25.3 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

Fermierii mici pot obține 15.000 de euro nerambursabili pentru dezvoltare prin PNDR 2020. Ghidul Solicitantului e gata

Dată:

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR – anunță, într-un comunicat transmis vineri, că a publicat versiunea finală a Ghidului Solicitantului pentru dezvoltarea fermelor mici (SubMăsura 6.3) din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020).

„Ghidul publicat astăzi pe pagina oficială de internet a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, www.afir.info, la secțiunea Investiții PNDR, este valabil pentru sesiunea de primire a cererilor de finanțare care se va deschide în curând”, menționează instituția.

Potrivit anunțului, sesiunea de depunere a cererilor va fi deschisă în perioada 22 iulie 2019, ora 9.00 – 31 decembrie 2019, ora 16.00.

Versiunea finală a ghidului solicitantului este deja disponibilă pe site-ul AFIR,  în vederea pregătirii documentației de solicitare a fondurilor europene acordate pentru finanțarea fermelor mici. Sesiunea pentru depunerea proiectelor va fi lansată în cursul acestei luni, conform calendarului stabilit în cadrul Comitetului de Monitorizare pentru PNDR. Avem la dispoziție o alocare de aproximativ 46 de milioane de euro pentru această sesiune – sumă care, din păcate, este insuficientă pentru numărul foarte mare de potențiali beneficiari care ar dori să acceseze aceste fonduri pentru a-și dezvolta fermele. Din informațiile pe care le avem, la nivelul fiecărui județ sunt foarte multe proiecte care așteaptă să fie depuse, fapt ce ne demonstrează că există o dorință foarte mare de a investi în agricultura românească, dar și o nevoie, și mai mare, de finanțare a acestui sector.
Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR

Banii se vor da în două tranșe

Micii fermieri pot primi prin intermediul SubMăsurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” finanțare nerambursabilă în procent de 100% în valoare de 15.000 de euro.

„Această sumă de bani se acordă în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare și 25% din cuantumul sprijinului în momentul în care finalizează obiectivele propuse printr-un plan de afaceri”, precizează AFIR.

Ce cheltuieli pot fi eligibile

Cheltuielile propuse prin Planul de afaceri pot fi eligibile atâta timp cât susțin obiectivele propuse pentru dezvoltarea fermei.

Printre aceste cheltuieli se numără capitalul de lucru, achiziția de teren sau material biologic, efectuare de studii, precum cel pentru sectorul pomicol, sau cel privind potenţialul agricol, precum şi activităţile relevante pentru implementarea corectă a Planului de afaceri aprobat.

SubMăsura 6.3 din PNDR 2020 a beneficiat de o atenție foarte mare din partea solicitanților de fonduri, fiind una dintre cele mai accesate.

Până în acest moment, AFIR a finanțat efectiv 26.859 de ferme mici, în valoare de peste 203 milioane de euro din care 2.209 proiecte, în valoare de peste 33 de milioane de euro, vizează zona montană.

„Plățile făcute de AFIR în conturile micilor fermieri, până în acest moment, au depășit 154 de milioane de euro”, a mai comunicat instituția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...