20.7 C
București
luni, 27 martie, 2023

STUDIU: Un milion de români suferă de foame, chiar dacă România se „laudă” cu 13 milioane de hectare agricole

Dată:

Cu o suprafață agricolă de 13 milioane de hectare, România se găsește în primul grup de 17 națiuni cu rate reduse ale foametei (<5%), dintr-un total de 117 țări analizate în raportul „Global Hunger Index”, citat de Inițiativa pentru Competitivitate – INACO.

Raportul, publicat de Concern Worldwide și Welthungerhilfe, nu ia în calcul cele mai dezvoltate state ale lumii.

Încă departe de obiectivul „Zero Foamete” din Agenda 2030

În ultimii 20 de ani, impactul foametei s-a redus în România de la 8,3% în anul 2000, la sub 5% din populația țării (953.050 de persoane) în prezent.

„Așadar, am făcut pași importanți, dar lenți și continuăm să fim la distanță semnificativă de atingerea obiectivului de dezvoltare durabilă Zero Foamete al Agendei 2030”, notează INACO.

Copiii sunt cel mai grav amenințați

Foametea continuă să fie o realitate, în formele sale cronice, acute, subnutrite sau ca deficiențe calorice, pentru aproape 5% din populația României.

„Acest flagel duce la riscuri majore de îmbolnăviri, dezvoltări deficitare fizice și cognitive și chiar la moarte, mai ales la copiii sub 5 ani”, atenționează sursa citată.

Indicele Global al Foamei / România, 2019

În ritmul actual, ne trebuie 30 de ani

Dacă menținem viteza actuală de reducere a foametei în România, mai avem nevoie de trei decenii pentru eradicarea fenomenului, astfel că este foarte posibil să ratăm obiectivul Zero Foamete până în anul 2030.

Grânarul planetei? Și ce dacă!?

Un important obiectiv pentru securitatea alimentară europeană rămâne respectarea principiilor pentru investiții responsabile în agricultură. România dispune de o suprafață agricolă de circa 13 milioane de hectare, a șasea din Uniunea Europeană și una dintre țările cu cel mai ridicat potențial în sectorul agricol.

„Din suprafața agricolă utilizată a României 60% o reprezintă terenul arabil. Din această suprafață, circa două treimi sunt folosite pentru culturi de cereale. Astfel, România este unul dintre cei mai mari 10 exportatori de cereale din lume”, a mai arătat INACO.

La egal cu țări care au potențial agricol mai modest

Potrivit Raportului Mondial asupra Dezvoltării Umane pentru anul 2019, România s-a clasat pe locul 52 în lume din 189 de țări analizate, având un indice egal cu cel al unor țări cu potențial mult mai modest agricol decât noi.

„Societatea românească are nevoie de abordări noi ale creșterii economice calitative, bazate pe dezvoltarea dimensiunii umane, sociale și a mediului înconjurător pentru o națiune competitivă. Dezvoltarea trebuie să conducă la îmbunătățirea calității vieții oamenilor și la extinderea abilităților lor de a-și modela propriul viitor, pornind de la asigurarea nevoilor elementare de hrană și de sănătate care să facă posibilă atingerea potențialului capitalului uman românesc”, menționează organizația.

Potrivit INACO, foametea este un fenomen:
extrem de alarmant în țări precum Republica Central Africană
alarmant în Yemen, Ciad, Madagascar sau Zambia
serios în India, Pakistan și jumătate din continentul african
absent în Canada, SUA, Australia și cea mai mare parte a Uniunii Europene – excepție fac, atenție, România, Bulgaria, Slovacia și Croația.

Despre INACO
INACO – Inițiativa pentru Competitivitate – este o comunitate non-profit de manageri, consultanți, analiști, experți în domeniul economic, conectată la rețeaua de specialiști în economia de stat și privată din România.
INACO sprijină – prin analiză, investigație, cercetare și propunerea de soluții – ridicarea nivelului de competitivitate economică al instituțiilor publice și al mediului de afaceri din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...