33.1 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

TVA la alimentele tradiționale și bio va scădea din 1 iunie de la 9% la 5% | DOCUMENTE: Proiectele Finanțelor

Dată:

Ministerul Finanțelor, la inițiativa premierului Viorica Dăncilă, propune reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Inițiatorii preconizează că măsura se va aplica de la 1 iunie 2019.

„În prezent, potrivit prevederilor Codului Fiscal, se aplică cota redusă de TVA de 9% pentru livrarea alimentelor, inclusiv băuturi, cu excepția băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal, animale şi păsări vii din specii domestice, semințe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele”, arată un comunicat al Ministerului Finanțelor.

Starea de sănătate a populației, „îngrijorătoare”

„Având în vedere statisticile îngrijorătoare referitoare la starea de sănătate de populației, direcțiile de acțiune în domeniul sănătății stabilite la nivel mondial, prin care se încurajează alegerea de alimente mai sănătoase, precum și faptul că cetățenii și consumatorii din România solicită din ce în ce mai frecvent produse alimentare de înaltă calitate, s-a considerat necesar să fie luate în regim de urgență măsuri la nivel național pentru încurajarea consumului de alimente de înaltă valoare calitativă”, argumentează inițiatorii.

Astfel, „una dintre măsurile care pot fi luate pentru atingerea acestor obiective este reducerea cotei de TVA pentru aceste alimente de la 9% la 5%, astfel încât să fie facilitat accesul populației la produse sănătoase, de înaltă valoare calitativă”.

Din Raportul elaborat în comun de Comisia Europeană și de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (State of Health in the EU) pentru anul 2018, România are a doua cea mai mare rată a mortalității din UE, după Bulgaria, de 1530 decese la 100.000 locuitori, față de o medie UE de1.036 cazuri. Cea mai frecventă cauză de deces o reprezintă bolile sistemului circulator (cardiovasculare, cerebrovasculare).

De asemenea, ratele de obezitate în România sunt în creștere: 9,1% dintre adulți au fost obezi în 2014, comparativ cu 7,9% în 2008, în timp ce ratele în rândul copiilor s-au dublat în ultimul deceniu, media la nivel european fiind 6%.

Având în vedere aceste statistici îngrijorătoare, este necesar să fie luate în regim de urgență măsuri la nivel național pentru încurajarea consumului de alimente de înaltă valoare calitativă.

Produsele trebuie însoțite de atestatul autorității competente

Livrarea acestor alimente va fi însoțită de copia documentului de recunoaștere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competentă, cu excepția livrării efectuate către consumatorul final”, precizează inițiatorii.

Cetățenii și consumatorii din România solicită din ce în ce mai frecvent produse de înaltă calitate, ceea ce generează o cerere de produse alimentare cu anumite caracteristici identificabile, care sunt obținute din materii prime de cea mai bună calitate, cu proprietăți organoleptice superioare, fără aditivi alimentari în compoziție.

În România există cadru legislativ național care reglementează încadrarea unor alimente în anumite categorii considerate de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiționale, autorizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Aceste produse se diferențiază de produsele similare de pe piață prin faptul că îndeplinesc condiții concrete de autorizare cu privire la modul în care au fost produse, materiile prime utilizate și lipsa aditivilor, etc.

Astfel, materiile prime, ingredientele folosite, metoda de producție, modul de ambalare/etichetare, reprezintă caracteristici prin care produsul se distinge de alte produse similare, aparținând aceleiași categorii.

Printre principalele direcții de acțiune stabilite în cadrul Conferinței Ministeriale Europene a Organizației Mondiale a Sănătății despre Nutriție și Boli Netransmisibile în contextul Sănătății 2020 ce a avut loc la Viena în perioada 4-5 iulie 2013, figurează și reducerea comercializării alimentelor bogate în grăsimi, zahăr și sare în rândul copiilor, încurajarea alegerii de alimente mai sănătoase prin etichetarea, costurile și reformularea produselor, promovarea beneficiilor alimentației sănătoase în timpul vieții, mai ales pentru populațiile cele mai vulnerabile.

Reducerea se aplică pe întreg lanțul de aprovizionare

Reducerea cotei de TVA aplicabile pe întreg lanțul de distribuție a acestor produse poate contribui la reducerea prețului suportat de consumatorul final, mai arată inițiatorii

Măsura este propusă „având în vedere că prețul acestor produse este mai ridicat de regulă decât cel al produselor similare, costurile de fabricație fiind mai mari ca urmare atât a utilizării de materii prime de calitate superioară, cât și a metodelor de fabricație”.

Cum se va atenua impactul bugetar

În ceea ce privește impactul de runda a doua, determinat de reducerea cotei de TVA, în evaluare s-a considerat că reducerea veniturilor bugetare reprezintă un transfer financiar către agenţii economici datorită cererii în creştere a populaţiei.

Surplusul financiar aflat la dispoziţia agenţilor economici a fost partajat în mod egal în crearea de noi locuri de muncă şi  investiţii de capital.

Veniturile bugetare recuperate în această a doua rundă sunt:
– 52 de milioane de lei în 2019
– 109 milioane de lei în 2020
– 117 milioane de lei în 2021
– 126 de milioane de lei în 2022.

„Procentul de recuperare se situează astfel la peste 48% din impactul bugetar de runda întâi. Impactul asupra inflaţiei, datorită ponderii reduse a produselor alimentare cu înaltă valoare calitativă în coşul de consum al populaţiei, acesta este nesemnificativ, respectiv o reducere de 0,1%”, estimează inițiatorii.

„Prin derogare de la prevederile art. 4 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile art. 5 din prezenta ordonanţă de urgenţă intră în vigoare la data de 1 a lunii următoare datei publicării  acesteia  în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se mai arată în proiectul normativ.

DOCUMENTE
Nota de Fundamentare a proiectului normativ poate fi descărcată de AICI
Proiectul Ordonanței de Urgență poate fi descărcat de AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...