4.2 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

Cum funcționează aplicația MONITORUL PREȚURILOR LA CARBURANȚI lansată de Consiliul Concurenței

Dată:

Consiliul Concurenţei a lansat luni Monitorul Preţurilor Carburanţilor, platforma on-line care permite consumatorilor să afle prețurile practicate de către principalele rețele de distribuție a carburanților auto.

Monitorul Prețurilor Carburanților este valabil atât sub formă de aplicație web, cât şi ca aplicație mobilă (IOS și Android) ce poate fi descărcată din App Store şi Google Play.

Platforma afişează preţurile pentru carburanţii standard și premium (benzină şi motorină), dar și pentru GPL și pentru încărcarea electrică, practicate în staţiile companiilor OMV Petrom, Mol, Rompetrol, Lukoil, Socar și Gazprom din întreaga ţară, oferind multiple facilități de căutare, sortare și filtrare a datelor.

Și stațiile mici se pot înscrie în aplicație

Deocamdată, în aplicație nu sunt listate companii de distribuție mai mici sau stațiile punctuale de GPL, însă înscrierea acestora este deschisă și proprietarii lor se pot adresa Consiliului Concurenței în acest sens, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele instituției, la conferința de lansare a Monitorului Prețurilor Carburanților.

Accesând gratuit acest comparator de prețuri, consumatorii pot afla care sunt cele mai apropiate benzinării, localizarea geografică și serviciile oferite de acestea, precum și prețurile practicate. Astfel, aceștia au posibilitatea de a alege, având la îndemână informații importante cu privire la oferta existentă pe piață în zona geografică de interes. În acest fel, se va stimula concurența, atât prin preț, cât și prin serviciile oferite, de companiile implicate în comercializarea cu amănuntul a carburanților auto.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

Căutările se pot face doar de pe teritoriul țării

Aplicația Monitorul Prețurilor este dezvoltată în România de compania Maguay, iar „căutările și consultarea aplicației pot fi efectuate doar pe teritoriul țării”, precizează Consiliul Concurenței.

Platforma este gestionată de Consiliul Concurenţei, iar datele/informaţiile sunt încărcate în aplicaţie, la nivel național, de către companiile partenere.

În curând, Monitorul Prețurilor și la alimente

Monitorul Preţurilor Carburanţilor este una dintre componentele proiectului Monitorul preţurilor pentru alimente şi carburanţi, urmând ca în perioada următoare să devină funcțională și cea de a doua componentă a proiectului, respectiv cea referitoare la prețurile alimentelor.

Proiectul, având valoarea totală, de 1,42 milioane de lei fără TVA (305.880 de euro), este finanţat integral de la bugetul de stat.

Dacă prețul din aplicație nu e cel de la pompă, puteți sesiza ANPC

Consiliul Concurenţei a iniţiat de acest proiect în 2018, având ca  partener instituţional Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor – ANPC.

Șoferii care identifică diferențe între prețurile listate pe aplicație și cele practicate la pompă în stațiile respective pot sesiza ANPC, a declarat Mihaela Ionescu, secretarul general al ANPC, la conferința de lansare a Monitorului Prețurilor Carburanților.

Reamintim că, în noiembrie 2016, Consiliul Concurenţei a lansat www.monitorulpreturilor.info, proiect pilot, accesibil doar pentru Bucureşti şi Ilfov, care afișa preţurile pentru 128 de produse (64 de categorii generice de produse, pentru fiecare dintre acestea, fiind disponibile două prețuri de produs individual: cel mai ieftin și cel mai bine vândut).

MONITORUL PREȚURILOR CARBURANȚILOR – Cum funcționează

Se accesează pagina monitorulpreturilor.info şi se selectează „Carburanţi auto”.

Aplicaţia va localiza zona în care se află persoana care accesează platforma;

Se selectează tipul de carburant: benzină standard, benzină premium, motorină standard, motorină premium, GPL sau încărcare electrică;

Aplicația va afișa mai multe filtre de căutare:
– distanţa în jurul locaţiei curente (locul în care se află persoana care a accesat platforma):
– în jurul unei locaţii selectate
– într-o localitate
– pe un traseu selectat

Aplicaţia va afişa, conform criteriilor selectate, toate staţiile de comercializare, distanţa până la fiecare dintre ele şi preţul (lei/L);

Aplicaţia mai oferă posibilitatea de căutare în funcţie de:
– serviciile oferite de staţia de comercializare a carburanţilor
– reţeaua de comercializare preferată.

„Aplicaţia oferă posibilitatea de a contacta Autoritatea de Concurenţă atât pentru Sesizări/Reclamaţii, cât şi pentru recomandări”, precizează instituția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...