11 C
București
sâmbătă, 1 aprilie, 2023

Duș rece de la Comisia Europeană: Economia României va crește cu 3,8% – nu cu 5,5% – în 2019, inflația va urca la 3,3%

Dată:

În 2019, economia României va crește cu 3,8%, cu o inflație de 3,3%, arată prognoza intermediară de iarnă comunicată joi de Comisia Europeană. Asta în timp de Guvernul de la București construiește bugetul de stat pe 2019 mizând pe o creștere economică de 5,5% și o finlație de 2,8% în acest an.

„PIB-ul real se preconizează că va scădea și mai mult – la 3,8% în 2019 și la 3,6% în 2020. Compoziția creșterii este de așteptat să rămână destul de stabilă, consumul privat fiind principalul motor”, notează Comisia Europeană.

Prognoza de acum a Comisiei pe anii 2019 și 2020 este similară celei din toamna anului trecut.

Investițiile depind de impactul Ordonanței 114

Evoluția investițiilor în 2019 „va depinde în mare măsură de impactul politicilor introduse în decembrie 2018 în ceea ce privește sectorul bancar, energiei și telecomunicațiilor”, arată prognoza Executivului European, referindu-se la Ordonanța 114/2018.

În afară de un impact negativ potențial asupra creditului, impactul acestei ordonanțe de urgență a guvernului din decembrie ar putea avea un efect mult mai larg.

De exemplu, arată Comisia Europeană, „creșterea impredictibilității mediului de afaceri din România poate avea un efect negativ negativ asupra deciziilor de investiții”.

Contribuția exporturilor nete este de așteptat să rămână negativă, dar progresiv mai puțin în anii 2019 și 2020.

Incertitudini și creșteri modeste în UE

Potrivit Comisiei Europene, activitatea economică a scăzut în intensitate în al doilea semestru al anului trecut, creșterea comerțului mondial a încetinit, incertitudinile au subminat încrederea, iar producția din unele state membre a fost afectată de factori interni temporari, precum perturbările legate de producția automobilelor, tensiunile sociale și incertitudinile legale de politica bugetară.

Drept rezultat, creșterea produsului intern brut (PIB) atât în zona euro, cât și în UE a scăzut de la 2,4% în 2017 la 1,9% în 2018 (previziunile din toamnă: 2,1% pentru UE28 și zona euro).

Dinamica economică de la începutul acestui an a fost modestă, deși indicatorii de bază sunt în continuare solizi. Creșterea economică va continua, dar va fi mai moderată.

Potrivit estimărilor, economiile tuturor țărilor UE vor continua să crească în 2019, ceea ce înseamnă mai multe locuri de muncă și mai multă prosperitate. Și totuși, previziunile noastre sunt revizuite în scădere, în special pentru cele mai mari economii din zona euro. Acest lucru reflectă factori externi, cum ar fi tensiunile comerciale și încetinirea activității economice de pe piețele emergente, în special în China. Apar din nou, în unele țări din zona euro, îngrijorări legate de corelarea dintre datoria suverană și bănci și de sustenabilitatea datoriei. Posibilitatea unui Brexit haotic dă naștere unor motive suplimentare de incertitudine. A fi conștienți de aceste riscuri tot mai mari înseamnă să rezolvăm doar jumătate din problemă. Cealaltă jumătate ține de alegerea unei combinații adecvate de politici, cum ar fi facilitarea investițiilor, dublarea eforturilor pentru a realiza reforme structurale și desfășurarea unor politici bugetare prudente.
Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene, comisar european pentru Moneda euro și Dialogul Social, Stabilitate financiară, Servicii financiare și Uniunea piețelor de capital

Economia europeană mai beneficiază încă de pe urma îmbunătățirii condițiilor de pe piața muncii, a condițiilor favorabile de finanțare și a unei orientări bugetare ușor expansioniste.

După ce a atins nivelul maxim în 2017, ritmul de creștere a economiei UE va continua să încetinească în 2019, ajungând la 1,5%. Această încetinire va fi mai pronunțată decât se preconiza în toamna trecută, în special în zona euro, din cauza incertitudinilor care planează asupra comerțului mondial și a factorilor interni care afectează economiile noastre cele mai mari. Fundamentele economiei europene rămân însă solide și vom continua să primim vești bune, în special în ceea ce privește locurile de muncă. Creșterea ar trebui să se relanseze treptat în a doua jumătate a acestui an și în 2020.
Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri economice și financiare, Impozitare și Vamă

În prezent, se preconizează că PIB-ul din zona euro va crește cu 1,3% în 2019 și cu 1,6% în 2020 (previziunile din toamnă: 1,9% în 2019; 1,7% în 2020).

Și previziunile de creștere a PIB-ului în UE au fost revizuite în jos, la 1,5% în 2019 și 1,7% în 2020 (previziunile din toamnă: 1,9% în 2019; 1,8% în 2020).

Prognoza de iarnă a Comisiei Europene, varianta integrală (în limba engleză), poate fi urmărită AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...