5.8 C
București
marți, 28 martie, 2023

Deficitul bugetului de stat a crescut la 27 de miliarde de lei – 2,62% din PIB – în primele 9 luni | DOCUMENT: Execuția bugetară

Dată:

Execuția bugetului general consolidat pe primele 9 luni din anul 2019 s-a încheiat cu un deficit – cheltuieli mai mari decât veniturile – de 26,9 miliarde de lei, respectiv 2,62% din Produsul Intern Brut (PIB), în creștere cu 5 miliarde de lei față de deficitul la 8 luni, arată datele comunicate miercuri de Ministerul Finanțelor Publice – MFP. Practic, statul a cheltuit, în primele 9 luni din 2019, cu aproape 27 de miliarde de lei mai mult decât a încasat.

Pentru comparație, în perioada imediat anterioară – primele 8 luni din 2019 – execuția bugetară fusese încheiată cu un deficit de 21,9 miliarde de lei (2,13% din PIB).

Iar în perioada similară din anul trecut – primele 9 luni, respectiv ianuarie-septembrie 2018 – execuția bugetară arăta un deficit de 16,8 miliarde de lei (1,77% din PIB), potrivit seriilor de date MFP analizate de REVISTA PATRONATELOR.

ATENȚIE: La ce PIB se raportează execuțiile bugetare!?

Anul trecut, execuția bugetară pe primele 9 luni era raportată la un PIB de 929,9 miliarde de lei; acum, execuția bugetară pe aceeași perioadă – tot din 2018 – este raportată la un PIB de 944,2 miliarde de lei (!)

Iar execuția bugetară din primele 9 luni ale anului 2019 este raportată la un PIB de 1.031 de miliarde de lei, după ce în trimestrul I din acest an PIB-ul de referință fusese estimat la doar 1.022,4 miliarde de lei.

Toate aceste diferențe, în continuă creștere, dintre PIB-urile de referință conduc la procentaje sensibil mai mici ale deficitelor, implicit și la o interpretare discutabilă a raportărilor la principalul indicator macroeconomic.

Un PIB mai mare poate da o pondere mai mică a deficitelor, veniturilor și cheltuielilor, dar aceasta nu relevă în mod necesar realitatea contabilă a finanțelor publice.

VENITURI de 228,7 miliarde de lei – 22,2% din PIB

Potrivit MFP, veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 228,7 miliarde de lei, reprezentând 22,2% din PIB, comparativ cu 21,7% din PIB în aceeași perioadă a anului 2018.

Procentual, veniturile au fost cu 11,6% mai mari, respectiv o creștere cu 23,7 miliarde de lei, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Se înregistrează creșteri, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în cazul încasărilor din contribuții de asigurări (+15,3%, respectiv o creștere cu 11 miliarde de lei), impozit pe profit (+14,5%, respectiv o creștere cu 1,6 miliarde de lei), TVA (+11,9%, respectiv o creștere de 5,1 miliarde de lei), accize (+8,8%, respectiv o creștere de 1,8 miliarde de lei).

„Încasările din contribuțiile de asigurări au fost influențate de creșterea efectivului de salariați din economie, a câștigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar și de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017”, precizează Ministerul Finanțelor.

Veniturile din TVA în creștere cu 11,9% față de realizările aceleiași perioade a anului 2018, au însumat 47,5 miliarde de lei. De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu 14,1% respectiv o creștere cu 0,7 miliarde de lei.

Se înregistrează scăderi ale încasărilor cu 77,8% față de aceeași perioadă anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfășurarea de activități ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 11,1 miliarde de lei.

CHELTUIELI de 255,6 miliarde de lei – 24,8% din PIB

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 255,6 miliarde de lei (24,8% din PIB), cu 15,3% mai mari față aceeași perioadă a anului  precedent.

Cheltuielile de personal sunt cu 20,2% mai mari față de cele realizate în primele nouă luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de „majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, mai arată comunicatul MFP.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 16,4% față de primele nouă luni ale anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, cât și la bugetul de stat.

Se înregistrează, de asemenea, creșterea cheltuielilor cu subvențiile, cu 11,3%.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 11,1%, fiind influențate, potrivit MFP, de „majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 la 1.100 de lei, și cu 15% de la 1 septembrie 2019, ajungând de la 1.100 la 1.125 de lei”, precum și de „creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 la 640 de lei  (de la 1 iulie 2018) și de la 640 la 704 lei (începând cu septembrie 2019)”.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 22,9 miliarde de lei, cu 50,5% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, a mai transmis Ministerul Finanțelor Publice.

DOCUMENT
Sinteza execuției bugetare pe primele 9 luni din anul 2019 poate fi descărcată de AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...