14.1 C
București
vineri, 31 martie, 2023

EXCLUSIV | Indicele RP al Mediului de Afaceri din luna martie, prima dată pe minus după 10 ani. Minimă istorică și în trimestrul I 2020

Dată:

Indicele RP al Mediului de Afaceri – calculat exclusiv de REVISTA PATRONATELOR pe baza evoluției vânzărilor din comerț, servicii, industrie și construcții – a coborât în martie (prima lună a crizei coronavirus) la valoarea negativă de -0,6%. Indicele RP nu a mai înregistrat valori negative după cele din ultimul an al crizei financiare 2010. În trimestrul I 2020, când creșterea economică a coborât la 2,4%, Indicele RP a scăzut la cota de +8,61%, și aceasta fiind o valoare minimă a intervalelor similare din ultimii ani. Pe anul 2019, când economia a crescut cu 4,1%, Indicele RP a avut valoarea de 11,04%, atingând un maxim al ultimilor 12 ani.

Aproape toate componentele Indicelui RP și-au decelerat creșterea în martie 2020, unele trecând chiar în teritoriul negativ. În schimb, pe fondul achizițiilor intense ale populației, la debutul pandemiei (după a doua jumătate a lunii februarie), afacerile din comerț s-au păstrat în teritoriul pozitiv, iar construcțiile au contribuit cel mai mult la ameliorarea mediei generale.

În luna martie 2020, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), afacerile au evoluat astfel față de aceeași lună din 2018 – seria brută:
– în comerțul cu amănuntul au crescut cu 3,9% (de la +13,8% în februarie)
– în comerțul angro (cu ridicata) au crescut cu 15% (față de +12,2% în februarie)
– în industrie au scăzut cu 8,3% (față de o creștere de 2,6% în februarie)
– în domeniul serviciilor pentru populație au scăzut cu, atenție, 40,3% (față de o creștere cu 10,1% în februarie)
– în comerțul auto au scăzut cu 13,9% (față de o creștere cu 2,7% în februarie)
– în domeniul serviciilor profesionale au crescut cu 9,4% (față de +16,6% în februarie)
– în construcții au crescut cu 29,6% (față de +23,5% în februarie).

Media generală a acestor evoluții – Indicele RP al Mediului de Afaceri – a fost, astfel, de -0,66% în martie (față de +11,64% în februarie).

Reamintim că în ianuarie 2020 valoarea Indicelui RP (calculat ca medie a evoluției afacerilor față de aceeași lună din 2019, seria brută) a fost de +15,94% (un maxim al ultimilor ani), apoi în februarie a scăzut la +11,64%.

Efectele coronacrizei se văd, deocamdată, doar în industrie și servicii

S-a remarcat, așadar, accelerarea creșterilor din construcții – explicabilă datorită căldurii din lunile de iarnă, care a permis continuarea în ritm susținut a lucrărilor – și din comerțul angro, explicabilă pe fondul cererii intense de produse „strategice” cum sunt alimentele de bază și articolele de protecție sanitară.

De cealaltă parte, s-a remarcat scăderea nemaiîntâlnit de abruptă (-40,3%) din domeniul serviciilor prestate populației, explicabilă prin faptul că aceste activități – mai ales în turism, frizerie-coafură și jocuri de noroc – au fost oprite prin decizii administrative (Ordonanțe Militare) în prima lună a crizei coronavirus. De asemenea, unele industrii afectate în acest fel au devenit victimele crizei. În aceste condiții, considerăm că, dacă nu s-ar fi adoptat acele decizii administrative, Indicele RP nu ar fi coborât în teritoriul negativ.

Evoluțiile din aprilie le vom afla doar peste aproximativ o lună, când INS va raporta cifrele de afaceri din acea perioadă, și este de așteptat ca Indicele RP să se adâncească și mai mult în teritoriul negativ. Aprilie 2020 a fost, să nu uităm, luna în care foarte multe activități au fos reduse la zero total prin Ordonanțele Militare.

Scăderi ușoare în trimestrul I 2020

În perioada ianuarie-martie (trimestrul I) din 2020, doar trei componente ale Indicelui RP au trecut în teritoriul negativ: industria (-0,1%), serviciile pentru populație (-3,1%) și comerțul auto (-5,4%). Datorită unor creșteri consistente ale celorlalte componente, însă, Indicele RP pe trimestrul I și-a menținut valoarea în teritoriul pozitiv (+8,6%), chiar dacă avansul Produsului Intern Brut – PIB – s-a redus la aproape jumătate din cel consemnat la începutul anului anterior.

Reamintim că, potrivit calculelor noastre, în trimestrul I 2019, valoarea Indicelui RP a fost de +10,7%, pe fondul unei creșteri economice (PIB) de 5%, iar în semestrul I 2019 Indicele RP a fost de +11,33% pe fondul unei creșteri economice de 4,7%. În primele 9 luni din 2019, valoarea Indicelui RP a fost de 11,4%, pe fondul unei creșteri economice de 4%, iar pe întregul an 2019, când economia a crescut cu 4,1%, Indicele RP a avut valoarea de +11,04%.

Ce este Indicele RP al Mediului de Afaceri

INS raportează separat evoluția cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, comerțul angro, comerțul auto, industrie, servicii pentru populație, servicii profesionale și construcții – volumul lucrărilor.

Puse cap la cap și apoi ierarhizate în ordine descrescătoare, rezultă un clasament cu 87 de ramuri și subramuri, iar media generală a tuturor acestor evoluții este Indicele RP al Mediului de Afaceri.

Începând din iunie 2019, REVISTA PATRONATELOR prezintă în exclusivitate acest indice lunar. Iar atunci când sunt raportate datele sintetice – la trimestru, semestru, 9 luni sau an – prezentăm evoluția Indicelui RP și în raport cu evoluția PIB.

Reamintim că în perioada 2007-2019 Indicele RP a evoluat în directă proporționalitate cu PIB, fiind în ascensiune în perioada de „boom” (2007-2009) și în depresiune în anii crizei, după care a reflectat fidel creșterile sau decelerările economiei din anii următori. Indicele RP este, astfel, un barometru al afacerilor din perioadele de referință.

Vedeți AICI cum au mers Indicele RP și economia României în anii 2007-2019 și în fiecare lună din 2019-2020

Așteptăm comentarii și sugestii!

Așteptăm comentariile și sugestiile Dumneavoastră pe tema Indicelui RP al Mediului de Afaceri, calculat exclusiv de REVISTA PATRONATELOR.

Transmiteți-ne mesaje pentru rubrica Poșta Redacției – platforma pe care ne dorim să dezvoltăm un dialog deschis, interesant, cald și constructiv, despre mersul afacerilor, al economiei și societății românești!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...