20.2 C
București
joi, 25 iulie, 2024

Analiștii CFA România văd euro la peste 4,8 lei și inflația la 3,8% în 2019. Încrederea lor în economie a coborât la minimul ultimilor 6 ani și jumătate

Dată:

Analiștii din cadrul Asociației Chartered Financial Analysts (CFA) România au anticipat, în cadrul unui sondaj publicat miercuri, că euro ar putea depăși pragul de 4,8 lei, iar inflația s-ar situa la 3,8% în 2019. Încrederea analiștilor în economie a atins, în ianuarie 2019, cel mai scăzut nivel de după cel înregistrat în iulie 2012.

„În luna ianuarie 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut față de luna anterioară cu 4,9 puncte până la valoarea de 23,8 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 22,2 puncte). Aceasta este cea mai mică valoare începând cu iulie 2012”, arată un comunicat al CFA România.

De asemenea, „Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 3,8 puncte până la valoarea de 16 puncte, minim istoric, (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 24,4 puncte)”.

Euro, între 4,80 și 4,88 lei

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 87% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8055, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8884.

Inflația accelerează, Bursa frânează

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (februarie 2020/februarie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,84%.

„Sunt de remarcat anticipațiile de scădere a indicelui BET al Bursei de Valori București, în următoarele 12 luni, peste 75% dintre respondenți anticipând această evoluție și anticipațiile de creștere a primei de risc a României, aproximativ 90% dintre respondenți anticipând această evoluție”, mai arată CFA România.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

De asemenea, sondajul în baza căruia este calculat Indicatorul include și întrebări referitoare la evaluarea condițiilor curente macroecnomice.

Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atât elemente specifice unui indicator de sentiment (încredere) care arată percepția grupului de analiști membri ai CFA România privind evoluția piețelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor și riscurilor, cât și un indicator fundamental de prognoză privind evoluțiile cursului de schimb, a ratelor dobânzilor și inflației.

Sondajul este realizat în ultima săptămâna a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile ÎI și III ale examenului CFA.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe bază a 6 întrebări cu privire la:
– Condițiile curente-referitoare la mediul de afaceri și piață muncii;
– Anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Pe lângă întrebările necesare pentru calculul Indicatorului de Încredere Macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului.

Despre CFA România
Asociația CFA România este asociația locală a profesioniștilor în investiții, membră a CFA Institute, care are în componentă peste 235 de membri, majoritatea fiind deținători ai titlului de CFA.
Comunitatea CFA reunește aproximativ 400 de persoane, acestea fiind înscrise pentru examenele de obținere a certificării la unul din nivelele I, II sau III.
CFA Institute este asociația globală a profesioniștilor în investiții care setează standardul pentru excelență profesională și oferă certificarea CFA. Organizația este apreciată ca un campion în ceea ce înseamnă comportamentul etic din piețele de investiții și o sursă respectată de cunoștințe în comunitatea financiară globală.
Organizația CFA Institute este prezentă în 152 de țări și teritorii, incluzând peste 150.000 de deținători de certificat CFA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

VIDEO | O altă dezbatere pe tema crizei din Ucraina

În cadrul unei dezbateri de miercuri seara de la televiziunea Global News, intitulată ”Mai este Ucraina sprijinită de Occident”, moderatorul Calistrat Atudorei a pus...

Globalworth o numește pe Ema Iftimie Managing Director pentru România

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est (CEE), anunță numirea Emei Iftimie în funcția de Managing Director pentru...

Safetech Innovations raportează o cifră de afaceri de 20,1 milioane de lei la nivel individual și un profit net de 5,9 milioane de lei...

Safetech Innovations (BVB: SAFE), companie românească de securitate cibernetică listată la Bursa de Valori București, cu birouri în București, Londra și Abu Dhabi, raportează,...

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc Vicepreședinte People & Organisation

Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Cosmin Dodoc în poziția de Vicepreședinte People & Organisation, în contextul în care...

Mureș City Logistics atinge un grad de ocupare de 100% după semnarea cu gigantul din industria auto EKR

Elektrokontakt România (EKR), subsidiară a ELEKTROKONTAKT GMBH, este noul chiriaș în Mureș City Logistics, cel mai modern proiect industrial din zona Mureș. Această tranzacție...

Mediul privat și reprezentanți ai statului au dezbătut despre viitorul comerțului electronic din România

Miercuri, 18 octombrie 2023, reprezentanți ai Guvernului, lideri și specialiști din industrie au abordat tema impactului pozitiv adus de sectorul de comerț electronic în...