26.8 C
București
vineri, 13 septembrie, 2024

Plătește-ți angajații adecvat sau marș afară din mediul românesc de afaceri! Acesta este mesajul REVISTEI PATRONATELOR către „patronii” de jucărie

Dată:

REVISTA PATRONATELOR – nefiind vreo platformă plătită/sponsorizată de angajatori sau de organizațiile patronale, cum greșit s-a înțeles până în prezent – semnalează sfârșitul unei ere în care plata derizorie a angajatului a fost „secretul succesului” în business. Semnalează, dimpotrivă, prezența toxică în mediul de afaceri a unor firme care încă mai cred că batjocura salarială la adresa angajaților le-ar putea asigura prosperitatea. Aș vrea ca mesajul nostru să fie cât se poate de clar către acest gen de „întreprinzători”: Plătește-ți angajații adecvat sau marș afară din mediul românesc de afaceri!

Îți deschizi o covrigărie? Cât îi vei da preparatorului care stă zi-lumină cu nasu-n cuptor? Cât îi vei da vânzătorului care va sta zi-lumină la tejghea, interacționând cu tot felul de clienți? Cam mult „minimul pe economie”, nu-i așa? O să zici, ca angajator, „Păi, ăștia nu merită nici minimul pe economie, că munca lor nu-mi aduce nimica”. OK, dă-i pe ăia afară, bagă-te la cuptor/tejghea – economisești astfel vreo două salarii – și vezi dacă o poți duce. Dar dacă nu poți să-ți plătești oamenii adecvat, atunci nu mai deschide covrigăria! Sau, normal, muncește personal la ea!!

Să continuăm cu alte exemple, cred că n-are rost. Menționez doar câteva posibile încheieri:
– Dacă nu poți să-ți plătești oamenii adecvat, nu mai deschide spălătoria! Sau, normal, muncește personal la ea!!
– Dacă nu poți să-ți plătești oamenii adecvat, nu mai deschide buticul! Sau, normal, muncește personal la el!!
– Dacă nu poți să-ți plătești oamenii adecvat, nu mai deschide cafeneaua! Sau, normal, muncește personal la ea!!

Este deja inadmisibil – semnalăm noi, REVISTA PATRONATELOR, dacă alții n-au fost în stare – să gândești o afacere în care să-ți plătești angajații numai cu salarii derizorii.

Nu doar pentru că nu vei mai avea nicio șansă în business, ci și pentru că pur și simplu intoxici mediul de afaceri.
Cum îl intoxici? 1. Posibililor recruți le vine așa o lehamite, încât nici nu mai caută locuri de muncă; 2. Care (angajat) totuși mai stă/lucrează pe la tine, acela e cu siguranță plătit la negru, deci operezi neloial față de competitorii tăi; 3. Alungi din cartier/oraș/județ/țară până și bruma de forță de muncă disponibilă – chiar n-ai nicio apăsare cu această responsabilitate?

Vreți un barometru? Iacătă-l: PUBLICITATEA LOCALĂ

Știrea, pe scurt, este asta: În presa locală și chiar în panotajul local, predomină anunțurile de angajare.

Dacă n-ați observat, vă invit eu să observați: mergând prin țară, uitați-vă pe panourile publicitare de pe marginea drumurilor – o să vedeți mai multe anunțuri de angajare decât promoții de cosmetice, medicamente generice, detergenți, minunății dentar/stomatologice sau de alte produse.

Mai mult: opriți-vă câteva minute la un chioșc și cumpărați ziare locale. O să găsiți în paginile acestora, pe post de „mare publicitate” – respectiv în casetele promoționale plătite de firme pe spații tipografice mari, nu la „Mica Publicitate” -, anunțuri de angajare, nu promoții de produse. Disperarea, adică, este maximă în rândurile angajatorilor care nu-și mai găsesc nici minimul necesar de forță de muncă / necalificată, cu atât mai puțin calificată.

Exemplul Petrila

În orașul Petrila, județul Hunedoara (estul Văii Jiului, ca să fiu mai exact), abundă ofertele de muncă, iar în ultima perioadă chiar s-au deschis niște firme.

