12.8 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

UNSAR: Noua lege RCA prezintă în continuare riscuri majore pentru piața de asigurări

Dată:

UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurări din România – salută adoptarea proiectului de lege RCA de către Parlamentul României, moment care pune capăt unei perioade în care piața de asigurări RCA a funcționat defectuos și ale cărei urmări nu vor putea fi cuantificate mai devreme de un an, ținând cont de specificul acestei linii de business.

REVISTA PATRONATELOR redă integral, în continuare, un comunicat de presă al UNSAR emis în legătură cu noile schimbări de pe piața RCA:

„Deși scopul declarat al acestui demers legislativ a fost de a stabiliza piața și de a-i asigura funcționarea optimă, o serie de prevederi ale legii sunt contrare acestui obiectiv.

În Europa, legile care reglementează domeniul asigurării RCA sunt elaborate la nivel de principii, iar aspectele tehnice sunt detaliate în legislația secundară, prin normele elaborate de Autoritatea de Reglementare, însă în acest moment avem de-a face cu un proiect de lege stufos, care tinde să suprareglementeze piața. Mai mult, sunt atinse aspecte care țin de modul de funcționare a altor industrii – industria service-urilor auto și industria de transporturi.

În ceea ce privește esența legii, principala critică pe care UNSAR o aduce este limitarea cheltuielilor de administrare și de vânzare, inclusiv taxe ale companiilor de asigurare la 25%. Prin această formulare a articolului de lege, principiul plafonării este menținut, o situație nemaiîntâlnită la nivelul Uniunii Europene, unde cheltuielile de adminstrare cad în sarcina fiecărui asigurător, principiile concurenței ducând la ajustarea acestora în mod natural, așa cum a fost de fapt și cazul pieței din România în ultimii ani. Așa cum UNSAR a enunțat deja în nenumărate rânduri, orice plafonare, fie că vorbim de un nivel de 25%, fie că vorbim de un nivel de 90%, încalcă Directivele europene în domeniu, riscând în continuare infringementul pentru România. Mai mult decât atât, prevederea nu aduce beneficii reale pentru niciuna dintre părțile implicate, deoarece pune presiune asupra calității serviciilor oferite și este extrem de dependentă de alte costuri asupra cărora asigurătorii nu dețin niciun control.

În plus, în momentul în care a fost stabilit acest cuantum, nu a fost luat în calcul faptul că o parte importantă a acestui procent, aproximativ o treime, o reprezintă contributiile obligatorii, stabilite prin lege, pe care companiile de asigurare le plătesc către ASF, Fondul de Garantare a Asiguraților, Fondul de Rezoluție sau Biroul Asigurătorilor Auto din România, reprezentând în special contribuții pentru protecția păgubiților.

O altă prevedere care va duce la o creștere necontrolată a nivelului daunelor plătite de societățile de asigurare, care se vor reflecta direct în prime, este modul în care se va realiza despăgubirea pentru reparația autovehiculelor avariate. Deși în acest moment este cunoscut faptul că pe piață sunt service-uri auto care practică prețuri pentru manoperă și piese mult peste costul oferit de reprezentanțele oficiale ale mărcilor auto, legea, așa cum a fost votată de către Parlament, prevede că justificarea costurilor pentru reparația unui autovehicul poate fi făcută atât prin sisteme de evaluare specializate, cât și prin documente emise în baza legii. Pe de o parte, sistemele de specialitate menționate și-au dovedit deja utilitatea în practică și sunt utilizate deja atât de service-uri, cât și de asigurători în mod frecvent pentru polițele RCA și Casco. Pe de altă parte, o formulare ambiguă cum este “documente emise în baza legii” oferă o breşă prin care reparatori de rea credință pot factura mult peste prețul pieței pentru reparația unei mașini, abunzând practic de faptul că dauna este acoperită de un asigurator, și fără ca legislația să îi impună cerințe stricte în ceea ce privește justificarea acestor facturi.

Considerăm această prevedere paradoxală, ținând cont de faptul că legiuitorii au luat în calcul nevoia pieței de predictibilitate în ceea ce privește daunele, introducând în lege sistemul tabelar pentru reglementarea despăgubirilor pentru daune morale asociate vătămărilor corporale. Scopul introducerii în lege a acestui sistem cu puncte traumatologice realizat de specialiști în medicină legală, așa cum a fost adoptat de către Parlament, a fost în primul rând asigurarea unui tratament nediscriminatoriu pentru persoanele prejudiciate, acesta având un efect direct în scăderea costurilor legate de instrumentarea daunelor și a costurilor de reasigurare, reducând presiunea exercitată în acest moment asupra primelor RCA.

Nu în ultimul rând, este imperativ ca tarifele de referință prevăzute în acest act normativ să nu dea naștere, în cele din urmă, prin intermediul legislației secundare, unei noi forme de plafonare a tarifelor RCA care ar conduce la destabilizarea acestui segment pe termen lung și cu efecte imprevizibile.

Având în vedere aspectele menționate, UNSAR consideră că, în forma adoptată, noua lege răspunde doar parțial obiectivelor asumate la începutul acestui demers legislativ, și anume acela de maturizare a pieței si conferirea de sustenabilitate. Astfel, o reevaluare a unora dintre prevederile cuprinse în lege se impune, cu siguranță, în perioada următoare. În acest sens, UNSAR își exprimă disponibilitatea pentru dialog și o colaborare constructivă, care să ajute la crearea unui cadru echitabil și sustenabil pentru toate părțile implicate.”

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei asigurărilor pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federației asigurătorilor și reasigurătorilor europeni – Insurance Europe.

www.unsar.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...