0.8 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

Fermierii mici pot obține 15.000 de euro nerambursabili pentru dezvoltare prin PNDR 2020. Ghidul Solicitantului e gata

Dată:

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR – anunță, într-un comunicat transmis vineri, că a publicat versiunea finală a Ghidului Solicitantului pentru dezvoltarea fermelor mici (SubMăsura 6.3) din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020).

„Ghidul publicat astăzi pe pagina oficială de internet a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, www.afir.info, la secțiunea Investiții PNDR, este valabil pentru sesiunea de primire a cererilor de finanțare care se va deschide în curând”, menționează instituția.

Potrivit anunțului, sesiunea de depunere a cererilor va fi deschisă în perioada 22 iulie 2019, ora 9.00 – 31 decembrie 2019, ora 16.00.

Versiunea finală a ghidului solicitantului este deja disponibilă pe site-ul AFIR,  în vederea pregătirii documentației de solicitare a fondurilor europene acordate pentru finanțarea fermelor mici. Sesiunea pentru depunerea proiectelor va fi lansată în cursul acestei luni, conform calendarului stabilit în cadrul Comitetului de Monitorizare pentru PNDR. Avem la dispoziție o alocare de aproximativ 46 de milioane de euro pentru această sesiune – sumă care, din păcate, este insuficientă pentru numărul foarte mare de potențiali beneficiari care ar dori să acceseze aceste fonduri pentru a-și dezvolta fermele. Din informațiile pe care le avem, la nivelul fiecărui județ sunt foarte multe proiecte care așteaptă să fie depuse, fapt ce ne demonstrează că există o dorință foarte mare de a investi în agricultura românească, dar și o nevoie, și mai mare, de finanțare a acestui sector.
Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR

Banii se vor da în două tranșe

Micii fermieri pot primi prin intermediul SubMăsurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” finanțare nerambursabilă în procent de 100% în valoare de 15.000 de euro.

„Această sumă de bani se acordă în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare și 25% din cuantumul sprijinului în momentul în care finalizează obiectivele propuse printr-un plan de afaceri”, precizează AFIR.

Ce cheltuieli pot fi eligibile

Cheltuielile propuse prin Planul de afaceri pot fi eligibile atâta timp cât susțin obiectivele propuse pentru dezvoltarea fermei.

Printre aceste cheltuieli se numără capitalul de lucru, achiziția de teren sau material biologic, efectuare de studii, precum cel pentru sectorul pomicol, sau cel privind potenţialul agricol, precum şi activităţile relevante pentru implementarea corectă a Planului de afaceri aprobat.

SubMăsura 6.3 din PNDR 2020 a beneficiat de o atenție foarte mare din partea solicitanților de fonduri, fiind una dintre cele mai accesate.

Până în acest moment, AFIR a finanțat efectiv 26.859 de ferme mici, în valoare de peste 203 milioane de euro din care 2.209 proiecte, în valoare de peste 33 de milioane de euro, vizează zona montană.

„Plățile făcute de AFIR în conturile micilor fermieri, până în acest moment, au depășit 154 de milioane de euro”, a mai comunicat instituția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...