25.6 C
București
joi, 21 septembrie, 2023

ABSL: Taxa de solidaritate și impozitul pe cifra de afaceri vor afecta negativ competitivitatea României

Dată:

ABSL România a analizat Programul de Guvernare propus de către noul Guvern al României în cursul zilei de 29 iunie 2017 (cu referire la impozitul pe cifra de afaceri și taxa de solidaritate) și consideră că implementarea acestora va afecta negativ competitivitatea României pe plan internațional în cadrul industriei reprezentate de asociația noastră, descurajând invesțiile străine în acest domeniu.

Revista Patronatelor redă în continuare, integral, un comunicat transmis de ABSL România.

Considerăm că această modificare va reduce crearea de locuri de muncă bine plătite și inovația. De asemenea, considerăm că procesul privind transparența decizională și consultarea cu mediul de afaceri înaintea adoptării unui act normativ este foarte util în cadrul societății românești.

Industria serviciilor pentru afaceri contribuie semnificativ la creșterea economică a României activând cu peste 250 de companii (109.000 de angajați) și reprezentând aproximativ 2% din PIB-ul României.

Această industrie inregistrează o dezvoltare sustinută, proiecțiile de creștere anuală fiind de 15%-20% pentru următorii ani, în condiții de stabilitate legislativă și politică-conform studiului anual al industriei realizat de KPMG pentru ABSL.

Companiile membre ABSL consideră că predictibilitatea mediului de afaceri este un factor cheie al creșterii economice, iar modificarea radicală a programului fiscal fără consultări cu mediul de afaceri sau fără studii de impact prezintă un risc major adus economiei în ansamblu, cu efecte imediate asupra dezvoltării industriei noastre și creării de noi locuri de muncă.

Astfel, inițiativele de tipul taxei de solidaritate afectează, prin reducerea salariului net, segmentul profesioniștilor performanți din mediul privat care, inter alia, sunt responsabili cu atragerea de proiecte noi pe piața locală și conducerea unor programe cu efecte benefice asupra întregii economii.

Mai mult, indiferent cât de mari sunt salariile și încasările corespunzătoare acestora la Bugetul de Stat pentru cetățenii afectați negativ de această inițiativă, pensia pe care o vor primi de la stat va fi plafonată conform legislației în vigoare – ceeea ce conduce în fapt la crearea unei alte inechități în societatea românească.

Este astfel clar că aceste resurse extrem de valoroase pentru economia Românească, vor fi acum profund dezavantajate, iar migrarea lor (împreună cu proiectele coordonate de acestea) către destinații mai atractive va fi semnificativ sporită.

Prin introducerea unei taxe pe cifra de afaceri, este posibil ca România să între în conflict cu legislația Uniunii Europene în acest domeniu și, în plus, să descurajeze investitile străine.

De obicei, investitiile străine nu urmăresc profitul în primii ani de existența ai unei companii.

Taxarea acestora încă din primii ani, indiferent de rezultatele lor financiare, poate reduce semnificativ șansele lor de succes și apetitul investitorilor, generând un efect negativ în cascadă în economia românească.

În plus, în cazul relațiilor comerciale cu mai multe nivele de subcontractori, același serviciu va fi taxat de mai multe ori similar cu sistemul de impozitare pe “circulatia marfurilor” care s-a dovedit ineficient și a fost abolit cu mulți ani în urmă de majoritatea statelor dezvoltate.

Astfel, ABSL consideră că operarea în condiții de risc ridicat și impredictibilitate, va face din ce în ce mai dificilă atragerea de noi proiecte pe piața romanească și promovarea României că destinație atractivă și competitivă pentru investitorii din această industrie.

Ca urmare a celor expuse mai sus, propunem reconsiderarea imediată a acestor măsuri și dezbaterea lor cu reprezentanții mediului de afaceri, ABSL asigurând noul Guvern că va aloca resurse pentru grupuri de lucru în dezbaterea acestor teme, și va veni cu propuneri concrete ca alternative viabile la asigurarea cadrului legislativ propice dezvoltării industriei noastre și economiei României.”

Reamintim că Revista Patronatelor a arătat, într-un comentariu recent că inconsistența mișcării patronale riscă să transforme asociațiile de business într-o unealtă în mâinile neprietene ale unor interese ilegitime.

Despre ABSL Romania

Din  ABSL  Romania  fac  parte atât companii autohtone, cât și multinaționale de  profil, leaderi  regionali  şi globali precum: Accenture Services, APT Resources & Services, Allianz Worldwide Partners Romania, Be Think Solve Execute, CRH Romania, Capgemini, Central Europe Technologies, Connections Consult, DB Schenker , Deloitte Audit, Ernst & Young, Eucom Business Language, Genpact Romania, Global Remote Services, HP Enterprise, HP Inc Romania, Luxoft Professional Romania, Mazars Consulting, Mood Media, Microsoft Romania, Office Depot Service Center, Optima Solutions Services, Outsourcing Advisors, PwC Services, Process Solutions, Procter & Gamble Marketing Romania, Renault Business Services, Samsung Romania, SCC Services Romania, SELIR, Societe Generale European Business Services, Stefanini Romania, Telus International TMF/ UCMS Group Romania, UniCredit Business Integrated Solutions, Valoris Center, Vauban IT, Veeam Software, Vodafone Shared Services Romania, Webhelp, Wipro Technologies și WNS Global Services Romania. Partenerii strategici ai asociaţiei sunt: ACCA, Colliers International, Fine Law, KPMG, COS, iFuture și HAYS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Agroland Agribusiness raportează venituri de 28,6 milioane de lei și un profit net de 1,3 milioane de lei în primul semestru din 2023

Agroland Agribusiness (BVB: AAB), companie antreprenorială românească, parte a grupului Agroland, specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultură, raportează venituri din exploatare de 28,6...

Exim Banca Românească lansează plățile contactless cu telefonul prin Google Pay

Exim Banca Românească introduce în portofoliul său serviciul Google Pay oferind clienților băncii posesori de carduri posibilitatea de a efectua plăți contactless rapide și...

Holde Agri Invest construiește un siloz la ferma Frumușani, în urma unei investiții de 8 milioane de lei

Holde Agri Invest, companie românească ce exploatează terenuri agricole, anunță realizarea unei noi investiții la nivelul fermelor sale, prin construirea unui siloz cu o...

Globalworth își extinde amprenta ecologică cu un nou parc fotovoltaic în portofoliul logistic

Globalworth, principalul investitor din sectorul imobiliar de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), își consolidează angajamentul legat de politicile sustenabile și obiectivele...

Simtel Team devine producător de energie electrică regenerabilă, prin finalizarea primei faze a parcului fotovoltaic de la Pleșoiu, județul Olt

Simtel Team (BVB: SMTL), companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și lider național în domeniul...

Unul din trei panouri fotovoltaice ale prosumatorilor persoane juridice din România sunt instalate de Simtel

Simtel Team (BVB: SMTL), companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și lider național în domeniul...