Promotorii Țării Făgărașului au inițiat un proiect de promovare a acestei zone turistice, incluzând și Cetatea Făgăraș – obiectiv despre care publicația americană Huffington Post a apreciat că este „al doilea cel mai frumos castel din lume”. Prezentăm, mai jos, câteva impresii și imagini dintr-o vizită la acest castel, organizată cu ocazia evenimentului de lansare a traseelor și obiectivelor din Țara Făgărașului.
Considerată unul dintre cele mai importante obiective turistice din România, Cetatea Făgăraș datează de mai bine de 600 de ani.
Scurt istoric – ce ne spune ghidul
Potrivit ghidului care ne-a îndrumat în vizitarea castelului, Cetatea Făgăraș a fost, de-a lungul timpului, cetate de apărare, loc de promenadă în care s-au desfășurat faimoase baluri, odinioară, dar și închisoare comunistă.
Realizată în secolul al XIV-lea din piatră și cărămidă, cetatea militară avea o arhitectură gândită din punct de vedere militar, cu o incintă patrulateră ce avea în fiecare colț câte un turn bastion, dar și cu un turn de avanpost de tip barbacană așezat în partea estică.
Cetatea a dobândit rezonanța maximă în istoria României din momentul în care a fost preluată de Mihai Viteazul. El a donat-o Doamnei Stanca, soția să, care a locuit la castel vreme de un an.
De-a lungul timpului, cetatea rămas fortăreață militară până în 1948, odată cu instaurarea comunismului, când aceasta a fost folosită ca închisoare. Istoricii spun că între 1948 și 1960 au fost încarcerați aici 1.000 de detinuți politic.
În prezent, Cetatea Făgăraș este muzeu și, potrivit jurnaliștilor de la Huffington Post, este unul dintre cele mai frumoase castele din întreaga lume.
Castelul are 66 de camere împărțite pe mai multe etaje, cele mai de interes încăperi fiind Sala Tronului, Camerele de Tortură, Muzeul Țării Făgăraș „Valer Literat”, cu un patrimoniu ce cuprinde peste 20.000 de obiecte, Turnul Roșu, Turnul Temnița și fosta Cramă, ultimele trei incinte fiind deschise publicului începând cu 2017.
GALERIE FOTO:
Prima sală în care intri, la etajul 2, a fost pe vremuri și depozit de materiale, dar și sală de baluri
Sala Tronului este atât de mare, încât numai prin trucul cu oglinda o poți cuprinde într-o poză.
Pe acest tron au stat, între alții, Vlad Țepeș și Mihai Viteazul
Panoplia de arme, vitraliile și jilțurile sunt de prin secolele XV-XIX; boxa cu difuzoare e din secolul XXI
Instrumentarul și vasele de epocă trebuie studiate bucată cu bucată
Mobilierul din castel cuprinde replici ale pieselor din Evul Mediu
Iată și mecanismul de tortură „Fecioara de Fier”!
Tablourile, carpetele și tapiseriile castelului sunt originale
Câteva piese din arsenalul de epocă. Străjerul parcă îi invită pe turiști la un selfie
În magazinul muzeului sunt expuse tot felul de suveniruri și îți poți crea unul personalizat
Câteva descrieri „tehnice”, pentru memoria vizitatorilor
Cetatea Făgărașului, scurt (foarte scurt) istoric
Tarabele cu suveniruri sunt chiar la ieșirea din castel
VIDEO:
Garda cetății este compusă din 10 străjeri (denumiți pedestrași în Evul Mediu) cu armuri autentice. Turiștii care vin aici sâmbăta sau duminica pot asista la schimbarea gărzii, care are loc la ora 12.00. Noi am nimerit într-o zi de duminică…
La plecare…
… și la venire
Când poate fi vizitată Cetatea Făgărașului
Cetatea este deschisă de marți până duminică, între orele 10.00 și 19.00. Prețul biletului pentru un adult este de 15 lei, iar pentru minori este de 7 lei.
Reamintim că în cadrul unui eveniment desfășurat în comuna Șercaia, județul Brașov, a avut loc inițializarea traseelor turistice pe teritoriul GAL (Grup de Acțiune Locală) Răsăritul Țării Făgărașului, proiect care prevede constituirea de trasee tematice, auto, pedestre, ecvestre și cicloturism, informarea turiștilor, și promovarea potențialului turistic al zonei.
Întregul proiect de promovare se desfășoară cu îndemnul „Țara Făgărașului – În inima României, în inima ta!”