8.7 C
București
vineri, 1 martie, 2024

STUDIU: Un milion de români suferă de foame, chiar dacă România se „laudă” cu 13 milioane de hectare agricole

Dată:

Cu o suprafață agricolă de 13 milioane de hectare, România se găsește în primul grup de 17 națiuni cu rate reduse ale foametei (<5%), dintr-un total de 117 țări analizate în raportul „Global Hunger Index”, citat de Inițiativa pentru Competitivitate – INACO.

Raportul, publicat de Concern Worldwide și Welthungerhilfe, nu ia în calcul cele mai dezvoltate state ale lumii.

Încă departe de obiectivul „Zero Foamete” din Agenda 2030

În ultimii 20 de ani, impactul foametei s-a redus în România de la 8,3% în anul 2000, la sub 5% din populația țării (953.050 de persoane) în prezent.

„Așadar, am făcut pași importanți, dar lenți și continuăm să fim la distanță semnificativă de atingerea obiectivului de dezvoltare durabilă Zero Foamete al Agendei 2030”, notează INACO.

Copiii sunt cel mai grav amenințați

Foametea continuă să fie o realitate, în formele sale cronice, acute, subnutrite sau ca deficiențe calorice, pentru aproape 5% din populația României.

„Acest flagel duce la riscuri majore de îmbolnăviri, dezvoltări deficitare fizice și cognitive și chiar la moarte, mai ales la copiii sub 5 ani”, atenționează sursa citată.

Indicele Global al Foamei / România, 2019

În ritmul actual, ne trebuie 30 de ani

Dacă menținem viteza actuală de reducere a foametei în România, mai avem nevoie de trei decenii pentru eradicarea fenomenului, astfel că este foarte posibil să ratăm obiectivul Zero Foamete până în anul 2030.

Grânarul planetei? Și ce dacă!?

Un important obiectiv pentru securitatea alimentară europeană rămâne respectarea principiilor pentru investiții responsabile în agricultură. România dispune de o suprafață agricolă de circa 13 milioane de hectare, a șasea din Uniunea Europeană și una dintre țările cu cel mai ridicat potențial în sectorul agricol.

„Din suprafața agricolă utilizată a României 60% o reprezintă terenul arabil. Din această suprafață, circa două treimi sunt folosite pentru culturi de cereale. Astfel, România este unul dintre cei mai mari 10 exportatori de cereale din lume”, a mai arătat INACO.

La egal cu țări care au potențial agricol mai modest

Potrivit Raportului Mondial asupra Dezvoltării Umane pentru anul 2019, România s-a clasat pe locul 52 în lume din 189 de țări analizate, având un indice egal cu cel al unor țări cu potențial mult mai modest agricol decât noi.

„Societatea românească are nevoie de abordări noi ale creșterii economice calitative, bazate pe dezvoltarea dimensiunii umane, sociale și a mediului înconjurător pentru o națiune competitivă. Dezvoltarea trebuie să conducă la îmbunătățirea calității vieții oamenilor și la extinderea abilităților lor de a-și modela propriul viitor, pornind de la asigurarea nevoilor elementare de hrană și de sănătate care să facă posibilă atingerea potențialului capitalului uman românesc”, menționează organizația.

Potrivit INACO, foametea este un fenomen:
extrem de alarmant în țări precum Republica Central Africană
alarmant în Yemen, Ciad, Madagascar sau Zambia
serios în India, Pakistan și jumătate din continentul african
absent în Canada, SUA, Australia și cea mai mare parte a Uniunii Europene – excepție fac, atenție, România, Bulgaria, Slovacia și Croația.

Despre INACO
INACO – Inițiativa pentru Competitivitate – este o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România.
INACO sprijină – prin analiză, investigație, cercetare și propunerea de soluții – ridicarea nivelului de competitivitate economică al instituțiilor publice și al mediului de afaceri din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...