5.4 C
București
marți, 28 martie, 2023

Măsurilor fiscale și taxei pe lăcomie le lipsește esențialul: interdicția de a transfera scumpirile la consumator

Dată:

De câte ori guvernele au anunțat creșteri de taxe, impozite sau alte costuri birocratice, liderii mediului de afaceri au ripostat, invariabil, cu amenințarea că scumpirile astfel induse vor fi transferate în prețurile finale, la consumatori. Iar presa generalistă a transformat aceste scumpiri în mici apocalipse pentru economie. Ce s-ar face acești lideri în fața unei interdicții, care să fie prevăzută expres în proiectele incriminate, de a transfera în prețurile finale majorarea costurilor fiscale/birocratice?

„Este interzisă majorarea de prețuri/tarife, la vânzare, invocând ajustările fiscale prevăzute în prezentul act normativ. Agenții și operatorii care vor aplica astfel de majorări vor fi sancționați cu amendă de până la X% din cifra de afaceri obținută ca rezultat al acestor scumpiri, dublată de obligația revenirii la prețurile anterioare și/sau cu retragerea ori suspendarea licenței de funcționare”. Ei, ce ziceți – dacă ar apărea o astfel de prevedere?

Până în prezent, deși majorările de taxe au apărut mai mult pentru sancționarea unor comportamente abuzive pe piață, companiile vizate n-au ezitat să arunce asupra clienților aceste creșteri, astfel că în final tot populația – nu cei „sancționați” – a suportat consecințele.

Cresc accizele sau apar supraaccize la carburanți? „Automat”, avertizează și transportatorii, dar și – la unison cu ei – toți comercianții care văd aici o oportunitate, „se vor scumpi atât biletele de transport, cât și mărfurile care sunt transportate”, adică tot ce găsim pe raft. (Mulți au și aplicat scumpiri numai la zvonul creșterilor de taxe, ca să fie ei siguri că nu vor avea nimic de pierdut.)

Se scumpesc gazele și curentul electric? „Automat vor crește toate prețurile, căci toate produsele (de data asta, și serviciile) au o componentă energetică”, amenință liderii mediului de afaceri.

Vine taxa pe lăcomie? „Automat, se vor scumpi finanțările pentru firme și populație”, amenință bancherii și analiștii.

Desigur, toți argumentează că marjele de profit în industriile afectate sunt atât de mici, încât nu pot fi absorbite creșterile de costuri fiscale/birocratice fără riscul scumpirilor sau al – încă un Bau-Bau! – falimentului în masă.

Iar pentru că astfel de măsuri au apărut peste noapte, fără o consultare deschisă cu patronatele sau măcar cu reprezentații firmelor cu adevărat lovite, schimbările de regim fiscal/birocratic s-au transformat în conflicte sociale, unele chiar cu ieșiri în stradă.

Cum s-au încheiat aceste conflicte? De multe ori, guvernele au dat înapoi, renunțând la măsurile propuse – speriate de eventualele costuri electoral-politice ale acestora. Dar de cele mai multe ori tocmai guvernele și-au întors fața către consumatori și – în loc să le ia apărarea – le-au explicat împăciuitor că, totuși, impactul nu de decât de „câțiva lei” sau, hai, de „câteva procente” în prețuri. „Recunoaștem că v-am furat, da nu mai țipați așa, că nu v-am luat decât câțiva bănuți”.
Așa se face că românii au înghițit, mai cu nervi, mai cu noduri, toate scumpirile generate până acum de prostiile guvernelor, transferate asupra lor de companiile nevoite să suporte creșterile de taxe, impozite și costuri birocratice.

Eu zic că a venit momentul să se oprească toate astea! În primul rând, desigur, guvernele să înceteze cu prostiile fiscal/birocratice apărute peste noapte și generatoare de costuri inutile pentru companii. Dar și companiile, la rândul lor, să înceteze cu scumpirile transferate către consumatori din cauza acestor prostii. Consumatorii nu au nicio vină și nu au puterea de a contracara manevrele fiscale.

Aa, că nici firmele, cu ai lor reprezentanți din asociații și patronate, nu au puterea de a contracara manevrele guvernelor – asta e o altă, poate cea mai tristă, poveste. Despre care REVISTA PATRONATELOR a mai scris și va mai scrie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...