în primele șase luni ale acestui an, afectează încrederea în Guvernul nou învestit, producând dezamăgire în rândurile mediului de afaceri și riscând să genereze un blocaj pe temen mediu și lung.

Confederația Patronală Concordia, fidelă principiilor Dialogului Social, consideră că actele normative și orice măsuri importante de natură a schimba politicile economice și fiscale existente trebuie să fie rezultatul unor consultări și dezbateri care să includă în mod real reprezentanții angajatorilor, contributori majori ai creșterii economice și plătitori de taxe și impozite.

Confederația Concordia își exprimă, în continuare, întreaga disponibilitate de a contribui direct sau cu ajutorul membrilor și partenerilor săi, la dezbateri reale cu autoritățile și la elaborarea de studii de impact relevante, în folosul dezvoltării României. Orice măsuri de asemenea anvergură, impuse fără consultarea judicioasă a partenerilor sociali și fără prezentarea unor studii de impact și dezbaterea transparentă a acestora, va inhiba performanța economică a angajatorilor și, în cele din urmă, va afecta semnificativ atât predictibilitatea mediului economic și investițional românesc, cât și standardul de viață al românilor.

Patronatele membre ale Concordia sunt extrem de preocupate de propunerea schimbării impozitului pe profit cu cel pe cifra de afaceri, mai ales în contextul legislației comunitare. Relațiile comerciale ale României vor fi afectate și în considerarea celor peste 100 de convenții privind evitarea dublei impuneri, generând  multiple incertitudini.

Considerăm că prin implementarea unor astfel de măsuri, politica fiscală se află pe o traiectorie nesustenabilă care va necesita fie un deficit bugetar mai mare, fie impozite mai mari. Deficite mai mari conduc la costuri de finanțare mai mari, iar creșterea impozitării afectează serios competitivitatea economică a Romaniei, în lipsa altor mecanisme de stimulare a performanței.

Creșterea bruscă a salariului minim va afecta în primul rând zone mai puțin dezvoltate economic, crescând riscul șomajului și transferând și mai mult forța de muncă într-o zonă gri-neagră, diminuând astfel posibilitatea colectării de impozite și afectând stabilitatea sistemului național de pensii și alte asigurări sociale. Deși cu toții ne dorim creșterea salariilor, aceasta trebuie corelată cu o creștere a productivității muncii și cu măsuri pentru stimularea angajatorilor de a investi și mai mult în economie, astfel încât efectul să fie o creștere vizibilă a nivelului de trai și nu doar un transfer în prețul bunurilor și serviciilor.

Creșterea nivelului de trai în România e un deziderat comun, însă acesta nu poate fi realizat prin soluții simpliste: creșterea salariului minim sau creșterea salariilor publice prin impozitarea cifrei de afaceri a companiilor. Prosperitatea se poate atinge doar printr-o strategie coerentă de creștere economică prin investiții în educație, sănătate, infrastructură și tehnologie.

Mutarea contribuțiilor sociale în sarcina angajatului trebuie gândită și calibrată foarte atent, astfel încât să nu producă dezechilibre majore. Membrii Concordia nu consideră oportună introducerea impozitului pe venitul global, mai ales într-o perioadă marcată de creșterea semnificativă a cheltuielilor bugetare.

Lipsa dialogului și a fundamentării prin studii de impact corespunzătoare, care să preceadă aceste propuneri, denotă, din pacate, o anumită incoerență în actul guvernării, cu risc major de destabilizare macroeconomică. Astfel de experiemente pot anula avantajul de creștere economică de care România a beneficiat în ultimii ani, cu efecte negative semnificative asupra tuturor angajaților,  atât din mediul privat, cât și din sectorul public.

Anunțarea intempestivă a unor modificări radicale ale sistemului de impozitare fără un dialog prealabil real cu patronatele și sindicatele, mai ales când acest dialog este proclamat chiar în Constituția României, reprezintă, spre îngrijorarea și dezamăgirea mediului de afaceri, o dovadă de nepăsare privind relația cu partenerii sociali, o desconsiderare a misiunii acestora de a contribui, cu profesionalism și responsabilitate, la susținerea unui act de guvernare în interesul general al societății. Soluția, credem noi, nu trebuie să fie aceea de a împovăra pe cei care performează, prin măsuri de genul taxei de solidaritate și a impozitării suplimentare a firmelor, ci de a le asigura un cadru economic și investițional corect și stabil și de a combate orice forme de concurență neloială, mai ales evaziunea fiscală.

Pentru a preveni derapaje serioase de natură economică, solicităm Guvernului să reanalizeze măsurile anunțate și să asigure o consultare reală și de bună-credință cu partenerii sociali. Confederația Patronală „Concordia” își exprimă, ca de fiecare dată, disponibilitatea pentru un dialog constructiv, dorindu-și să contribuie, în mod consecvent și profesionist, la creșterea bunăstării generale a românilor.

Despre Confederația Patronală CONCORDIA
Confederația Patronală CONCORDIA este confederația patronală reprezentativă pentru mediul de afaceri, înființată în 2007, reunind cele mai puternice federații sectoriale din economia românească și cuprinzând 7 din primele 10 companii după numărul de angajați și cifra de afaceri. Concordia își asumă misiunea reprezentării echidistante a intereselor membrilor săi, companii cu capital românesc și străin, având o perspectivă diversă și relevantă asupra realităților economice și sociale. Fiind singura confederație patronală românească afiliată la IOE (International Organization of Employers http://www.ioe-emp.org/ ), Concordia colaborează permanent cu partenerii săi europeni și promovează activ respectarea libertății economice și responsabilității sociale, a bunei guvernanțe și predictibilității cadrului investițional. Mai multe detalii despre C.P. Concordia pot fi regăsite pe website-ul acesteia: http://www.confederatia-concordia.ro/ .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...