Veștile bune pentru politicienii care – sigur – vor clama că s-au creat locuri de muncă se sparg la prima confruntare cu realitatea, verificată de REVISTA PATRONATELOR.
La Petrila, oferta de muncă înseamnă asta:
– sub 1.000 de lei salariul lunar net, în mână, pentru un program de lucru de peste 12 ore pe zi (e mult sub „salariul minim pe economie garantat în plată” prevăzut de legislația în vigoare – și ce dacă?!)
– se decontează doar o parte din transportul acasă/serviciu/acasă
– nici un bon de masă, nici un tichet de vacanță
– abia după o perioadă (incertă) se încheie un… ăă… eventual contract de muncă, deci salariatul deocamdată nu știe cum își va plăti contribuțiile la sănătate, pensie, șomaj etc.

Am și eu o întrebare: Ce fel de PATRON trebuie să fii ca să concepi o astfel de ofertă salarială?
Și încă o întrebare: Ce fel de OM poți să fii ca să concepi o astfel de ofertă salarială?

Pentru că mai există încă astfel de oferte salariale, REVISTA PATRONATELOR le propune distinșilor „patroni” de jucărie o contraofertă: Marș afară din mediul românesc de afaceri!

Sunteți toxici pentru toți ceilalți, care ezită să își deschidă afaceri tocmai din cauză că nu și-ar putea plăti omenește oamenii! Marș afară din mediul românesc de afaceri!!

„Start-Up Nation”, o dezamăgire mai mult decât personală

Am interacționat, în documentările mele, cu întreprinzătorii beneficiari ai programului „Start-Up Nation” – oameni care sunt pe cale să-și deschidă ori chiar au deschis business-uri pe cont propriu cu sprijin guvernamental și care, de altfel, sunt numa buni de pus la rănile mediului de afaceri.

Atâta i-am întrebat: „Veți avea angajați – ce salarii le veți da?”. Fără excepție, mi-au răspuns: „minimul pe economie”. Ba, unii au mărturisit că nu le vor da chiar atât de mult salariaților, „mai compensăm cu bonuri de masă, cu alte facilități… vedem”.

Contraexemplul Kaufland

Acum, nu demult (în urmă cu doar câteva zile), o firmă care își respectă numele și mai ales angajații a lansat o provocare directă – zicem noi – angajatorilor care își plătesc oamenii cu salarii derizorii.

Retailerul Kaufland România a anunțat majorarea venitului minim pentru lucrătorii comerciali din magazinele sale la 3.300 de lei brut și actualizarea pachetului de beneficii pentru angajați.

Nu mai detaliez aici, să arăt cât de „halucinantă” pare oferta salarială a retailerului în raport cu oferta unor „patroni” despre care am vorbit (poate prea mult) mai sus.

Precizez numai atât: crezul nostru, la REVISTA PATRONATELOR este că s-a terminat cu setările de afaceri în care angajații sunt plătiți cu salarii derizorii. Nu sunteți capabili să vă plătiți oamenii, aveți trei posibilități:
1. Nu deschideți afacerea, dacă n-ați deschis-o încă
2. Munciți în locul angajaților, dacă nu puteți să-i plătiți adecvat
3. Închideți afacerea, dacă ați conceput-o pe salarii derizorii pentru angajați.

A fost posibil cât a fost, cu (sub-)minimul pe economie și cu oferte salariale jenante, dar de-acum GATA!
PATRON nu înseamnă STĂPÂN PESTE SCLAVI, iar PATRONAT nu înseamnă asociere de „stăpâni” peste vreun sector din economie.
PATRON este cel care își plătește corect parteneriatul cu angajații, iar PATRONAT este rezultatul asocierii dintre adevărații patroni!

3 COMENTARII

  1. Am asteptat 20 de ani sa aud/vad o astfel de abordare! La 27 de ani mi se spunea la o angajare (respectiv refuz) ca vor „tineri si cu experienta”…. Altii ‘te angajau” doua luni de proba fara salariu…. Bineinteles ca dupa cele doua luni invariabil fiecare dintre noi nu ne ridicam la „sandartele” respectivilor patroni. Multi dintre asa zisii patroni nu erau altceva decat niscai indivizi cu optiuni si opinii de angajat frustrat care a considerat ca poa’ sa isi faCA CAsa si masina si excursii pe spinarea fraierilor, neavand alte targeturi in viata. Legislatie cat de cat pro angajati a aparut, asa mijit, din 2002 incoace. (adica in anul in care s-a hotarat data la care vom fi acceptati in Uniunea Europeana, si probabil ca daca nu ar fi existat presiunile externe, ramaneam in capitalismul brutal romanesc inca niscai sute de ani de atunci incolo). Felicitari ptr articol. Sper sa nu fie doar o pala de vant, desi cred ca la mijloc este si intrarea in zona Euro in 2023, (alta integrare care s-a amanat neacceptabil de mult) !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...