14.1 C
București
vineri, 31 martie, 2023

Standard & Poor’s menține „Stabilă” perspectiva de rating pentru România: „Credem că Guvernul va revizui Ordonanța 114”

Dată:

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s a anunțat vineri seara că menține „Stabilă” perspectiva de rating („BBB- / A-3”) acordată României, precizând că se așteaptă ca Guvernul să revizuiască Ordonanța 114/2018. În urmă cu două săptămâni, agenția intenționa să retrogradeze la „Negativă” perspectiva de rating, dar Guvernul de la București a contestat acea evaluare.

„Credem că guvernul român va iniția consultări cu părțile interesate la nivel local și că va revizui principalele prevederi ale Ordonanței de Urgență 114”, arată un comunicat publicat vineri seara pe site-ul Standard & Poor’s.

„În opinia noastră, acest lucru va anula efectele negative iminente asupra eficacității politicii monetare și va ajuta la recuperarea încrederii în economiei pe termen mediu. Afirmăm ratingurile de credit suverane „BBB- / A-3” pe România, iar perspectiva rămâne stabilă”, a precizat agenția.

Argumentele Standard & Poor’s

Perspectiva stabilă „reflectă așteptările noastre că buffer-ul fiscal va putea să reziste perspectivei de moderare a creșterii economice și potențialele riscuri care decurg din pachetul de politici adoptat recent, respectiv Ordonanța de Urgență 114”.

„Am putea reduce ratingul în următoarele 12-24 de luni dacă politica așteptată a fost insuficientă pentru a evita o încetinire economică accentuată. Dacă flexibilitatea politicii monetare a României va slăbi, ca urmare a noii impozitări privind bilanțul sectorului financiar, acest lucru va pune presiune asupra ratingului”, atenționează Standard & Poor’s.

În schimb, „am putea ridica ratingul dacă mediul instituțional al României se va stabiliza și dacă vom constata că guvernul a făcut progrese mai susținute cu consolidarea bugetară și cu plasarea fermă a datoriei publice nete pe o traiectorie descendentă”, se mai arată în comunicat.

„În opinia noastră, eficiența instituțională a țării rămâne, totuși, slabă, ceea ce constrânge ratingul”, a mai precizat agenția.

Avem noroc cu rezervele financiare

La începutul lunii martie, Standard & Poor’s a confirmat ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la nivelul „BBB-”, adică la limita recomandării pentru investiții (categoria cea mai de jos din „investment grade”). Perspectiva asociată acestui rating era „deocamdată stabilă”, fiind – atunci – în dezbatere un „apel” făcut de Guvernul României.

„Chiar dacă fluxurile externe şi fiscale se deteriorează de doi ani, nivelul moderat al datoriei furnizează un important buffer (rezervă financiară). Prin urmare, agenţia a decis să confirme ratingul României la BBB-/A-3 şi să menţină perspectiva stabilă”, a comunicat, la vremea respectivă, Standard & Poor’s.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...