7.8 C
București
vineri, 31 martie, 2023

Măsurile propuse de ARACO Premierului pentru ieșirea sectorului din recesiune tehnică

Dată:

Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții – ARACO, prin adresa nr.464/21.07.2017 înaintată domnului Mihai Tudose, Prim-ministru al Guvernului României,  a prezentat situația în care se află sectorul de construcții din România în anul 2017 și a propus un set de măsuri urgente pentru ieșirea din recesiune tehnică a acestuia.

Având în vedere contextul actual problematic al sectorului de construcții marcat de:

– Declinul nivelului de producție de 16,7% la nivelul semestrului I în raport cu perioadarelevantă  din 2016.
– Consumul „0“ din fondurile europene disponibile din exercițiul comunitar 2014 – 2020 în sem. I, 2017.
– Dinamica profund regresivă a ponderii acestui sector în P.I.B în ultimii ani.
– Lipsa unui program substanțial și coerent de promovare a investițiilor publice, aplicabil pe termen mediu, program finanțat atât de la bugetul de stat, cât și prin sursele financiare aferente programelor operaționale ale cadrului CE pe perioada 2014 – 2020.
– Lipsa de susținere a proiectelor nefinalizate în cadrul de finanțare comunitar din perioada 2000 – 2013 + 2, dar fazate în cadrul comunitar 2014 – 2020.
– Întârzierile majore în finalizarea reglementărilor din domeniul legislației achizițiilor publice cu implicații semnificative asupra progreselor înregistrate în procesul de inițiere a licitațiilor publice. De menționat lipsa unor modele de contract de achiziții publice, echilibrate în planul drepturilor și obligațiilor stabilite între beneficiari și prestatorii de servicii.
– Tergiversarea de către autoritățile contractante a recepționării lucrărilor finalizate de către constructori cu implicații negative asupra situației financiare a operatorilor economici.
– Neimplementarea MGPT.
– Intenția declarată a CNAIR de a dezvolta proiecte de infrastructură în regie proprie, precum și cheltuieli semnificative cu investițiile în acest sens.
– Întârziere nejustificată în promovarea reglementărilor devenite necesare odată cu modificarea prevederilor Legii 10/1995 – legea calității în construcții prin Legea 163/2016, care impun ca începând cu data de 01.01.2018 să devină obligatorie certificarea capabilității tehnico – profesionale a operatorilor din construcții.
–  Absența prevederilor legale necesare care să permită ajustarea prețurilor ca urmare a majorării de la 01.02.2017 a salariului minim pe economie.
–  Adoptarea și promovarea cu întârziere în consecință a PNDL, măsurile solicitate de ARACO în scrisoarea adresată Primului-ministru al Guvernului României sunt:

  1. Activarea de urgență și susținere financiară a programelor operaționale finanțate comunitar.
  1. Finalizarea procesului de adaptare legislativă la Directiva 2014/24/UE privind achizițiile publice prin:

2.1. Adoptarea de urgență a Proiectul de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact în domeniul achizițiilor publice elaborat de ANAP în urma consultării publice cu asociațiile patronale și profesionale.

2.2. Adoptarea de urgență a modelelor de contract pentru achiziții publice plecând de la Condițiile Generale de Contractare și Condițiile Speciale de Contractare inspirate de FIDIC, adaptate legislației naționale și  convenite între  reprezentanții Guvernului și cei ai asociațiilor patronale și profesionale în perioada 2014 – 2016.

  1. Finalizarea proiectului de act normativ prin care certificarea capabilității tehnico-profesionale a operatorilor economici din construcții să devină operațională începând cu data de 01.01.2018.
  1. Menținerea cadrului financiar – fiscal într-o zonă de stabilitate care să permită în continuare investiții private în domeniul imobiliar și eventuala reabordare a temelor privind potențialele proiecte în PPP.
  1. Identificarea și promovarea unei soluții fiabile/sustenabile care să reprezinte în Guvern zona de reglementare tehnică și economică pentru sectorul de construcții.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...