4.2 C
București
sâmbătă, 7 decembrie, 2024

Numărul reclamațiilor adresate ASF a crescut cu 15% în semestrul I, cele mai multe referindu-se la RCA

Dată:

În primul semestru al anului 2018, Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF – a înregistrat un număr total de 5.415 petiții, în creștere cu 15,16% față de aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat joi instituția.

„Din totalul de 5.415 petiții, 86,59% reprezintă petiții aferente pieței asigurărilor-reasigurărilor, 11,36% sunt petiții aferente pieței pensiilor private, iar 2,05% sunt petiții aferente pieței instrumentelor și investițiilor financiare”, precizează ASF.

Referitor la piața asigurărilor-reasigurărilor, ASF a primit în primele șase luni ale acestui an un număr de 4.689 de petiții, în creștere cu 17,46% față aceeași perioadă a anului trecut.

„Au fost înregistrate în mod unic pe petent, analizate și soluționate un număr de 3.695 de petiții (78,8% din totalul înregistrat) transmise de către asigurați/păgubiți, petiții care intră în sfera de competență a ASF, în creștere cu 16,34% față de înregistrările din semestrul I 2017, iar un număr de 994 de petiții (21,20%) au fost clasate sau conexate, în conformitate cu prevederile Ordonanței nr. 27/2002 și cu procedurile interne ale ASF”, arată instituția.

Potrivit ASF, „din analiza datelor raportate de către societățile de asigurare se constată că cele 3.695 de petiții, analizate și soluționate în mod unic pe petent, reprezintă 0,60% din numărul total de daune avizate de către asigurători (615.392) și 0,02% din numărul total al contractelor de asigurare în vigoare la sfârșitul perioadei de raportare – 30.06.2018 (14.973.036 de contracte)”.

Jumătate din reclamații – nerespectarea contractelor RCA

„Aspectul cel mai des reclamat de către petenți a fost nerespectarea condițiilor contractuale/ normelor RCA, aspecte care s-au regăsit în 2.010 cazuri, acestea reprezentând 54,4% din total. Printre alte aspecte sesizate s-au numărat și neplata/plata parțială a despăgubirilor/valorilor de răscumpărare solicitate de către asigurați/păgubiți (21,76%), informații referitoare la sistemul bonus-malus (8,74%), respectiv solicitări de recalculare a valorii despăgubirilor (5,63%)”, a mai comunicat ASF.

De asemenea, „din cele 3.695 de petiții analizate în mod unic în primul semestru al anului, 65,79% (2.431 de petiții) au fost finalizate în favoarea petenților, 1.264 petiții (34,21%) au fost constatate ca neîntemeiat formulate sau asupra cărora ASF nu are capacitatea de intervenție în aplicarea legislației actuale”.

Mai multe petiții pentru pensiile private

Pentru sectorul pensiilor private au fost primite în total 615 petiții în semestrul I al anului 2018, în creștere cu 2,84% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit instituției, „au fost instrumentate/soluționate în mod unic pe petent 569 petiții, în creștere cu 8,38% față de înregistrările din semestrul I 2017, iar 46 petiții au fost clasate sau conexate, conform prevederilor Ordonanței nr. 27/2002 și procedurilor interne ale ASF”.

Participanții la Pilonul II de pensii private au transmis cele mai multe petiții în primele șase luni ale anului. Solicitările de informații, atât generale, cât şi individuale, pe caz şi pe persoană privind denumirea fondului de pensii administrate privat au reprezentat 93,8% din totalul solicitărilor de informații pentru piața pensiilor private.

În semestrul I al anului 2018 au fost finalizate în favoarea petenților un număr de 562 de petiții, reprezentând 98,77% din total.

Mai puține petiții pentru instrumentele și investițiile financiare

Pentru sectorul instrumentelor financiare au fost primite 111 petiții, în scădere cu 0,89% față de semestrul I 2017.

„Au fost soluționate în mod unic pe petent 100 petiții, în creștere cu 1,01% față de înregistrările din semestrul I 2017, iar 11 petiții au fost clasate, în conformitate cu prevederile OG nr. 27/2002 și cu procedurile interne ale ASF”, menționează instituția.

Din totalul petițiilor analizate în mod unic, 99 petiții (99%) au fost finalizate în favoarea petenților.

ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...

Analiză CITR| Numărul companiilor de impact în dificultate atinge cel mai înalt nivel din 2013 până în prezent.

43% din totalul companiilor de impact sunt restructurabile sau aflate în insolvență iminentă. Numărul companiilor în insolvență iminentă a ajuns la 6.949, cel mai...