25.6 C
București
joi, 21 septembrie, 2023

EXCLUSIV | Indicele RP al Mediului de Afaceri se menține în teritoriul negativ: -1,3% în iulie 2020

Dată:

Indicele RP al Mediului de Afaceri – calculat exclusiv de REVISTA PATRONATELOR pe baza evoluției vânzărilor din comerț, servicii, industrie și construcții – și-a ameliorat consistent scăderea și în iulie 2020 (a cincea lună a crizei coronavirus), consemnând valoarea negativă de -1,3%. Asta după ce în lunile anterioare atinsese minimele istorice de -27,56% (în aprilie), -22,57% (în mai) și -6,9% (în iunie). Pe anul 2019, când economia a crescut cu 4,1%, Indicele RP a avut valoarea de +11,04%, atingând un maxim al ultimilor 12 ani. În trimestrul I 2020, valoarea Indicelui RP a fost de +8,6%, iar în semestrul I 2020 a fost de -6,11%, pe fondul coronacrizei.

Aproape toate componentele Indicelui RP și-au ameliorat evoluția în iulie 2020, trecând de la creșteri mai mici la creșteri mai mari. Doar industria și serviciile pentru populație au rămas în teritoriul negativ, ajungând însă la reduceri ceva mai calme după ce, anterior, traversaseră – cu scăderi de până la 85% – teritorii neexplorate nici chiar în anii crizei financiare din 2009-2010.

Reamintim că activitățile unor sectoare din aceste domenii fuseseră oprite administrativ încă din 16 martie și aveau să nu se mai repornească decât în luna mai.

În luna iulie 2020, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), afacerile au evoluat astfel față de aceeași lună din 2019 – seria brută:
– în comerțul cu amănuntul au crescut cu 4,7% (de la +2,9%% în iunie)
– în comerțul angro (cu ridicata) au crescut cu 3,4% (față de +3% în iunie)
– în industrie au scăzut cu 5,9% (față de -10,2% în iunie)
– în domeniul serviciilor pentru populație au scăzut cu, atenție, 24,6% (față de -44,8% în iunie)
– în comerțul auto au crescut cu 0,4% (față de -6,7% în iunie)
– în domeniul serviciilor profesionale au crescut cu 0,5% (față de -0,6% în iunie)
– în construcții au crescut cu 12,2% (față de +8% în iunie).

Media generală a acestor evoluții – Indicele RP al Mediului de Afaceri – a fost, astfel, de -1,3% în iulie (față de -6,91% în iunie).

Reamintim că în ianuarie 2020 valoarea Indicelui RP – calculat ca medie a evoluției afacerilor față de aceeași lună din 2019, seria brută – a fost de +15,94% (un maxim al ultimilor ani), apoi în februarie a scăzut la +11,64% și în martie a coborât pentru prima dată în teritoriul negativ, la -0,66%. În aprilie, luna plină a crizei coronavirus, Indicele RP a coborât la valoarea de -27,56%, aceasta fiind minima tuturor timpurilor.

Efectele coronacrizei încă se mai resimt chiar dacă economia a repornit

În luna iulie, chiar dacă trecuseră deja mai bine de două luni de la relaxarea ce a urmat stării de urgență din martie-mai, câteva sectoare industriale și de prestări servicii importante pentru economie au rămas pe minus.

S-a menținut în teritoriul pozitiv – pe toată perioada coronacrizei – doar sectorul de construcții, lucru explicabil datorită faptului că nicio activitate din această categorie nu a fost oprită administrativ.

În aceste condiții, considerăm că, dacă nu s-ar fi adoptat acele decizii administrative de oprire a unor activități, mai ales în turism, hoteluri, restaurante și retailul nealimentar (mall-uri), Indicele RP nu ar fi coborât în teritoriul negativ în lunile pandemiei de coronavirus.

Scăderi abrupte în semestrul I 2020

În perioada ianuarie-iunie (semestrul I) din 2020, trei componente ale Indicelui RP au cunoscut scăderi abrupte (de exemplu, -38,3% în domeniul serviciilor pentru populație) și patru s-au menținut în teritoriul pozitiv, însă cu decelerări puternice față de aceeași perioadă din 2019. Media generală a acestor evoluții – Indicele RP al Mediului de afaceri pe semestrul I 2020 – a fost, astfel, de -9,11%, consemnând o altă premieră negativă după criza financiară din 2009-2010. Economia a scăzut, potrivit INS, cu 4,7% în semestrul I 2020 față de aceeași perioadă din 2019.

