Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România – CNIPMMR – în parteneriat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și Consiliul Județean Neamț, implementează proiectul „Startup Activator”, care are ca scop principal încurajarea antreprenoriatului prin implementarea unui program integrat de formare, mentorat și finanțare pentru viitori întreprinzători în regiunea Nord-Est Moldova.
„În cursa pentru obținerea finanțării din cadrul proiectului Startup Activator s-au înscris peste 500 de persoane care au efectuat cursuri de formare antreprenorială, 219 dintre acestea depunând planurile de afaceri în cadrul concursului. În urma analizării dosarelor, 75 dintre ele vor beneficia de o finanțare nerambursabilă de maximum 160.000 de lei”, arată un comunicat transmis miercuri de CNIPMMR.
Proiectul Startup Activator a venit în sprijinul persoanelor care au vrut să beneficienze de cursuri de formare antreprenorială și să își pună în practică ideea de business. Cele 75 de firme nou-înființate vor crea cel putin 150 de noi locuri de muncă și vor fi sprijinite permanent prin intermediul unui program integrat de asistență și mentorat. Regiunea Nord-Est a demonstrat că, pe lângă vastul tezaur natural și cultural de care dispune, este caracterizată și de un spirit antreprenorial dezvoltat, orientat pe crearea de valoare adaugată care să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a regiunii. Numărul mare de deponenți reprezintă un vot de încredere pe care persoanele din regiune l-au acordat proiectului și vreau să le asigur că întreg parteneriatul va continua să susțină prin acțiuni concrete dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din Regiunea Nord-Est.
Oana Bâra, manager de proiect
Topul Startup Activator pe județele din Moldova
Potrivit CNIPMMR, cei mai mulți aplicanți sunt din Neamț (90 de planuri de afaceri depuse) și Iași (72 de planuri de afaceri depuse).
Acestea sunt urmate de Bacău (22 de planuri de afaceri depuse), Botoșani (18 planuri de afaceri depuse), Suceava (12 planuri de afaceri depuse) și Vaslui (5 planuri de afaceri depuse)
În ce domenii se deschid noile afaceri
Cele mai multe afaceri vor fi înființate în următoarele domenii:
• Industria prelucrătoare – 21%
- Activități profesionale, științifice și tehnice – 14%
- Activități culturale și recreative – 11%
- IT – 10%
- Hoteluri și restaurante – 8%.
„În ceea ce privește repartiția pe gen, 58% din companii vor fi înființate de bărbați și 42% de femei”, a mai anunțat CNIPMMR.