0.8 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

România are 62.336 de hectare cultivate cu meri, peri, caiși și piersici și 5.351 de hectare de vii pentru struguri de masă

Dată:

Suprafețele cultivate cu meri, peri, piersici și caiși însumează 62.336,8 hectare, iar cele cultivate cu vii pentru struguri de masă însumează 5.351,2 hectare, reiese din datele transmise vineri de Institutul Național de Statistică – INS.

„În anul 2017, comparativ cu anul 2012, suprafeţele cultivate cu meri au crescut cu 7,5%, cele cu peri cu 0,4%, iar suprafeţele cultivate cu vii pentru struguri de masă au crescut cu 2,5%. Suprafeţele cultivate cu caişi şi piersici au scăzut cu 12,9%, respectiv 3,8%”, arată un comunicat al INS.

„Pomicultura este o activitate cu tradiţie în ţara noastră şi deţine un loc important în producţia agricolă. Principalele specii de pomi fructiferi cercetate au fost: meri, peri, caişi, piersici şi nectarini”, precizează INS.

Cele mai mari suprafeţe cultivate cu meri şi peri se regăsesc în macroregiunile unu, respectiv trei, adică în regiunile Nord-Vest, Centru, Sud-Muntenia și București-Ilfov.

De asemenea, „România se numără printre ţările cu tradiţie în cultura viţei de vie, condiţiile de climă şi sol ale ţării noastre fiind favorabile pentru această cultură”, mai arată INS.

Cea mai mare suprafaţă cultivată cu vii pentru struguri de masă se află în macroregiunea doi (regiunile Nord-Est Moldova și Sud-Est), care reprezintă o pondere de circa 80% din suprafaţa cultivată cu vii pentru struguri de masă.

Potrivit INS, în ultimii 5 ani evoluția culturilor pomicole și viticole a fost următoarea:
– suprafaţa cultivată cu meri a crescut de la 51.225,74 hectare în 2017 la 55.050,45 hectare în 2017;
– suprafaţa cultivată cu peri a crescut de la 3.216,99 hectare în 2012 la 3.231,29 hectare în 2017;
– suprafaţa cultivată cu caişi a scăzut de la 2.712,94 hectare în 2012 la 2.361,81 hectare în 2017;
– suprafaţa cultivată cu piersici a scăzut de la 1.759,46 hectare în 2012 la 1.693,28 hectare în 2017;
– suprafaţa cultivată cu vii pentru struguri de masă a crescut de la 5.219,08 hectare în 2012 la 5.351,19 hectare în 2017.

„Următorul comunicat de presă privind potenţialul productiv al plantaţiilor pomicole şi al plantaţiilor viticole destinate producţiei de struguri de masă va apărea peste cinci ani, conform legislaţiei Uniunii Europene”, precizează INS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...