14.1 C
București
vineri, 31 martie, 2023

SERIAL RP / Măsurile Guvernului, episodul 1: Accizele la țigări cresc anticipat. Reacția JTI și replica ministrului Finanțelor

Dată:

Întrucât măsurile adiacente rectificării bugetare propuse de Ministerul Finanțelor Publice ating mai multe domenii de activitate, REVISTA PATRONATELOR vă propune un serial prin care, în fiecare episod, se evidențiază câte un capitol din marele proiect normativ – practic, secvența esențială care va modifica regimul respectivului domeniu. În episodul de față, arătăm că accizele la țigări cresc anticipat (cu data de 1 septembrie 2019 în loc de 1 ianuarie 2020), reflectând totodată și reacția JTI față de acest proiect, dar și replica ministrului Finanțelor față de poziția exprimată de producătorii de țigarete.

Concret, potrivit proiectului normativ citat, Titlul VIII – Accize şi alte taxe speciale prevede următoarele:
„Pentru a fi evitată declanșarea acțiunii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor (infringement) împotriva țării noastre, legislația națională, respectiv Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, trebuie modificată astfel încât să fie conformă cu reglementările Uniunii Europene în domeniul accizelor.
În acest sens, se impune adoptarea unor măsuri pentru a corecta neconcordanța cu Directiva 2011/64/UE, respectiv acciza globală pe țigarete să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum.
Având în vedere că nivelul actual al accizei totale pentru țigarete nu reprezintă cel puțin 60 % din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, se impune creșterea nivelul accizei totale pentru țigarete, începând cu 1 septembrie 2019, de la 483,74 lei/1.000 țigarete la 503,97 lei/1.000 de țigarete (subl.n.-RP).
De asemenea, ținând cont că potrivit art. 343 alin. (5) din Codul fiscal, acciza specifică pentru țigarete se determină pe baza prețului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem și al accizei totale, precum și faptul că începând cu data 1 septembrie 2019 va crește nivelul accizei totale pentru țigarete, se impune actualizarea nivelului accizei specifice pentru țigarete.
Totodată, având în vedere că nivelul accizei totale pentru țigarete stabilit pentru anul 2020 este mai mic de 503,97 lei/1.000 țigarete, precum și în vederea asigurării respectării prevederilor art. 10 alin. (2) din Directiva 2011/64/UE se impune modificarea calendarului privind nivelul accizei totale pentru țigarete prevăzut în Anexa nr. 1 de la Titlul VIII din Codul fiscal.”

Replica producătorului de țigarete și articole de tutungerie JTI

REVISTA PATRONATELOR redă în continuare, integral, un comunicat transmis de reprezentanții producătorului de țigarete și articole de tutungerie JTI Internațional, ca replică la prevederea citată mai sus (sublinierile și intertitlurile aparțin Redacției noastre, RP)

Ordonanța „114 bis” arde piața legală a țigaretelor
JTI consideră că proiectul de Ordonanță de urgență publicat astăzi, prin care sunt prevăzute creșteri ale accizei la țigarete în mai puțin de o lună, va afecta profund piața legală și va pune în pericol veniturile suplimentare pe care Guvernul speră să le obțină.

Ministerul Finanțelor aduce argumentul alinierii la Directiva 2011/64/UE, care prevede că incidența accizei în prețul mediu ponderat trebuie să fie 60%, invocând pericolul declanșării procedurii de infringement. Un pericol care de fapt nu există, prevederile Directivei fiind foarte clare: ajustarea se poate face până la 1 ianuarie al celui de al doilea an după ce incidența scade sub 60% (art. 11, alin. 1), adică până la 1 ianuarie 2021. O creștere de peste 10 euro în mai puțin de un an nu a mai avut loc din 2010, când contrabanda a ajuns la peste 36%, iar piața neagră a devenit subiect de discuție pe agenda CSAT. Și cu banii în buzunar și cu sufletul în Rai, nu se poate. Anunțarea unui nou Calendar, pentru a îndulci vestea creșterii accizei și a da senzația de predictibilitate fiscală, este inutilă, din moment ce, oricum, acesta va fi din nou schimbat, așa cum ne-a obișnuit Guvernul, prin sutele de modificări intempestive ale Codului Fiscal. Vara trecută, JTI a propus includerea în Codul Fiscal a unui mecanism prin care să se asigure menținerea anuală a incidenței de 60%, până la atingerea pragului de 115 Euro/mie, prag de la care această cerință europeană nu se mai aplică. Propunerea nu a fost luată în seamă, dar Guvernul a aprobat în decembrie, prin Ordonanța de urgență 114, o creștere punctuală abruptă și un Calendar pe trei ani, desființat după șapte luni, prin prezentul proiect. În prezent, prin această un fel de Ordonanța 114 bis, Guvernul propune o altă creștere intempestivă și un alt așa-zis Calendar… Suntem o organizație cu peste 1.200 de angajați, cu zeci de furnizori și mii de clienți, care au la rândul lor zeci de mii de salariați. Ne desfășurăm activitatea legal și plătim anual taxe de circa 800 de milioane de euro. Noi ne facem planuri de afaceri pe termen mediu și lung, spre deosebire de Guvern, care își face calcule de pe o zi pe alta. Avem nevoie de stabilirea clară a unui mecanism de menținere anuală a nivelului incidenței de 60% și a unui mod de calcul, nu de Calendare care nu sunt respectate. În loc de asta, ni se cere, din nou, să ne conformăm unei legi astăzi anunțată, mâine publicată, iar poimâine aprobată.
Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania

Piața are nevoie de timp pentru a absorbi creșterile de preț

JTI a trimis săptămâna trecută Ministerului Finanțelor Publice o scrisoare oficială prin care solicită majorarea accizei de la 1 ianuarie, nu de la 1 septembrie, pentru a avea timp de modificare a planurilor de afaceri, și pentru ca piața să poată absorbi creșterile de preț, fără a se orienta către produsele de contrabandă.

JTI, ca toate companiile legale din domeniu, depune eforturi mari și costisitoare pentru a se conforma la un cadru de reglementare din ce în ce mai restrictiv. Toate Directivele europene referitoare la produsele din tutun, de la producție și comercializare, până la taxare și publicitate, au fost transpuse în legislația națională, iar în prezent sunt implementate prevederile privind trasabilitatea.”

Replica ministrului Finanțelor

Răspunzând acuzațiilor venite din partea producătorilor de tutun, ministrul Finanțelor – Eugen Teodorovici – a declarat: „România este amenințată cu infringementul din cauza nealinierii accizelor, inclusiv la tutun. Oricât ar dori unii și alții să mă acuze, inclusiv pe Facebook, amenințarea aceasta este reală, vă pot arăta notificarea pe care am primit-o de la Comisarul Moscovici” (n.n.- este vorba despre Comisarul European pentru Economie și Afaceri Financiare, Pierre Moscovici).

Ministerul Finanțelor Publice a lansat marți în dezbatere publică un proiect de Ordonanță care prevede o serie de măsuri adiacente rectificării bugetare, introducând mai multe modificări care au impact în diverse domenii de activitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...