4.2 C
București
miercuri, 29 martie, 2023

Asociația Marilor Consumatori Industriali de Energie acuză: Guvernul suprataxează sectorul energetic, erodând competitivitatea industriei românești energo-intensive

Dată:

Asociația Marilor Consumatori de Energie din România – ABIEC – atrage atenția, într-un comunicat, că „cele mai recente decizii ale Guvernului României care vizează sectorul energetic au ca efect pierderea competitivității sau relocarea industriei românești ca urmare a suprataxării electricității”.

„La scumpirea accentuată și continuă a electricității pe PZU (n.n.- Piața pentru Ziua Următoare a bursei de energie OPCOM), se adaugă contractele pentru diferență (o schemă de subvenționarea energiei electrice cu emisii reduse de carbon), o nouă schemă suport pentru cogenerare și suprataxarea energiei. Astfel, costurile totale cu energia electrică, ajunse deja la un nivel nesustenabil, riscă să transforme electricitatea dintr-o materie prima într-un produs prohibitiv și să elimine producătorii industriali locali de pe piața concurențială internațională”, atenționează ABIEC.

Cum trebuie să fie Contractele pentru Diferență („CfD”) pentru producerea de electricitate cu emisii reduse de carbon

Consumatorii de energie, fie ei industriali sau persoane fizice, ar putea fi nevoiți să susțină o nouă schemă de sprijin pentru producția de energie din surse cu emisii reduse, schemă pe care beneficiarii din energia regenerabilă nu o consideră necesară.

În schimb, aceștia solicită, ca și ABIEC, stabilitate legislativă și o mai bună funcționare și reglementare a pieței. Practic, recuperarea investiției în energie din surse regenerabile va fi, din nou, garantată de stat și plătită de consumatorul final, ceea ce va scumpi, artificial, electricitatea.

Aceasta în condițiile în care, înșiși investitorii în energie din surse regenerabile (RES) susțin că o asemenea schemă nu este necesară, în contextul în care costurile totale ale proiectelor utilizând energia solară și eoliană au scăzut cu până la 80%, respectiv 30-40% în perioada 2009-2015, conform datelor ANRE.

Investițiile mari în regenerabile, fără sprijin de la stat

În plus, marii investitori în acest sector investesc deja în producția de energie din surse regenerabile de energie, fără sprijin din partea statului.

Spre exemplu, anul trecut, ENGIE Franța, a anunțat investiții într-un parc eolian cu o capacitate de 300 MW, Vattenfall, Suedia a anunțat investiții într-un parc eolian offshore cu o capacitate instalată de 700 MW, încă din 2017, Dong Energy, Danemarca și-a asumat instalarea a două proiecte eoliene offshore cu o capacitate totală de 480MW, în Germania.

Toate aceste proiecte au fost asumate de către investitori fără sprijin din partea statelor. Similar, în cazul producției de energie eoliană, au fost implementate proiecte fără finanțare din partea consumatorilor finali în țări precum Italia, Portugalia, Spania sau Marea Britanie.

Concurența globală nu e supusă suprataxării, ca în România

Impactul aplicării CdF va fi resimțit de întreaga industrie românească și cu precădere de industria energio-intensivă, care concurează, pe piețele internaționale, cu companii care nu sunt supuse unei asemenea suprataxări (precum cele din China, SUA sau statele CIS) și care nu poate transfera costurile subvenției clienților săi.

„Efectul final va fi pierderea competitivitatii industriei romanesti, dezindustrializarea României, relocarea acesteia și, în final, micșorarea numărului de companii care vor cumpăra respectiva energie curată în România”, arată ABIEC.

Suprataxele adiționale fac nesustenabilă activitatea industrială

CdF vin în completarea unor alte suprataxe preconizate a fi suportate de consumatori. Astfel, implementarea OUG 114/2018, prin care se modifică și contribuția plătită de titularii de licențe din energie, la 2% din cifra de afaceri, generează deja efecte în creșterea prețului final al energiei. Peste această creștere, se va adăuga subvenția rezultată de o nouă schemă pentru cogenerare, anunțată de către autorități.

Așadar, industria românească este pusă în fața a trei tipuri noi de taxe, care vin peste o creștere accentuată și fără suport material a prețului energiei electrice pe OPCOM, în ultimul an.

Concret, pentru contractele cu livrare în 2019, prețul energiei electrice a crescut, pentru consumatorul final, cu 80% comparativ cu 2016.

La acestea se adaugă serviciile de sistem, transport, distribuție, taxa de cogenerare, certificate verzi care reprezintă 29% din prețul total al electricității.

