18.6 C
București
vineri, 13 iunie, 2025

FOTOREPORTAJ Vizită la castelul Cetatea Făgăraș, al doilea în topul mondial al castelelor | VIDEO: Cum se schimbă garda cetății

Dată:

Promotorii Țării Făgărașului au inițiat un proiect de promovare a acestei zone turistice, incluzând și Cetatea Făgăraș – obiectiv despre care publicația americană Huffington Post a apreciat că este „al doilea cel mai frumos castel din lume”. Prezentăm, mai jos, câteva impresii și imagini dintr-o vizită la acest castel, organizată cu ocazia evenimentului de lansare a traseelor și obiectivelor din Țara Făgărașului.

Considerată unul dintre cele mai importante obiective turistice din România, Cetatea Făgăraș datează de mai bine de 600 de ani.

Scurt istoric – ce ne spune ghidul

Potrivit ghidului care ne-a îndrumat în vizitarea castelului, Cetatea Făgăraș a fost, de-a lungul timpului, cetate de apărare, loc de promenadă în care s-au desfășurat faimoase baluri, odinioară, dar și închisoare comunistă.

Realizată în secolul al XIV-lea din piatră și cărămidă, cetatea militară avea o arhitectură gândită din punct de vedere militar, cu o incintă patrulateră ce avea în fiecare colț câte un turn bastion, dar și cu un turn de avanpost de tip barbacană așezat în partea estică.

Cetatea a dobândit rezonanța maximă în istoria României din momentul în care a fost preluată de Mihai Viteazul. El a donat-o Doamnei Stanca, soția să, care a locuit la castel vreme de un an.

De-a lungul timpului, cetatea rămas fortăreață militară până în 1948, odată cu instaurarea comunismului, când aceasta a fost folosită ca închisoare. Istoricii spun că între 1948 și 1960 au fost încarcerați aici 1.000 de detinuți politic.

În prezent, Cetatea Făgăraș este muzeu și, potrivit  jurnaliștilor de la Huffington Post, este unul dintre cele mai frumoase castele din întreaga lume.

Castelul are 66 de camere împărțite pe mai multe etaje, cele mai de interes încăperi fiind Sala Tronului, Camerele de Tortură,  Muzeul Țării Făgăraș „Valer Literat”, cu un patrimoniu ce cuprinde peste 20.000 de obiecte, Turnul Roșu, Turnul Temnița și fosta Cramă, ultimele trei incinte fiind deschise publicului începând cu 2017.

GALERIE FOTO:


Prima sală în care intri, la etajul 2, a fost pe vremuri și depozit de materiale, dar și sală de baluri

 


Sala Tronului este atât de mare, încât numai prin trucul cu oglinda o poți cuprinde într-o poză.
Pe acest tron au stat, între alții, Vlad Țepeș și Mihai Viteazul

 

Panoplia de arme, vitraliile și jilțurile sunt de prin secolele XV-XIX; boxa cu difuzoare e din secolul XXI

 


Instrumentarul și vasele de epocă trebuie studiate bucată cu bucată

 


Mobilierul din castel cuprinde replici ale pieselor din Evul Mediu

 


Iată și mecanismul de tortură „Fecioara de Fier”!

 


Tablourile, carpetele și tapiseriile castelului sunt originale

 


Câteva piese din arsenalul de epocă. Străjerul parcă îi invită pe turiști la un selfie

 


În magazinul muzeului sunt expuse tot felul de suveniruri și îți poți crea unul personalizat

 


Câteva descrieri „tehnice”, pentru memoria vizitatorilor

Cetatea Făgărașului, scurt (foarte scurt) istoric

 

Tarabele cu suveniruri sunt chiar la ieșirea din castel

VIDEO:
Garda cetății este compusă din 10 străjeri (denumiți pedestrași în Evul Mediu) cu armuri autentice. Turiștii care vin aici sâmbăta sau duminica pot asista la schimbarea gărzii, care are loc la ora 12.00. Noi am nimerit într-o zi de duminică…

La plecare…

 

… și la venire

 

Când poate fi vizitată Cetatea Făgărașului

Cetatea este deschisă de marți până duminică, între orele 10.00 și 19.00. Prețul biletului pentru un adult este de 15 lei, iar pentru minori este de 7 lei.

Reamintim că în cadrul unui eveniment desfășurat  în comuna Șercaia, județul Brașov, a avut loc inițializarea traseelor turistice pe teritoriul GAL (Grup de Acțiune Locală) Răsăritul Țării Făgărașului, proiect care prevede constituirea de trasee tematice, auto, pedestre, ecvestre și cicloturism, informarea turiștilor, și promovarea potențialului turistic al zonei.
Întregul proiect de promovare se desfășoară cu îndemnul „Țara Făgărașului – În inima României, în inima ta!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Motivul real din spatele anulării alegerilor din decembrie 2024

deși susține că a avut „zero finanțare”, autoritățile – ANAF, AEP, SRI, DIICOT – au găsit suficiente indicii care contrazic această versiune: donații masive în bani cash și prin intermediari (inclusiv peste 1 ml­ € doar pe TikTok), plăți către influenceri, campanii coordonate online și cheltuieli mascate. Georgescu nu a răspuns concret în fața legii, invocând lipsa unei documentații complete, dar investigațiile și probele existente implică atât finanțare ilegală, cât și o deturnare a procesului electoral.

Ghid Practic privind Protecția Informațiilor Clasificate

Introducere Protecția informațiilor clasificate este esențială pentru securitatea națională și integritatea instituțiilor. Acest ghid oferă recomandări și măsuri esențiale pentru gestionarea și protejarea acestor informații...

Piața Muncii în 2025: Provocări și Oportunități

Piața muncii în 2025 este marcată de schimbări profunde. Pe de o parte, anumite sectoare, precum IT-ul, se confruntă cu dificultăți, iar angajații caută soluții alternative. Pe de altă parte, domenii emergente, precum industria verde, oferă noi oportunități de angajare. Cu o competiție crescută și o dinamică în continuă schimbare, atât angajatorii, cât și angajații trebuie să se adapteze pentru a rămâne relevanți pe piața muncii.

IMM-urile din România se confruntă cu provocări majore: inflația, digitalizarea și lipsa forței de muncă

Mediul de afaceri din România traversează o perioadă de transformări semnificative, iar întreprinderile mici și mijlocii (IMM) se află în fața unor provocări importante. Potrivit unui raport recent al Consiliului Național al IMM-urilor, principalele dificultăți cu care se confruntă antreprenorii sunt inflația ridicată, tranziția către digitalizare și deficitul de forță de muncă.

Protecția Fermierilor împotriva Practicilor Comerciale Neloiale

implementarea acestor măsuri reprezintă un pas important în sprijinul fermierilor și al producătorilor mici, reducând dezechilibrele comerciale și creând un lanț de aprovizionare mai corect și mai transparent.

Noile Reglementări privind Ambalajele și Impactul lor asupra Mediului de Afaceri

În contextul noilor politici europene privind sustenabilitatea, Uniunea Europeană a introdus reguli stricte pentru gestionarea ambalajelor și reducerea deșeurilor de ambalaje. Aceste măsuri au...