11 C
București
sâmbătă, 1 aprilie, 2023

Criza din construcții nu se mai termină: volumul lucrărilor a scăzut cu aproape 5% în primele 8 luni

Dată:

În perioada ianuarie-august 2018, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de perioada ianuarie-august 2017, ca serie brută cu 4,6% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 2,6%. Față de anul 2010, construcțiile sunt sub 100% la aproape toate categoriile, fiind în creștere doar construcțiile de locuințe, arată datele comunicate luni de Institutul Național de Statistică – INS.

„Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în august 2018, ca serie brută, cu 10,3% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate – cu 8,9%. În luna august 2018, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna precedentă, ca serie brută cu 5%, iar ca serie ajustată sezonier a crescut cu 1,4%”, arată un comunicat al INS.

Construcțiile noi, în scădere cu peste 8%

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut pe total cu 4,6%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi (-8,3%). Creşteri au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+5,2%) şi la lucrările de reparaţii capitale. (+2,2%).

Pe obiecte de construcţii, au scăzut clădirile rezidenţiale cu 31% şi clădirile nerezidenţiale cu 0,1%. Creştere a fost la construcţiile inginereşti (+9,6%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 2,6%. Pe elemente de structură s-a înregistrat scădere la lucrările de construcţii noi cu 5,4%.

Creşteri au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 5,1% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 2,9%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 28,8%. Creşteri s-au înregistrat la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 11,7%, respectiv cu 1,9%.

August 2018, pe minus comparativ cu august 2017

Potrivit INS, volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută, a scăzut pe total cu 10,3%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi cu 16,2% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 1,1%. Creştere s-a înregistrat la lucrările de reparaţii capitale cu 12,9%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 42,1% şi la clădirile nerezidenţiale cu 14,8%. Creştere s-a înregistrat la construcţiile inginereşti cu 12,7%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 8,9%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi cu 14,7% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 2,1%. S-au înregistrat creşteri la lucrările de reparaţii capitale cu 13,2%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut astfel: clădirile rezidenţiale cu 41,9% şi la clădirile nerezidenţiale cu 13,5%. Creştere a fost la lucrările de construcţii inginereşti cu 12,6%.

August 2018, creșteri timide comparativ cu iulie 2018

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 5%, creştere reflectată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 12,8% şi la lucrările de construcţii noi cu 3,5%. Scădere s-a înregistrat la lucrările de reparaţii capitale cu 1%.

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la construcţiile inginereşti cu 15,3% şi la clădirile rezidenţiale cu 2,3%. Scădere s-a înregistrat la clădirile nerezidenţiale cu 11,1%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 1,4%, creştere reflectată la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 11,3%.

Scăderi au fost la lucrările de reparaţii capitale cu 9,5% şi la lucrările de construcţii noi cu 1%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 7% şi la clădirile rezidenţiale cu 0,7%. Scădere s-a înregistrat la clădirile nerezidenţiale cu 10,7%, mai arată datele INS.

Metodologia statisticienilor stabilește că „indicii de volum în construcţii se determină prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost în construcţii pe elemente de structură şi pe obiecte de construcţii”.

Indicii de volum în construcţii sunt calculaţi pe total ramură construcţii (secţiunea F CAEN Rev.2), pe elemente de structură (lucrări de construcţii noi, reparaţii capitale şi lucrări de intreţinere şi reparaţii curente) şi pe obiecte de construcţii (clădiri rezidenţiale, clădiri nerezidenţiale şi construcţii inginereşti).

Indicii lucrărilor de construcţii pe total se calculează ca medie aritmetică ponderată a indicilor pe elemente de structură sau a indicilor pe obiecte de construcţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...