Același preț final crește continuu și ca urmare a costurilor cu emisiile indirecte impuse pentru producătorii de energie din cărbune. Concret, prețul unui certificat de emisii a crescut, în ultimele 18 luni, de circa cinci ori, de la 5 euro, la 27,5 de euro, previziunile pentru 2020 fiind de 40 de euro/certificat.
Acest cost s-a tradus prin includerea a 70-80 de lei/MWh. Uniunea Europeană a decis, în acest caz, compensarea costurilor cu emisiile indirecte la consumatorii finali energo-intensivi cu risc de relocare.

Marii consumatori nu exclud plecarea din țară

Dacă, până în prezent, aceste costuri cu energia au diminuat drastic profitabilitatea marilor consumatori de energie, pachetul de noi taxe preconizate a fi puse în aplicare riscă să facă nesustenabilă activitatea industriala în România și „ar putea duce la relocarea, în afara țării, a companiilor producătoare, cu impact negativ asupra bugetului de stat și ratei șomajului”, se mai arată în comunicat.

În consecință, ABIEC susține necesitatea realizării unei analize de impact a CdF asupra prețului final al energiei electrice și eliminarea măsurilor de sprijin pentru energia regenerabilă, având în vedere că tehnologia este deja sustenabilă economic.

Ce s-a întâmplat cu schema de compensare a emisiilor indirecte?

Asociația solicită, totodată, implementarea schemei de compensare a emisiilor indirecte, aprobată încă din 2012 de Uniunea Europeană și pusă deja în aplicare de 10 state membre (Franța, Germania, Spania, Marea Britanie, Finlanda, Olanda, Belgia, Slovacia, Grecia, Lituania) care au aplicat o politică se protejare a investițiilor locale și a locurilor de muncă.

În plus, ABIEC susține reglementarea și funcționarea bursei de energie din România pe baze concurențiale reale, care să elimine distorsiunile înregistrate în ultimul an.

În fine, ABIEC atrage atenția că „un ritm de creștere a costului cu energia electrică precum cel înregistrat în ultimul an și preconizat a se înregistra și în perioada următoare scoate în afara pieței produsele românești, poate duce la închiderea de capacități majore de producție și la oprirea unor investiții de ordinul sutelor de milioane de euro”.

Despre Asociația Marilor Consumatori Industriali de Energie – ABIEC
Asociația Marilor Consumatori de Energie include cei mai mari consumatori de energie din România. Printre aceste companii se numără Alro Slatina, ArcelorMittal România, TenarisSilcotub și Saint-Gobain Glass România, care au un consum de energie de aproximativ 10% din totalul produs în România.
Aceste companii sunt angajatori direcți pentru peste 30.000 de oameni și sunt indirect responsabile pentru alte 170.000 de locuri de muncă ale companiilor contractoare.
Membrii fondatori plătesc anual peste 130 de milioane de euro la bugetul de stat și la bugetele locale, au exporturi cumulate de peste un miliard de euro și au realizat invesții care depășesc 1,5 miliarde de euro în România, având strategii de dezvoltare pe termen lung pentru operațiunile locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

CELE MAI NOI ȘTIRI

EDITORIALE, COMENTARII

BAROMETRUL MEDIULUI DE AFACERI

Articolele din aceeași categorie

O altfel de dezbatere în România: o televiziune online prezintă adevăruri neştiute despre conflictul din regiune

Scriitorul Calistrat Atudorei a găzduit sâmbătă seara la ROC TV o dezbatere curajoasă care sparge cenzura din România prezentând lucruri de obicei cenzurate şi...

Dezbatere despre energia şi siguranţa României

Emisiunea-dezbatere, intitulată ”Unde se înclină balanța războiului din Ucraina”, a fost dedicată celor mai arzătoare teme ale momentului: rachetele din Polonia, criza energetică și...

În ciuda contextului economic dificil, industria berii continuă să fie un stimul important pentru economia românească

 Marți, 18 octombrie, a avut loc a X-a ediție a evenimentului anual al industriei berii ”Berea Face Cinste României”, derulat sub titlul "Mai mult...

Lansarea proiectului DigiL@b+

Proiectul „DigiL@b+” este implementat în perioada octombrie 2022 – decembrie 2023 de către Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România (PTIR) în parteneriat cu Blocul Național...

10 milioane de produse vândute și peste 55.000 de clienți în București și Ilfov într-un an de activitate

Lansat în 2021 cu o investiție de peste 5 milioane de euro în tehnologie, operațiuni și depozit propriu frigorific, Freshful a atras într-un an...

Ambasador CSR, echipa Groupama sprijină comunitățile locale

Pentru a avea o contribuție cât mai relevantă la nivelul comunităților și pentru a încuraja voluntariatul, Groupama, liderul pieței de asigurări din România, implementează...