28.1 C
București
joi, 13 iunie, 2024

ANALIZĂ / TOPUL VÂNZĂRILOR Afacerile băcăniilor au crescut cu peste 15%, dar ale alimentarelor de cartier s-au prăbușit în primele 5 luni

Dată:

Afacerile magazinelor nealimentare tip băcănie, care vând la comun (nespecializat) produse precum mobilier, corpuri de iluminat, aparate electrice, chimicale și fierărie au crescut cel mai mult – cu 15,7% – în primele 5 luni din 2019; vânzările din alimentarele de cartier au scăzut, în același timp, cu 19%, arată statisticile oficiale analizate de REVISTA PATRONATELOR.

Băcăniile sunt urmate, în topul vânzărilor din primele 5 luni, de magazinele specializate cu produse nealimentare (mobilă, textile, farmacii, cosmetice, galanterie), ale căror afaceri au crescut cu peste 10%. Iar comerțul online a consemnat o creștere de 8,7%.

Micii comercianți – pe minus, marii retaileri pe plus

Singurul sector în care afacerile au scăzut – și au scăzut dramatic, cu 19% – este comerțul specializat cu produse alimentare, binecunoscutele chioșcuri/buticuri, magazine mici de cartier care vând alimente, băuturi și tutun.

În schimb, marile lanțuri de retail – care formează categoria de comerț cu alimente, băuturi și tutun în magazine nespecializate – au avut o creștere a vânzărilor de 6,3%, în medie, în primele 5 luni, mai arată statisticile oficiale.

Acest fenomen – „Micii comercianți – pe minus, marii retaileri pe plus” – s-a remarcat și în trimestrul I 2019, când magazinele de cartier consemnau o scădere cu 19,4% a vânzărilor, în timp ce vânzările supermarketurilor crescuseră cu 4,4% – a se vedea aici articolul Mersul Afacerilor din REVISTA PATRONATELOR.

TOPUL VÂNZĂRILOR cu amănuntul în primele 5 luni din 2019
Categorie Evoluție
Mobilă, iluminat, electrice, fierărie, chimicale +15,7%
Nealimentar în magazine specializate +11,9%
Produse farmaceutice, cosmetice, parfumerie +11%
Cu vânzare predominantă de produse nealimentare +10,1%
Textile, îmbrăcăminte, încălţăminte şi  articole din piele +10%
Comerţul online +8,7%
Alte produse comercializate în magazine specializate +8%
MEDIA GENERALĂ +7,2%
Carburanţi auto în magazine specializate (benzinării) +6,6%
Nealimentar în magazine nespecializate +6,5%
Alimente, băuturi, tutun în magazine nespecializate +6,3%
Alimente, băuturi, tutun în magazine specializate -19%

Consumul populației a crescut cu 7,2%

„Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada iaanuarie-mai 2019, comparativ cu perioada similară din 2018 a înregistrat o creştere cu 7,2%”, arată un comunicat transmis joi de Institutul Național de Statistică (INS) – sursa datelor din tabelul de mai sus.

Avansul vânzărilor cu amănuntul – care reflectă în mare măsură consumul populației, indicator important cu pondere mare în PIB – a avut loc „datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+10,1%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+6,6%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,7%)”, a mai anunțat INS.

Creșteri ușoare în luna mai – atenție la Indicele RP al Mediului de Afaceri!

În luna mai 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 0,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 0,8%.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut atât ca serie brută, cu 3,9%, cât şi ca serie ajustată sezonier – cu 3,7%, a mai comunicat INS.

Evoluția vânzărilor din comerțul cu amănuntul este o componentă importantă din Indicele RP al Medului de Afaceri, lansat în luna iunie de REVISTA PATRONATELOR.

În luna aprilie 2019, Indicele RP a avut valoarea +13,33%, în creștere cu aproape două puncte procentuale față de valoarea din martie (+11,47%).

Indicele RP al Mediului de Afaceri pentru luna mai 2019 va fi comunicat de REVISTA PATRONATELOR în jurul datei de 20 iulie.

În terminologia statisticienilor:

– Cifra de afaceri reprezintă „veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta”. Cifra de afaceri „nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe”
Comerţul cu amănuntul include „revânzarea (vânzarea

fără transformare) de mărfuri noi sau folosite, în principal către marele public, pentru consum sau utilizare personală ori casnică, prin: magazine, supermagazine, standuri, case de comenzi prin poştă, vânzători ambulanţi, cooperative de consum etc.”
„Datele se colectează de la circa 1.870 de operatori economici cu activitate principală de comerţ cu amănuntul”, precizează INS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...