17.4 C
București
marți, 21 martie, 2023

ANALIZĂ | Cifrele României la 9 luni 2018: „Tigrul Europei” aleargă sub potențial – în premieră – și tot mai multe frâne îl trag înapoi

Dată:

Creșterea economică de 1,9% din trimestrul III 2018 plasează din nou România în postura de „Tigru al Europei” (cel mai mare avans din UE față de trimestrul II), dar creșterea de 4,2% din primele 9 luni relevă că performerul nostru și-a redus accelerația și aleargă sub nivelul potențialului – în premieră. Asta reiese din statisticile oficiale sectoriale analizate de REVISTA PATRONATELOR.

Institutul Național de Statistică (INS) a raportat, miercuri, doar cifrele tip „semnal” referitoare la mersul economiei, dar în cursul lunii noiembrie a publicat și seriile de date sectoriale privind mersul principalelor domenii de activitate. Aceste date sectoriale dezvăluie, la o analiză mai atentă, din ce este compusă rezultanta generală a creșterii PIB de 4,2%.

Pe scurt, după ce în 2017 economia creștea cu 7% în primele 9 luni, mult peste potențialul calculat la +4,6% pentru acel an, în 2018 avem o creștere de 4,2% – sub potențialul calculat la +4,9% pentru acest an. Cauza: aproape toate sectoarele economiei sunt și acum în creștere, dar în cele mai multe a dispărut accelerația, iar în unele au apărut tot mai multe frâne.

Creșterea veniturilor reale, frânată de inflație

Cel mai important fenomen resimțit de români a fost media scumpirilor – inflația – care a frânat cu cinci procente creșterea încă agresivă a salariului real. Salariul net a crescut, pe medie, cu 13,1%, dar inflația (septembrie/septembrie) a fost de 5%, fapt care a redus majorarea câștigului real la 8,1%.

În industrie a fost și mai rău: costurile de producție au crescut cu aproape 6% (record al ultimilor 5 ani), erodând cel puțin cu aceeași proporție marjele de profit ale firmelor.

Consecința: puterea de cumpărare a populației și firmelor a frânat semnificativ și, odată cu ea, creșterea consumului a frânat semnificativ. Mai exact, creșterea consumului s-a redus de la aproape 10% în primele 9 luni din 2017 la puțin peste 5% în aceeași perioadă din 2018.

Decelerare în industrie, frână în construcții

Ce ne mai arată statisticile sectoriale? În primul rând, producția industrială a decelerat de la creșterea de peste 7% consemnată anul trecut la avansul de doar 4,1% în prezent, chiar dacă vânzările și cererea de mărfuri au crescut cu două cifre (+12,9% afacerile, respectiv +16,3% comenzile).

În cealaltă parte a economiei, în construcții, recesiunea începută acum mai bine de trei ani nu s-a încheiat nici în 2018: volumul lucrărilor a scăzut, pe medie, cu 4,1% în primele 9 luni. Până și construcțiile rezidențiale, care până nu demult erau totuși pe plus, acum consemnează un minus de 7,4%.

Sectorul terțiar, de la plus două cifre la plus o cifră

Creșterile se mențin, e adevărat, în sectorul terțiar (comerț, servicii), însă și acestea au decelerat, de la plus două cifre în 2017 față de 2016 la plus o cifră în 2018 față de 2017:
– comerțul cu amănuntul, de la +10,7% la +5,2%
– vânzările de carburanți, de la +12,4% la +2%
– comerțul cu mărfuri nealimentare, de la +13,6% la +6,1%
– serviciile pentru populație, de la +15,5% la +5,6%
– serviciile profesionale (pentru firme), de la +12,8% la +8,7%
– transporturile, de la +15,7% la +6,9%…

Trebuie adăugate aici și ultimele semnale de alarmă lansate recent de Banca Națională a României, care au arătat că în primele 9 luni din acest an investițiile străine au scăzut, datoria externă a crescut, iar deficitul de cont curent – decalajul dintre plățile și încasările externe – s-a adâncit față de aceeași perioadă din 2017.

Alarmante sunt și cifrele bugetului de stat, al cărui deficit – decalajul dintre cheltuieli și venituri – a crescut în termeni nominali cu peste 245% (!), de la 6,8 la 16,8 miliarde de lei în primele 9 luni din 2018 față de perioada similară din 2017.

Ei, și ce dacă sunt alarmante?! Important este că „Tigrul Europei” încă mai aleargă și că încă mai e „tigru”, chiar dacă nu mai aleargă nici măcar la nivelul potențialului și tot mai multe frâne îl trag înapoi.

DOCUMENT
O sinteză a cifrelor care arată mersul principalelor domenii din economie – sector cu sector – în primele 9 luni din 2018, realizată de REVISTA PATRONATELOR, poate fi descărcată de AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...