Anterior, în perioada ianuarie-martie (trimestrul I), doar trei componente ale Indicelui RP au trecut în teritoriul negativ: industria (-0,1%), serviciile pentru populație (-3,1%) și comerțul auto (-5,4%). Datorită unor creșteri consistente ale celorlalte componente, însă, Indicele RP pe trimestrul I și-a menținut valoarea în teritoriul pozitiv (+8,6%), chiar dacă avansul Produsului Intern Brut – PIB – s-a redus la aproape jumătate din cel consemnat la începutul anului anterior (+2,7% în T1 2020, față de +5% în T1 2019).

Reamintim că, potrivit calculelor noastre, în trimestrul I din anul trecut (2019), valoarea Indicelui RP a fost de +10,7%, pe fondul unei creșteri economice (PIB) de 5%, iar în semestrul I 2019 Indicele RP a fost de +11,33% pe fondul unei creșteri economice de 4,7%.

În primele 9 luni din 2019, valoarea Indicelui RP a fost de 11,4%, pe fondul unei creșteri economice de 4%, iar pe întregul an 2019, când economia a crescut cu 4,1%, Indicele RP a avut valoarea de +11,04%.

Evoluțiile din luna august 2020 le vom afla doar peste aproximativ o lună, când INS va raporta cifrele de afaceri din această perioadă, și este de așteptat ca Indicele RP să revină în teritoriul pozitiv întrucât majoritatea activităților oprite anterior au fost reluate în condițiile stării de alertă.

Ce este Indicele RP al Mediului de Afaceri

Începând din iunie 2019, REVISTA PATRONATELOR prezintă în exclusivitate Indicele RP al Mediului de Afaceri.

INS raportează separat evoluția cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, comerțul angro, comerțul auto, industrie, servicii pentru populație, servicii profesionale și construcții – volumul lucrărilor. Puse cap la cap și apoi ierarhizate în ordine descrescătoare, rezultă un clasament cu 100 de ramuri și subramuri, iar media generală a tuturor acestor evoluții este Indicele RP al Mediului de Afaceri.

Atunci când sunt raportate datele sintetice – la trimestru, semestru, 9 luni sau an – prezentăm evoluția Indicelui RP și în raport cu evoluția PIB.

Reamintim că în perioada parcursă din 2007 până în prezent Indicele RP a evoluat în directă proporționalitate cu PIB, fiind în ascensiune în perioada de „boom” (2007-2008) și în depresiune în anii crizei, după care a reflectat fidel creșterile sau decelerările economiei din anii următori. Indicele RP este, astfel, un barometru al afacerilor din perioadele de referință.

Vedeți AICI cum au mers Indicele RP și economia României în anii 2007-2019 și în fiecare lună din 2019-2020

Așteptăm comentarii și sugestii!

Așteptăm comentariile și sugestiile Dumneavoastră pe tema Indicelui RP al Mediului de Afaceri, calculat exclusiv de REVISTA PATRONATELOR.

Transmiteți-ne mesaje pentru rubrica Poșta Redacției – platforma pe care ne dorim să dezvoltăm un dialog deschis, interesant, cald și constructiv, despre mersul afacerilor, al economiei și societății românești!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Agroland Agribusiness raportează venituri de 28,6 milioane de lei și un profit net de 1,3 milioane de lei în primul semestru din 2023

Agroland Agribusiness (BVB: AAB), companie antreprenorială românească, parte a grupului Agroland, specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultură, raportează venituri din exploatare de 28,6...

Exim Banca Românească lansează plățile contactless cu telefonul prin Google Pay

Exim Banca Românească introduce în portofoliul său serviciul Google Pay oferind clienților băncii posesori de carduri posibilitatea de a efectua plăți contactless rapide și...

Holde Agri Invest construiește un siloz la ferma Frumușani, în urma unei investiții de 8 milioane de lei

Holde Agri Invest, companie românească ce exploatează terenuri agricole, anunță realizarea unei noi investiții la nivelul fermelor sale, prin construirea unui siloz cu o...

Globalworth își extinde amprenta ecologică cu un nou parc fotovoltaic în portofoliul logistic

Globalworth, principalul investitor din sectorul imobiliar de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), își consolidează angajamentul legat de politicile sustenabile și obiectivele...

Simtel Team devine producător de energie electrică regenerabilă, prin finalizarea primei faze a parcului fotovoltaic de la Pleșoiu, județul Olt

Simtel Team (BVB: SMTL), companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și lider național în domeniul...

Unul din trei panouri fotovoltaice ale prosumatorilor persoane juridice din România sunt instalate de Simtel

Simtel Team (BVB: SMTL), companie românească de inginerie și tehnologie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și lider național în domeniul...