25.1 C
București
luni, 17 iunie, 2024

O nouă rubrică în Revista Patronatelor: POȘTA REDACȚIEI. Redactorul-șef, în dialog cu cititorii

Dată:

În ultimii cel puțin 20 de ani, dialogul dintre redacții și cititori a suferit schimbări radicale, și nu în favoarea cititorilor. Redacțiile s-au transformat în niște chestii arogante, comunicându-și unilateral mesajele și închizând pas cu pas canalele de comunicare cu propriul public, chit că între timp a apărut conceptul de interactivitate, cu forumuri de discuții la fiecare articol și cu un „social-media” care amenință chiar esența presei. Mare greșeală!! Cred că a venit momentul reluării unui dialog deschis, civilizat, pe teme care ne interesează pe toți și care ar trebui să ne alieze, nu să ne scindeze în „tabere”. Ca jurnalist care și-a început cariera cu administrarea rubricii POȘTA REDACȚIEI, pe la mijlocul deceniului 1990-2000, mă simt azi mai mult decât fericit ca, într-o publicație pe care o controlez integral, să deschid dialogul cu cititorii. Precizare: Nu fac decât să profit, acum, de necazul că alte redacții par să fi uitat cum e să comunice cu cititorii.

Mărturisesc aici: modelul după care mă ghidez în această lansare – și pe care mă mir că nu l-a preluat nimeni în atâta amar de ani – este cel din ziarul „Adevărul” al deceniului 1990-2000.
În edițiile de sâmbătă, pagina 2 din „Adevărul” era dedicată dialogului cu cititorii, iar pe frontispiciul acesteia trona titlul „Directorul ziarului, în dialog cu cititorii”.

Pe lângă răspunsurile personalizate către fiecare… „petent”, în pagina respectivă se mai regăseau „Scrisoarea săptămânii” și câteva propuneri de teme pentru dialogurile din următoarea ediție.

Cât de cald și de interesant a fost dialogul redacției „Adevărul” de atunci cu cititorii!? Asta se poate vedea în orice arhivă a unei biblioteci mai serioase care a păstrat ziarele (sau cel puțin copiile acestora) din acei ani.

Important este, acum, că ne vom aventura împreună într-un astfel de dialog, pe care eu mi-l doresc să fie cel puțin la fel de cald și de intersant ca în anii de glorie ai Adevărului.

Mă numesc Dan Străuț, sunt redactorul-șef al Revistei Patronatelor și vă propun să dezvoltăm în continuare rubrica POȘTA REDACȚIEI!

Dumneavoastră să ne scrieți, într-un limbaj firesc, omenesc, prietenesc sau nu. Iar noi să vă răspundem – și să vă consemnăm mesajele – într-o manieră care vă va respecta opiniile și, în măsura posibilităților, vă va comunica răspunsurile adecvate.

Nu va fi, aici, „sfatul specialistului” sau „soluția miraculoasă” la problemele semnalate. Va fi, în schimb, o platformă în care vom dialoga, deschis, pe teme de interes general. Va fi – sunt absolut sigur că ați înțeles ideea – o platformă de dialog constructiv.

Fără politică, fără insulte, fără acuzații, fără mișto-uri sau persiflări care până la urmă nu duc niciunde – cu toate că, da, traversăm o perioadă cețoasă când media e plină de de-astea!
Invitația mea constă într-un dialog civilizat, pe cât posibil cu numele și prenumele Dumneavoastră la vedere. Zic și eu: Decât să ne „certăm” pe Facebook sau pe diverse forumuri fără a ajunge la vreo concluzie, mai bine să conversăm agreabil pe REVISTA PATRONATELOR. Ca în vremurile alea bune în care cititorii trimiteau texte civilizate și redacțiile răspundeau civilizat și personalizat.

Sincer să fiu, nu înțeleg la ce naiba folosesc mesajele conflictuale de pe forumuri, la ce ar putea fi utile acele „săgeți negre” pe care și le tot trimit posterii, ei între ei sau chiar împotriva autorilor de articole… Ce rost au și mai ales de ce au loc toate acele atacuri?! În fine, poate că asta nu-i treaba mea.

Regulile de dialog

OK, nu mai insist, menționez în continuare doar câteva REGULI pentru viitoarea noastră comunicare:
– Scrieți-ne mesaje pe cât posibil concise, care pun (sau pot rezolva) probleme de interes cu adevărat general – decât să ne tot plângem de starea noastră deplorabilă, mai bine să ne căutăm ieșirea la liman
– Transmiteți sugestii și/sau recomandări care i-ar putea interesa pe cât mai mulți dintre ceilalți oameni care le vor citi (pentru că, atenție, mesajele vor fi publicate!)
– Abordăm teme ca Economie, Societate, Sănătate, Educație, Infrastructuri (de transport, de agricultură, de IT&Comunicații tehnologice etc.), Familie (…) și propunem soluții pentru dezvoltarea acestora
– Le propunem celorlalți cititori exemple de succes
– Dăm și cu EI de pământ, sigur că da, nu suntem naivi sau „ne-critici”, dar numai prin comparații cu soluțiile pozitive, posibile
– Nu discutăm teme politice! REVISTA PATRONATELOR este o publicație ne-politică în sensul că nu reflectă sub nicio formă declarații/intervenții/opinii ale oficialităților ce se perindă pe la „butoanele” economiei și societății românești. Discutăm FAPTE, nu DECLARAȚII! Proiecte în lucru, nu elucubrații de la televizor!!

