Pare greu de crezut, dar cunoscătorii văd de la prima înfățișare – pe stradă, la serviciu sau la un eveniment – de unde și cum este îmbrăcat un domn. „Sunt diferențe vizibile, ca de la o Dacie la un Bentley, iar românii ar trebui să fie ceva mai atenți la cum se îmbracă”, a declarat, pentru REVISTA PATRONATELOR, antreprenorul Silviu Zavate.
Silviu administrează – împreună cu fratele său, Radu – atelierul ZAVATE, specializat în creația de îmbrăcăminte și accesorii, la comandă, pentru bărbați.
După mai bine de opt ani de antreprenoriat în acest domeniu, Silviu Zavate este în măsură să ne spună că tendințele pieței sunt favorabile, afacerea evoluează bine, doar că anumite lucruri se urnesc mai greu. De exemplu, „românii, inclusiv cei bogați, sunt încă prea puțin atenți la cum se îmbracă”. În Europa, „englezii și italienii au o cultură dezvoltată a vestimentației, la noi această cultură este încă subdezvoltată”.
De la arhitectură și inginerie IT la arta vestimentației
Ca formație de bază, Silviu Zavate este inginer de telecomunicații, iar fratele său – arhitect.
„Într-adevăr, cele două domenii sunt cât se poate de diferite. Eu sunt inginer în telecomunicatii, iar businessul pe care îl dezvolt de peste 8 ani în România mi-a adus experiența necesară unui antreprenor, pentru a rezista într-o piață dinamică precum cea românească. Există însă un element comun care leagă bine cele două domenii, iar acela este pasiunea. Rolul meu și al lui Radu sunt foarte clar definite în cadrul proiectului. Eu sunt creierul, iar el este inima, creativul”, a mai spus Silviu Zavate.
Știați că există tei categorii de costume?
Antreprenorul a explicat că există trei tipuri de construcție a unui costum. Le vom enumera în continuare, în ordinea calității, începând cu cel mai puțin calitativ.
„Ready to wear” (RTW) – Sunt costumele făcute în fabrică, în serie. Sunt cele pe care le găsim la rafturile magazinelor. Ele sunt fabricate industrial, după niște etaloane, tipare și dimensiuni standard. În funcție de tiparul fiecărui brand în parte, ele pot îmbrăca mai multe corpuri/siluete, dar tocmai din această cauză confortul va avea de suferit. În general, mai ales dacă vorbim despre hainele din rafturile magazinelor din România, și calitatea materialelor folosite lasă de dorit.
„Made to measure” (MTM) – Reprezintă următorul nivel al costumelor RTW. Și acestea sunt realizate industrial, în fabrici, dar au și un anumit nivel de customizare.
Procesul de realizare a unui costum „Made to measure” este următorul: clientul își alege materialul viitorului costum, cu ajutorul unui consilier vestimentar, apoi el este îmbrăcat cu un etalon standard, etalon ales în funcție de dimensiunile corpului. Pe acest tipar, consilierul vestimentar va stabili anumite alterații ce vor fi aduse. De exemplu, lungimile mânecilor sau a sacoului, plusuri sau minusuri în talie, atât la sacou cât și la pantalon, precum și alte câteva ajustări ce pot fi aduse, fără a interveni asupra tiparului de bază.
Costumul MTM rămâne totuși un costum fabricat industrial, prin urmare există un număr limitat de alterații care i se pot face.
„Bespoke” – Este cel mai complex și mai eficient mod de a face un costum. Există mai multe etape pe care fiecare viitor purtător le va parcurge. Totul începe cu o primă întâlnire, în care, după ce este aleasă țesătura costumului, după ce se stabilește designul acestuia, se iau măsurile pe corp ale clientului, fără ajutorul vreunui etalon sau tipar. Sunt făcute peste 20 de măsurători, iar pe lângă acestea sunt notate alte particularități antropometrice. După aproximativ 10 zile, costumul va fi gata pentru o primă probă. Această primă probă este necesară pentru a putea vedea felul în care stofa se așează pe corp și pentru a stabili modificările ce trebuie făcute. De exemplu: cât de căzuți sau drepți sunt umerii, cât de arcuit este spatele, poziția picioarelor și multe altele.
După prima probă, hainele sunt descusute și începe lucrul pentru proba cu numărul doi. Ea va fi gata în aproximativ 7 zile.
Această probă este mai complexă, deoarece acum hainele vor fi într-un stadiu mai avansat. Apar buzunarele, căptușeala, inserțiile (materialele care se introduc între stofă și căptușeală). Costumul se apropie de forma finală, iar clientul va putea vedea cum va arăta produsul. La sfârșitul probei, hainele sunt din nou descusute, pregătindu-se astfel pentru ultima probă.
Dacă la primele două probe părțile componente ale costumului au fost cusute (însăilate) între ele cu o ață din bumbac, o ață specială pentru cusăturile provizorii, la ultima probă totul este cusut final. Costumul este finisat, călcat, iar dacă nu mai sunt necesare modificări clientul îl poate lua acasă.
Fiecare etapă a realizării unui costum pe comandă („Bespoke”) este importantă, mai ales dacă este vorba despre prima comandă.
O altă caracteristică a hainelor bespoke este aceea că sunt făcute de mână și, după cum v-ați dat seama, respectă întocmai dimensiunile, particularitățile fiecărui client, reușind astfel să-i mascheze anumite defecte și să-i pună în evidență calitățile.
Se cunoaște, văzând la prima înfățișare, din ce categorie face parte costumul de pe un domn? „Sigur că da, iar diferențele sunt ca de la o Dacie la un Bentley. Românii ar trebui să fie ceva mai atenți la cum se îmbracă”, a mai explicat Silviu Zavate.
Despre atelierul de haine la comandă ZAVATE
Atelierul ZAVATE este situat în apropierea Pieței Victoriei din București. Aici, pe lângă costume (de la cele pentru purtare zilnică la cele pentru evenimente și chiar smoching-uri) se mai produc – la comandă – sacouri, pantaloni, geans, geci, jachete, paltoane, dar și diverse accesorii.
Cât despre brand… „ZAVATE este expresia fiecărui bărbat în parte care se simte bine în pielea lui și arată asta, inclusiv prin vestimentația corespunzătoare. Este despre siguranța de sine pe care ți-o conferă o piesă vestimentară de calitate, personalizată până în cele mai mici detalii, plecând de la croi și țesăura și terminând cu aîa de mătase pe care o folosim. Ne dorim ca de produsele noastre să se bucure cât mai mulți bărbați. Pentru noi, în acest moment, succesul nu înseamnă numărul de colecții vândute, ci reacțiile pozitive pe care le primim de la cei care ne calcă pragul în atelier. Punem mare preț pe cum se simte bărbatul care ne poartă creațiile, iar rezultatele de până acum ne dau încredere că suntem pe drumul cel bun”, a mai spus Silviu Zavate.