21.4 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

Topul Firmelor din Bucureşti, la ediția a 26-a: Camera de Comerț și Industrie a Capitalei recunoaşte şi promovează performanţa în afaceri

Dată:

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti – CCIB – organizează miercuri, 30 octombrie, ediţia a XXVI-a a Topului Firmelor din Bucureşti, eveniment aflat sub semnul recunoaşterii şi promovării performanţei în afaceri.

La ceremonia de înmânare a premiilor, desfășurată la Hotelul Intercontinental din București, participă, alături de manageri ai celor mai performante companii bucureştene, personalităţi de prim-plan din spaţiul economic, academic şi diplomatic din România, membri ai Guvernului, reprezentanţi ai administraţiei locale şi organizaţiilor neguvernamentale – asociaţii profesionale, camere de comerţ şi organizaţii patronale.

Ce înseamnă a fi performant? Dincolo de cifrele seci din bilanţ şi din materialele prezentate în Consilii de administraţie, a fi performant înseamnă să dai viaţă planurilor tale, punând cărămidă lângă cărămidă, cu tenacitate şi pasiune. Înseamnă să depăşeşti obstacol după obstacol, să gândeşti outside the box, dar să acţionezi întotdeaua respectând regulile jocului. Înseamnă să-ţi tratezi cu onestitate concurenţii, clienţii şi angajaţii şi să înţelegi că fără concurenţă nu există creştere, fără clienţi nu există afacere şi că echipă nu înseamnă numărul total de angajaţi. Şi mai ales să înţelegi că nu există formă fără fond.
dr. ing. Costică T. Mustaţă, preşedintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București

Metodologie severă și complexă de selecție. Ce indicatori au fost monitorizați

Laureaţii topului au fost stabiliţi conform unei metodologii severe şi complexe, aprobată şi aplicată unitar, la nivelul întregului sistem cameral.

Potrivit CCIB, în stabilirea clasamentelor finale au fost luaţi în calcul indicatori precum: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat, calculaţi în baza a 16 elemente extrase din situaţiile financiare depuse de companii la Ministerul Finanţelor Publice şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Aproape 50.000 de firme îndeplinesc exigențele Topului

Conform metodologiei de top, dintre cele 131.412 firme cu sediul social în Capitală, care au depus bilanţul aferent anului 2018, au îndeplinit criteriile de eligibilitate 49.433 de firme, adică 37,6%.

Dintre acestea, Camera bucureşteană premiază 7.134 firme, adică 14,4% din totalul firmelor considerate eligibile şi care reprezintă 5,4% din totalul firmelor care au depus bilanţul aferent anului trecut.

Serviciile și comerțul au cei mai mulți premianți

În ceea ce priveşte structura pe domenii de activitate, cele mai multe companii premiate de Camera bucureşteană activează în domeniul serviciilor (2.472 de firme, 34,7% din total), fiind urmate de firmele din domeniul comerţului (1.992 de companii, 27,9% din total) şi de cele cu profil industrial (1.457 de firme, 20,4% din total).

În clasamentul întocmit de Camera bucureşteană, o pondere de 6% revine sectorului construcţiilor (427 de companii laureate), 5,7% revine domeniului cercetare, dezvoltare şi high-tech (respectiv 404 entităţi premiate), turismului, 3,4% (241 firme laureate), iar agriculturii, silviculturii şi pescuitului, 2% (141 companii).

În vederea realizării unui clasament cât mai obiectiv, în cadrul fiecărei grupe sunt premiate companiile pe cinci clase de mărime: întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici si microîntreprinderi.

Afacerile laureaților au crescut cu 15%, cumulând 78,3 miliarde de euro

Cele 7.134 companii aflate în Top au realizat o cifră de afaceri de aproape 78,3 mld. euro, în creştere cu 15% faţă de anul trecut, un profit din exploatare de peste 7,3 miliarde de euro (+19,4% fata de ediţia precedentă).

În cadrul acestor companii lucrează 541.197 de salariaţi, în scădere cu 6,3% comparativ cu ediţia 2018 a Topului, mai arată datele CCIB.

Capitala are cea mai dinamică și importantă comunitate de afaceri

Laureaţii fac parte din cea mai dinamică şi importantă comunitate de afaceri a ţării. Cu o rată a şomajului de doar 1,3% faţă de 3,03% la nivel naţional, Capitala concentrează 22,4% din totalul firmelor active din România, 20,8% din totalul salariaţilor ţării.

De asemenea, în Capitală se concentrează aproape 30% din suprafaţa de vânzare şi din desfacerile cu amănuntul la nivel naţional, 17% din valoarea exporturilor româneşti, 30,5% din valoarea importurilor realizate de România şi circa 60% din activitatea de cercetare ştiinţifică a ţării.

Bucureștiul are aproape 101.000 de investitori străini

La finele lunii septembrie, în Bucureşti activau 100.981 de societăți comerciale cu capital străin (44% din totalul consemnat la nivel naţional), cu un capital social subscris cumulat de 24,7 miliarde de euro, respectiv 54% din totalul capitalului social subscris la nivel naţional de societăţile cu participare straină la capital.

La aceeaşi dată, 23 dintre primele 40 de companii după participarea străină la capitalul social subscris erau înregistrate în Capitală.

Trofee de prestigiu pentru excelența în afaceri și antreprenoriat

Pe lângă distincţiile acordate pentru rezultatele economice obţinute în anul 2018, în cadrul evenimentului sunt decernate trofee de excelenţă companiilor care în ultimii cinci ani s-au clasat pe prima poziţie în competiţia elitelor.

Între acestea se numără trofeul „George G. Assan”, pentru „Brandul românesc al anului”, trofeul „Ioan V. Socec”, precum şi o serie de premii speciale pentru promovarea antreprenoriatului autohton.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...