Și acum, câteva reguli „tehnice”:
– Așteptăm scrisorile Dumneavoastră pe una din următoarele adrese de e-mail: revista.patronatelor@gmail.com sau dan.straut@revista-patronatelor.ro, cu mențiunea „Pentru POȘTA REDACȚIEI”
– Nu depășiți 2.000 de semne per mesaj, dacă acesta nu e destinat rubricii „Scrisoarea Săptămânii”
– Nu depășiți 3.000 de semne, dacă mesajul este destinat rubricii „Scrisoarea Săptămânii” – nimeni nu va avea răbdarea să citească texte mai lungi, ca acesta 🙂
– Așteptăm mesajele Dumneavoastră până cel mai târziu în zilele de vineri, orele 23.50, pentru ca acestea să fie reflectate adecvat în POȘTA REDACȚIEI care va apărea, de regulă, în REVISTA PATRONATELOR din fiecare sâmbătă seara
– Scrieți fără nici cea mai mică reținere mesaje pozitive, apreciative, despre ONG-uri, patronate, camere de comerț, asociații de business, chiar firme (societăți comerciale) care au făcut sau vor face un BINE! Le vom publica fără milă față de cei care își dau ochii peste cap că „Vaai, am făcut reclamă!”
– Remember – Fără politică, fără atacuri, fără aluzii neconforme la alți cititori! Mesajele rezonabile, chiar pozitive, cu soluții și exemple, sunt de o mie de ori preferabile celor negative.

Redacția REVISTA PATRONATELOR nu își rezervă dreptul de a „selecta”, adică de a „admite/respinge” anumite mesaje. Dar își trasează foarte clar responsabilitatea de a NU publica eventualele injurii, vituperații, insulte, atacuri ori diverse invective transmise față de oficialități, de persoane publice sau de (ceil)alți cititori, oricât ar fi ele de… ăă… justificabile la un moment dat.

Pe scurt, vă propun un dialog civilizat, cu semnalări de situații, cu propuneri și soluții, de preferat cu experiențe personale, cu mesaje pe cât posibil pozitive și constructive. Merg și cele haioase, dar numai din acelea care ne ajută să ne mai descrețim frunțile.

Nu ne trimiteți texte/poze/video de genul „Martor ocular” sau „Scuipați aici!” – REVISTA PATRONATELOR nu e deloc și nu va fi vreodată platforma potrivită pentru așa ceva!

Convins fiind că ați înțeles modelul de mesaje pe care le așteptăm pentru POȘTA REDACȚIEI, sunt nerăbdător să deschidem dialogul cald și interesant cu REVISTA PATRONATELOR.

P.S.

Am, aici, un mesaj către „marii editorialiști” ai anilor 90 care mai sunt încă, și azi, cocoțați pe piedestalurile presei postdecembriste:
Faptul că în acei ani nu puteați să vedeți toate reacțiile cititorilor nu înseamnă că toți cititorii v-au iubit, admirat și/sau adulat, așa cum s-ar crede având în vedere tirajele spre milion ale ziarelor din primii ani de după Revoluție. Și pe-atunci se găseau destui detractori care – având ei sau nu dreptate – vă înjurau fără menajamente. Doar că o făceau pe la colțuri, prin cârciumi, prin scări de blocuri, nevăzuți de nimeni.
Astăzi, detractorii și înjurătorii voștri nu sunt nici mai mulți, nici mai puțini decât atunci, diferența este doar că acum se văd, și se văd public!
A vă ascunde de ei, de opiniile lor, a refuza dialogul cu ei, înseamnă o lașitate și o incapacitate de comunicare deschisă cu oamenii care – având ei sau nu dreptate – n-au aceeași opinie cu a voastră.
Personal, vă mulțumesc că nu ați deschis, că ați refuzat sistematic dialogul cu dușmanii de opinie – mi-ați lăsat mie loc destul pentru a discuta și cu ai voștri, și cu ai mei.
Stați în continuare liniștiți acolo, pe piedestalurile voastre, și lăsați-mi mie plăcerea de a vorbi direct cu oamenii! Cu prietenii și, deopotrivă, cu dușmanii mei de opinie! Cu cititorii REVISTEI PATRONATELOR!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...