14.1 C
București
vineri, 31 martie, 2023

Factoringul și microcreditarea prind viteză în mediul online: Omnicredit și-a lansat platforma virtuală de servicii financiare

Dată:

Omnicredit a lansat marți prima platformă fintech din Romania care oferă servicii de multicreditare, inclusiv factoring. Omnicredit.ro operează exclusiv online și poate finanța cererile standard de până la 25.000 de lei în mai puțin de o oră, au anunțat, într-o conferință de presă, dezvoltatorii portalului.

Aplicația vine în întâmpinarea nevoii de finanțare a micilor antreprenori, adresându-se cu precădere persoanelor juridice și în special microîntreprinderilor.

Șapte din 10 firme mici nu au acces la creditarea clasică

Statisticile arată că 94% dintre companiile românești sunt microîntreprinderi, iar, dintre acestea, 70% nu sunt eligibile pentru accesarea unui credit bancar clasic.

Cu toate acestea, conform unui studiu publicat în Cartea Albă a IMM-urilor, obținerea unui credit bancar este pe primul loc în preferințele micilor antreprenori când vine vorba despre accesarea de fonduri.

Realitatea din piață nu coincide, nici pe departe, cu preferințele antreprenorilor, în contextul în care, în anii anteriori, 72% dintre IMM-urile din Romania s-au autofinanţat, doar 23% dintre ele au obţinut credite bancare și 21% dintre IMM-uri au recurs la creditul-furnizor.

În continuare, pentru 8% sursa de finanţare a fost leasingul, 3% din întreprinderi au utilizat creditul (avansuri) clienți, iar 2,5% facilitățile de la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, au arătat reprezentanții Omnicredit.

Ne dorim să venim în întâmpinarea nevoii de finanțare a mediului privat, în special a micilor întreprinderi. Preocuparea noastră este să oferim produse foarte ușor accesibile și suficient de diversificate încât să acoperim o gama largă de activități. Antreprenorul trebuie să își folosească timpul și energia pentru a își dezvoltă afacerea fără grija finanțării și în felul acesta putem crește împreună.
Elisa Rusu, CEO Omnicredit

Ce oferă platforma de microfinanțare

Conform aceluiași studiu, Cartea albă a IMM-urilor, în anul 2017, principalele criterii ale antreprenorului în alegerea unui anumit finanțator au fost: rapiditatea serviciilor (43% din companii), flexibilitatea opțiunilor de finanțare (34%); diversitatea produselor (24%) și servicii financiare disponibile online (12%).

Platforma www.omnicredit.ro acoperă toate aceste criterii, timpul scurs până la primirea banilor fiind extrem de scurt, operațiunile derulându-se online, iar pachetul de servicii fiind diversificat, cu 8 tipuri de produse disponibile on-line.

„Față de creditarea clasică din sistemul bancar, criteriile de scoring sunt ceva mai flexibile, iar – pe partea de factoring – la o factură eligibilă pentru decontare anticipată de, să zicem, 1.000 de lei, Omnicredit plătește 970 de lei”, a explicat Elisa Rusu, pentru REVISTA PATRONATELOR. Microcreditarea și factoringul se acordă atât în lei, cât și în euro, a mai precizat oficialul Omnicredit.

Contractarea standard se aprobă în cel mult o oră

„Înregistrarea  pe platforma www.omnicredit.ro se face în 30 de secunde, decizia de creditare pentru cererile de până la 25.000 de lei este luată într-o oră de la încărcarea documentelor, iar banii ajung, în contul clientului, în maximum 8 ore de la aprobare”, a menționat Eliza Rusu.

Nu este nevoie de prezența fizică în niciuna dintre etapele de creditare, absolut toate deciziile și procedurile desfășurându-se online.

Cine sunt finanțatorii

Acționarul majoritar al companiei este fondul de investiții Reconstruction Capital II Limited (RC2), prezent în România din 2005 și cotat pe Bursa de Valori de la Londra.

Întreprinderile mici şi mijlocii au jucat dintotdeauna un rol important în viaţa economică şi socială a oricărei ţări, aflându-se la baza dezvoltării economiei. Micii antreprenori sunt bine pregătiți, pasionați și dinamici. Adesea au abandonat slujbe importante și bine plătite pentru a-și urma visul, calea antrprenoriatului. Acești antreprenori ar trebui sustinuți mai mult, mai ales financiar. Din păcate, nu se întâmplă așa. Legat de contextul actual, trăim era tehnologiei, România performează și la acest capitol. Și atunci apare întrebarea, evidentă, dacă din ce în ce mai multe lucruri sunt acum la un click distanță, finanțarea nu ar trebui sa fie la fel? Este evident că lipsa de ofertare financiară pe acest segment reprezintă o oportunitate pe care RC2 a identificat-o, investind într-un proiect de mare anvergură, care își propune să devină lider de piață pentru zona de finanțare a microîntreprinderilor.
Ion Florescu, principalul investitor – New Europe Capital

Planuri mari pentru următorii ani

Compania este condusă de Elisa Rusu, om de banking cu peste 20 de ani de carieră în zona financiară, care a decis să își urmeze visul de a face lucrurile altfel și de a schimba anumite standarde legate de sistemul  de creditare.

Planurile Omnicredit pentru următorii trei ani sunt extrem de ambițioase. „Ne-am propus ca, în 2019, să lansăm înca patru noi produse pentru clienții noștri, față de cele 8 pe care le lansăm astăzi. 2020 este anul tehnologiei pentru Omnicredit și avem în plan să integrăm conceptele de machine learning și deep learning în gestionarea riscului de credit, pentru ca în 2021, în al treilea an de funcționare, să oferim și mai mult suport antreprenorilor, lansând și prima Academie de Educație. Aceasta va fi o platformă on-line care îi va ajuta pe micii antreprenori să înțeleagă mai bine zona financiară și de credit, în așa fel încât să aibă acces facil și în cunoștință de cauză la instrumentele de finanțare”, a detaliat Elisa Rusu.

În acest moment, Omnicredit are o echipă de 12 persoane specializate în analize și operațiuni de factoring/microcreditare, IT și markting online, cu care își propune să devină, chiar în acest an, lider de piață pentru microcreditarea online a persoanelor juridice, prin finanțarea a 400 de antreprenori și acordarea a 5 milioane de euro credite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...